Η Πλατυτέρα των Ουρανών

22 Νοε. 2020

Γιατί νηστεύουμε πριν τα Χριστούγεννα; Τί είναι η Σαρακοστή των Χριστουγέννων; Γιατί νηστεύουμε και τί νηστεύουμε; Πότε ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων και πόσες ημέρες διαρκεί; Ποιά είναι η διαφορά της νηστείας των Χριστουγέννων με τη νηστεία του Πάσχα, δηλαδή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής;
Η νηστεία των Χριστουγέννων έχει χαρμόσυνο σκοπό. Ναι μεν, ως νηστεία πάλι μας βοηθά να πολεμήσουμε τα πάθη μας, όμως λόγω του χαρμόσυνου γεγονότος που είναι η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, δηλαδή η Γέννηση του Σωτήρα μας, νηστεύουμε για να μπορέσουμε να ενταχθούμε καλύτερα σε αυτό το νέο κεφάλαιο της ζωής μας. Και αυτό είναι το κεφάλαιο της σωτηρίας μας που γεννιέται ο Σωτήρας μας, Ιησούς Χριστός.
Για να τιμήσουμε αυτό το τόσο σημαντικό γεγονός για τη ζωή μας που είναι η σωτηρία της ψυχής μας, αλλά και για να κόψουμε τα πάθη μας, νηστεύουμε πριν την εορτή της Γέννησης του Χριστού και επειδή το γεγονός αυτό είναι χαρμόσυνο η νηστεία αυτή δεν είναι τόσο πολύ αυστηρή.
Η νηστεία γενικά, είναι ένα βοήθημα για τον άνθρωπο, για να μπορέσει να απαλλαγεί από τα πάθη. Κατά την διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος γενικά ατονεί. Ατονούν οι ορμές, οι επιθυμίες, τα νεύρα, ο θυμός, οι σκέψεις, η ενέργεια του ανθρώπου και έτσι είναι πιο δύσκολο να αμαρτήσει ο άνθρωπος.
Στη νηστεία των Χριστουγέννων τρώμε καθημερινά ελαιόλαδο, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής ή αν την Τετάρτη ή την Παρασκευή έχουμε εορτή μεγάλου Αγίου της Εκκλησίας μας. Επίσης την περίοδο αυτή, τρώμε ψάρι και γενικά θαλασσινά, ενώ δεν τρώμε κρεατικά, γαλακτοκομικά και αυγά.
Η νηστεία των Χριστουγέννων ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν τα Χριστούγεννα.

“Geron Nektarios”

21 Νοε. 2020

- Γέροντας Ευθύμιος (Καψάλα) για τα εμβόλια: Τα είπε σε “ήχο βαρύ” στον
κ. Τσιόδρα που τον επισκέφθηκε!
- Γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης για τους Επισκόπους: Όσοι προδίδουν την Ορθοδοξία θα “φύγουν” από ασθένειες!
- Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα: Εμφανίστηκε σε πνευματική του κόρη και είπε: Ο Χριστός είναι πάρα πολύ θυμωμένος, γιατί δεν υπάρχει μετάνοια, γιατί ο κόσμος έχει “ξεφύγει”. Οι άνθρωποι είναι σκληροί, απότομοι, δεν έχουν έλεος στις σχέσεις μεταξύ τους.
- Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα για την Αμερική: Η θάλασσα θα φθάσει μέχρι 200 μέτρα από το μοναστήρι !!! (Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου είναι στην έρημο της Αριζόνα). Ολόκληρες πολιτείες θα βυθιστούν λόγω της αμετανοησίας!
- Οι πατέρες στην Αμερική κάτι περιμένουν ... Κάνουν τριήμερα νηστείας (ούτε νερό δεν πίνουν) σε όλα τα ορθόδοξα μοναστήρια του γέροντα Εφραίμ!

20 Νοε. 2020

Μια εξαιρετική ομιλία του π. Θεμιστοκλή Χριστοδούλου, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών, με θέμα “Προετοιμασία για τα μεγάλα γεγονότα της ζωής”.

19 Νοε. 2020

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στον Focus Fm 103,6 και στον δημοσιογράφο Στέφανο Δαμιανίδη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. Ο Σεβασμιότατος μίλησε κυριολεκτικά για όλους και για όλα! Για τον κορωναϊό, για την στάση της Εκκλησίας, για τους πολιτικούς, για τους επιστήμονες, για το εμβόλιο, για τους παράνομους μετανάστες και για τον πόλεμο που δέχεται η Ορθοδοξία...

18 Νοε. 2020

- Το Lockdown αρχικά θα παραταθεί έως την 7η Δεκεμβρίου προκειμένου να αποκλειστεί ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια θα παραταθεί σταδιακά έως την 25η Δεκεμβρίου.
- Ιερομόναχος αποδέχεται τον νέο εγκλεισμό του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τον αποκλεισμό των Ορθοδόξων πιστών από την Θεία Λατρεία λέγοντας ότι πρέπει να κάνουμε υπακοή στην Κυβέρνηση.
- Αυτή η "Θεολογία" είναι μια παραδοξολογία η οποία αγγίζει - αν δεν υπερβαίνει - τον Προτεσταντισμό.
Ο π. Βασίλειος, προφανώς αναφέρεται στον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου.
Απόσπασμα από κείμενο του εν λόγω κληρικού:
“.... Δυστυχώς, στις ημέρες μας ακούγονται αδιάκριτοι λόγοι από χιλιάδες απλούς χριστιανούς που έχουν γίνει οι «αλάνθαστοι κριτές» των πάντων (σαν να είναι «μέγιστοι φωστήρες» και «διδάσκαλοι θεολόγοι της οικουμένης»), αλλά και από μοναχούς, Γεροντάδες, Ιερείς και δυστυχώς και από ορισμένους Αρχιερείς που πλέον επικίνδυνα Μορφο-ποιούν
[ είναι προφανές ότι εννοεί τον Μητρ. Μόρφου κ. Νεόφυτο ] πλανεμένες συνειδήσεις με το πρόσχημα ενός αδιάκριτου ζηλωτισμού ου κατ’ επίγνωσιν....”
ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΔΩ: https://vasilinos.wordpress.com/category/%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Απόσπασμα ομιλίας του π. Βασιλείου Βολουδάκη, Θεολόγου & Φιλολόγου, η οποία μεταδόθηκε στο διαδικτυακό ακροατήριο της "Υπακοής" την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020.

“Εκδόσεις Υπακοή”