Η Πλατυτέρα των Ουρανών

17 Φεβ. 2021

Απόσπασμα από το κήρυγμα του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου στη Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου, η οποία τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Σολέας της μητροπολιτικής περιφέρεια Μόρφου.

15 Φεβ. 2021

Α) Προφητολογίες και θεόπνευστες προφητείες - Αθανάσιος Ρακοβαλής
O Aθανάσιος Ρακοβαλής θυμάται προρρήσεις του Οσίου Παϊσίου και διαχωρίζει τις Θεόπνευστες προφητείες από τις επικίνδυνες προφητολογίες. Μετά την ομιλία απαντά σε ερωτήσεις των ακροατών.
Β) Πατέρες της Εκκλησίας προειδοποιούν για αυτά που έρχονται ...
Ο Διονύσης Μακρής στην εκπομπή του Νίκου Χειλαδάκη “Παρασκήνιο Γεγονότων” στο κανάλι “Βεργίνα tv”.

13 Φεβ. 2021

Ζούμε στη νέα εποχή; Ποιά είναι η νέα εποχή; Τί σημαίνει νέα εποχή; Έχει έρθει η νέα εποχή ναι ή όχι; Η εποχή που ζούμε είναι η νέα εποχή; Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι ζούμε σήμερα στη νέα εποχή. Το θέμα είναι σε ποιά νέα εποχή ζούμε;
Η νέα εποχή ήρθε με το πρόσωπο του Ιησού. Έφερε μια νέα εποχή όχι μόνο για τους Εβραίους, αλλά για όλο τον κόσμο, για όλη την ανθρωπότητα. Αυτή ήταν η σημαντική νέα εποχή για όλους εμάς. Η νέα εποχή που όσοι ακολουθούν τον Ιησού Χριστό ζουν στην νέα εποχή της αγάπης, της ευτυχίας, της χαράς, της γαλήνης. Διότι ο Ιησούς Χριστός θέλει όλους να μας σώσει, αρκεί να το θέλουμε κι εμείς «ὃς πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν», δηλαδή, ο οποίος θέλει να σωθούν όλοι οι άνθρωποι, να προχωρήσουν και να λάβουν πλήρη και καθαρά γνώση της αληθείας, δια να βαδίσουν ανεπηρέαστοι από τας πλάνες στον δρόμο της σωτηρίας (Α΄ Τιμ. β΄, 4).
Υπάρχει όμως και μια «νέα εποχή» που έχει να κάνει με τον αντίχριστο. Ο πονηρός διάβολος λόγω του ότι διαβάλει τα πάντα, έχει πάρει ακόμα και την νέα εποχή που έφερε ο Χριστός για την ανθρωπότητα και προσπαθεί να την κάνει δική του και αυτό φαίνεται από την γενική αγωνία, το στρες, την ανησυχία, το άγνωστο αύριο, την θλίψη. Και οι άνθρωποι αντί να ασχολούνται με την νέα εποχή που έφερε ο Χριστός και θα μας δώσει τη σωτηρία μας, ασχολούνται με το τι θα κάνει ο αντίχριστος.

“Geron Nektarios”

12 Φεβ. 2021

Πώς να μην διαλυθεί το σπίτι μου; Τί χρειάζεται να κάνω για να σώσω την οικογένειά μου; Πώς να χειριστώ την κατάσταση στο σπίτι μου να μην έχω προβλήματα; Τί να κάνω για να μην φτάσω στο διαζύγιο; Τί γίνεται με τα παιδιά των χωρισμένων γονιών; Τί να κάνω για να διώξω τη γκρίνια από την οικογένειά μου; Τί να προσέχω στον σύντροφό μου; Όταν το άλλο μου μισό δεν αλλάζει, τί να κάνω;
Τα παλαιότερα χρόνια στα σχολεία, εκτός από την ύλη των μαθημάτων που και αυτή βοηθούσε και έδινε γνώσεις στους μαθητές, ήταν και οι καθηγητές που βοηθούσαν και έδιναν αξίες, ήθη, χαρακτήρα κ.ά. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι ιερείς της Εκκλησίας μας, όπου και εκείνοι δίδασκαν και κατηχούσαν τα παιδιά για την πίστη στον Θεό και τις αξίες του ανθρώπου.
Τα παιδιά της εποχής εκείνης, δηλαδή οι παλαιότερες γενιές της κοινωνίας μας, γνώριζαν πολύ καλά τι θα πει πίστη στον Θεό, τι θα πει Πατρίδα και τι θα πει Οικογένεια. Αυτά τα τρία ιδανικά ήταν πρώτα στη ζωή τους.
Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στην σύγχρονη εποχή, των ανθρώπων που οι γνώσεις τους στα θέματα της ηθικής, της οικογένειας, της θρησκείας, της πατρίδος, του χαρακτήρα του ανθρώπου είναι ελάχιστες. Και το πρόβλημα αυτό εκτός από τον ίδιο τον άνθρωπο μεταφέρεται και μέσα στην οικογένεια, μέσα στο σπίτι.
Ολοένα τα διαζύγια ανά έτος είναι περισσότερα από τα Μυστήρια των γάμων. Πολύ εύκολα τα νέα ζευγάρια χωρίζουν. Τα σπίτια καταστρέφονται, άνθρωποι διαλύονται ψυχικά, οικογένειες ξεκληρίζονται και τα παιδιά των οικογενειών οφείλουν - με τα όποια προβλήματα ψυχικά και σωματικά - να ανταπεξέλθουν και να ορθοποδήσουν μέσα στην κοινωνία. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, αλλά τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους.
Η οικογένεια χρειάζεται βοήθεια. Οι άνθρωποι που απαρτίζουν την οικογένεια χρειάζεται να κάνουν ορισμένα πράγματα για να μην διαλυθεί το σπίτι τους. Δύσκολο δεν είναι, χρειάζεται τρόπο. Αρκεί να υπάρχει αγάπη και θέληση.

Geron Nektarios

12 Φεβ. 2021

- Τα “τσιπάκια” (microchip): Σε καμμία περίπτωση η αλματώδης πρόοδος των επιστημών και τεχνολογιών δεν μπορεί να θεωρηθεί δαιμονική, ούτε εμποδίζουν τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος, διότι άλλο η ευλογία του Θεού και άλλο η χρήση από τον άνθρωπο. Με το μαχαίρι μπορείς να κόψεις το ψωμί ή ένα φρούτο ή κάτι άλλο. Η κακή χρήση έγκειται στο ότι κάποιος με το μαχαίρι θα σκοτώσει κάποιον άλλον. Όμως στην εποχή μας, βιώνουμε γεγονότα και καταστάσεις που χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής από εμάς, διότι πίσω από αυτά τα γεγονότα δεν κρύβεται μόνο η πρόοδος της τεχνολογίας, αλλά κάτι πολύ πολύ σημαντικό για τον άνθρωπο. Η ελευθερία του ανθρώπου.
- Ποιός είναι ο λόγος που επιθυμούν την ανάμειξη των λαών; Για ποιόν λόγο εδώ και αρκετές δεκαετίες γνώριζαν πολλοί - ακόμα και εφημερίδες έγραφαν- ότι θα έρθουν εκατομμύρια ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη από τα άλλα κράτη; Υπάρχει κάποιο σχέδιο πίσω από την ανάμειξη των λαών;

(Αποσπάσματα πρόσφατων ομιλιών του γ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη).
“Geron Nektarios”