20 Ιουλ. 2020

Ιδού οι "φίλοι" μας οι Τούρκοι!

| Ιστολόγιο |


 

 

 

1974, Ιούλιος, τ' Αη Λιά ανήμερα... Ήρθαν οι Τούρκοι. Στην Κύπρο την γοητευτική και τρυφερή "χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγος" οι αιώνιοι σφαγείς, οι άνθρωποι δεν έμαθαν να ζουν δίχως να καταστρέφουν, αυτοί που η ομορφιά τούς αποστρέφεται γιατί απ' αυτούς κινδυνεύει να αφανιστεί.
46 χρόνια τώρα, η γη του νησιού ματώνει κάτω από τα πόδια τους, οι ναοί αλλά και τα πολιτιστικά μνημεία βεβηλώνονται, καταστρέφονται, αλλάζουν χρήση και η "πολιτισμένη" ανθρωπότητα κουβεντιάζει για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας! Διαβάζουμε, σε δημοσιεύματα του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ', για Εκκλησίες οι οποίες μετατράπηκαν σε νεκροτομεία, ορνιθώνες, σιταποθήκες, τζαμιά και στρατόπεδα και αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης εκούσιας καταστροφής κάθε χριστιανικού στοιχείου στα κατεχόμενα, με κύριο υπαίτιο την Τουρκία, η οποία μετά την εισβολή της στην Κύπρο επιθυμεί να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια στιγμή που με οργανωμένες επιχειρήσεις στα κατεχόμενα κατακερματίζει την Ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή πολιτιστική κληρονομιά μαζί και τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ενωμένη Ευρώπη.

Η έρευνα, με δαπάνη της Ιεράς Μονής Κύκκου και επικεφαλής τον κ. Χοτζάκογλου, κάλυψε 550 Εκκλησίες στα κατεχόμενα και από την επί τόπου αρχαιολογική εξέταση και φωτογραφική απεικόνιση προκύπτει ότι
«η καταστροφή είναι ολοκληρωτική και εκούσια και δεν περιλαμβάνει μόνο τους Ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς αλλά και αυτούς των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, ενώ 50 περίπου εξ αυτών έχουν μετατραπεί σε στρατόπεδα». Η έρευνα για αποτύπωση της καταστροφής της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα οδήγησε τον κ. Χοτζάκογλου και την ομάδα των συνεργατών του στη διαπίστωση πως οι Εκκλησίες που προβάλλονται από το κατοχικό καθεστώς, ως «καλά διατηρημένες», όπως αυτές του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Κερύνεια, του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, της Παναγίας στο Τρίκωμο και του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο, έχουν μετατραπεί σε μουσεία για να εξυπηρετούν, κυρίως, την τουριστική βιομηχανία, αλλά και να δίνουν την ψευδή εντύπωση ότι όλοι οι χριστιανικοί ναοί είναι σε καλή κατάσταση. O Έλληνας αρχαιολόγος αναφέρθηκε σε «οργανωμένη προσπάθεια από τον τουρκικό στρατό» βασιζόμενος σε μαρτυρίες από τα κατεχόμενα ότι στρατιώτες πριόνιζαν κομμάτι – κομμάτι τα εικονοστάσια των Εκκλησιών, μεταφέροντάς τα προς άγνωστη κατεύθυνση, με πιθανή τελική κατάληξη τα χέρια αρχαιοκαπήλων.
Η λεπτομερειακή καταγραφή των Εκκλησιών, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι αγνοούνται από τις κατεχόμενες Εκκλησίες μας 15 με 20 χιλιάδες εικόνες, ενώ οι ίδιες οι Εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους, σιταποθήκες, ορνιθώνες, νυχτερινά κέντρα, βιβλιοθήκες και πολιτιστικά κέντρα.
Ο Ιερός Ναός και το Μοναστήρι της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο της Κερύνειας, έχουν μετατραπεί σε πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα με τα κελλιά της Μονής να έχουν διαμορφωθεί σε διαμερίσματα, ο περίβολος σε πισίνα και στη μέση αυτών η Εκκλησία που, από χώρος προσευχής, έγινε αξιοθέατο για παραθεριστές. Εκκλησίες όπως της Αχειροποιήτου στη Λάμπουσα και του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου μετατράπηκαν σε στρατόπεδα. Στην περίπτωση του Μοναστηρίου του Αγίου Παντελεήμονα μετά την χρήση του, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ως κατάλυμα για Τούρκους στρατιώτες τώρα χρησιμοποιείται ως αποθήκη καυσίμων.
Ωστόσο, μια από τις πιο συγκλονιστικές περιπτώσεις που ο κύριος Χοτζάκογλου συνάντησε, ήταν αυτή της μικρής μεσαιωνικής Εκκλησίας του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλιού της Μόρφου, η οποία μετατράπηκε σε νεκροτομείο της περιοχής.
- «Πάνω στην Αγία Τράπεζα βάζουν τους νεκρούς. Εκεί τους πλένουν και τους ετοιμάζουν. Εκεί έχουν και τα φέρετρα με τους νεκρούς. Ήταν ανατριχιαστικό», είπε ο κ. Χοτζάκογλου.
Από τις δεκάδες περιπτώσεις σύλησης και καταστροφής είναι και οι Εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου του Εξορινού στην Αμμόχωστο, που έχει μετατραπεί σε θέατρο και του Αγίου Λουκά στη Λάπηθο που λειτουργεί ως χοροδιδασκαλείο.

Όλα τα ανωτέρω και άλλα πολύ περισσότερα και πιο οδυνηρά για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν είναι παρά η περιγραφή μιας άγριας φυλής που όσες φορές βρέθηκε στο ιστορικό προσκήνιο ήταν για να καταστρέψει.
Αυτόν τον λαό, σήμερα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε.
Άλλωστε όσες ... Ευρώπες και αν έχουν δίπλα τους να σωπαίνουν στο αίσχος, αυτό δεν είναι ικανό να αλλάξει την ταυτότητά τους.

Και επίσης οι Άγιοι είναι στους δικούς μας ναούς, οι προφητείες είναι μαζί μας και ο Θεός βλέπει το άδικο.
Όσο για την Κυρά μας την Παναγιά, πολλά την έχουν πικράνει αυτοί οι άγριοι άνθρωποι. Ο Κύριος ας τους συγχωρήσει αλλά το να κάνεις την Παναγιά να κλαίει δεν είναι καλό ...

anazhthseis-elena.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης