27 Μαϊ. 2020

Το φαινόμενο των πολλαπλών κουταλιών και ο παραλογισμός στην Εκκλησία

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Τελικά ο κορωναϊός δεν έχει σκοτώσει μόνο πολύ κόσμο, ούτε έχει αρρωστήσει άλλους τόσους μόνο. Έχει προκαλέσει πολλά κακά αλλά και πολλά καλά.
Ένα από τα καλά είναι ότι έχει αποκαλύψει κεκρυμμένες συμπεριφορές, πιστεύω, λανθάνουσες πρακτικές και απομυθυποιήσει αξιώματα, οφίκια και ανθρώπους.
Έχει βγάλει στην επιφάνεια σκουπίδια τα οποία είχαμε επιμελώς καταχωνιάσει και καλύψει με τον μανδύα του ψευδοευσεβισμού. Έχει αποδείξει ο κορωναϊός ότι είμαστε Χριστιανοί του καναπέ, της καλοπέρασης. Μας πείραξε την φιλαυτία μας και αμέσως πετάξαμε ότι μπορεί να μας αρρωστούσε.
Μας ξεγύμνωσε από τις ψευδεπίγραφες ταμπέλες που κάποιοι άλλοι μας κόλλησαν. Άγιοι, σεβάσμιοι, ελεήμονες κ.λπ. Μπροστά στον φόβο ενός αόρατου εχθρού δείξαμε τις προτιμήσεις μας. Σπουδάσαμε Θεολογία, μόνο και μόνο για να μας σέβονται και να ανέβουμε σκαλοπάτια. Στο μυαλό μας βαθιά την Εκκλησία την είχαμε για λαογραφικό όμιλο με παραδοσιακούς χορούς και ποιήματα, ήθη και έθιμα και ψυχαναγκαστικές επαναλαμβανόμενες ενέργειες σε μια δουλική υποχρέωσή μας απέναντι στον Θεό, τον οποίο ο κορωναϊός απεκάλυψε ότι δεν Τον πιστεύουμε. Οφίκια και αξιώματα στην Εκκλησία τα οποία στη δεδομένη στιγμή αποδείχτηκαν κούφια. Κούφια λόγια, κούφιες πράξεις, ανούσιες κινήσεις.

Εύχομαι να μην αληθεύει αυτό, αλλά έχουμε διαβάσει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μετέτρεψε την Θεία Κοινωνία δυστυχώς σε οινοποσία μετ’ άρτου.
Με την ενέργεία του να ζητήσει την χρήση μεταλλικών κουταλιών μιας χρήσης στην Θεία Κοινωνία, ουσιαστικά πρώτα μετέτρεψε τον εαυτό του από εκφραστή της αλήθειας του Ευαγγελίου στην Γη αλλά και του ποιμένα των Ορθοδόξων Χριστιανών της Αμερικής, σε έναν Αρχιερέα που το μέγα μυστήριο της Θείας Κοινωνίας το θεωρεί μια τυπική πράξη χωρίς ουσία, κάτι για να θυμόμαστε τον Χριστό, χωρίς την μεσολάβηση του Αγίου Πνεύματος. Εάν ο προκαθήμενος σκέπτεται και ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, πώς άραγε θα ενεργήσουν οι ιερείς του και ο πιστός κόσμος ο οποίος και «κρέμεται από τα χείλη του»; Έχει αναρωτηθεί πόσους έχει σκανδαλίσει, πόσα άτομα βρίσκονταν στο μεταίχμιο τού να πιστέψουν στον Χριστό και καταβαραθρώθηκαν στην απιστία; Προφανώς το “τα άχραντα μυστήρια” πλέον δεν τον εκφράζει. Η λέξη άχραντος σημαίνει αντικείμενο ή ουσία που δεν επιδέχεται μόλυνσης (αποίκιση μικροβίων, ιών παρασίτων ή των σπόρων αυτών).
Επίσης μεταφυσικά μιλώντας, σημαίνει αυτό που είναι Άγιο. Απο-αχραντοποίηση έχει επιτελέσει ο Αρχιεπίσκοπος της Θείας Κοινωνίας. Αφού δεν δέχεται αυτόν τον όρο με αυτή του την πράξη, θα πρέπει προφανώς να την αφαιρέσει από το λεξιλόγιό του. Η δεύτερη λέξη «Μυστήριο» υποδηλώνει το υπερφυσικό, το ανεξήγητο. Πώς είναι υπερφυσικό κάτι που εσείς το ανάγετε σε οινοποσία μετά βουτήματος άρτου και κάτι που μπορεί κάποιος να κολλήσει έναν ιό; Άρα και την λέξη Μυστήριο πρέπει να την αφαιρέσετε από το λεξιλόγιό σας. Οι λέξεις έχουν νόημα όταν εκφράζουν την φύση του αντικειμένου. Και την χάνουν όταν αλλοτριώνουμε την έννοια του αντικειμένου.

Εάν δεν παραδέχεστε ότι είναι άχραντα αλλά και μυστήριο αυτό που συμβαίνει στην Θεία Κοινωνία τότε πώς επικαλείστε το Άγιο Πνεύμα για να καθαγιάσει τα Άγια Δώρα, τον οίνο και τον άρτο; Άρα εκείνη την στιγμή τελείτε μηχανικά μια πράξη, χωρίς να την πιστεύετε. Δυστυχώς αφού δεν είμαι Θεολόγος δεν μπορώ να αναφέρω όλες τις ενέργειες που τελεί ο Ιερέας στην Θεία Λειτουργία και οι οποίες ναι μεν δεν είναι άκυρες, αλλά ακυρώνονται στο μυαλό αυτού που πιστεύει ότι τα Άχραντα Μυστήρια δεν είναι ούτε άχραντα ούτε μυστήρια. Αλλά αν την κορυφαία πράξη στην Θεία Λειτουργία την μετατρέπετε σε μετάδοση λίγου γλυκού οίνου και λίγου άρτου και ουσιαστικά την από-Αγιοποιείτε και της αφαιρείτε την ονομασία Μυστήριο, τότε πώς εμείς να πιστέψουμε ότι και τα άλλα Μυστήρια της Εκκλησίας τα θεωρείτε Μυστήρια και ότι δεν τα θεωρείτε τυπικές πράξεις μιας καθημερινής ακολουθίας χωρίς περιεχόμενο;
Άρα στο μυαλό σας ο Γάμος είναι μια υπόσχεση μεταξύ νεονύμφων και όχι ένωση ανθρώπων με την ευλογία του Θεού, η εξομολόγηση μια καλή κουβέντα με τον ιερέα ενώ ο Θεός ούτε ακούει, ούτε συγχωράει. Και αυτά, αφού δεν είναι Μυστήρια κατά τον πιο πάνω συλλογισμό. Το βάπτισμα δε, μια κατάδυση στο νερό με λίγο λαδάκι, που φοβάμαι ότι και αυτό αν υπάρχει κίνδυνος κορωναϊού θα το αναμιγνύετε με αντισηπτικό. Οι κηδείες απλώς θάψιμο, η ιεροσύνη ένα καλό επάγγελμα για καλούς ανθρώπους, το μοναχικό σχήμα και η κουρά μοναχών ένα βάσανο χωρίς λόγο και το Άγιο Ευχέλαιο, λίγο λαδάκι και διάβασμα του Ευαγγελίου προκειμένου να γίνουμε καλοί άνθρωποι στην κοινωνία. Εάν αναιρέσω το αξίωμα του προέδρου της δημοκρατίας και ισχυριστώ ότι δεν υπάρχει, τότε αναιρώ και όλα τα εξαρτώμενα από αυτή την αρχή του κράτους. Τους υπουργούς, τους νόμους, την Βουλή κ.λπ. Αναρχία δηλαδή.

Εύχομαι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος να φέρει την ελπίδα πίσω όπως και το όνομά του μαρτυρεί για να μην επαληθευθεί η προορατική ρήση ότι η αποστασία θα έρθει από τις κεφαλές.

Νέαρχος Παναγή

orthodoxianewsagency.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης