6 Αυγ. 2020

6 Αυγούστου: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος - Γέροντας Νεκτάριος

6 Αυγούστου: Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος μας Ιησού Χριστού. Ονομάζεται Σωτήρας, διότι έσωσε τον άνθρωπο και ονομάζεται Χριστός, διότι είναι ο εκλεκτός του Θεού Πατρός.
Η Μεταμόρφωση του Χριστού όντως πραγματοποιήθηκε; Τί ακριβώς αναφέρει το Ευαγγέλιο; Ποιός ήταν ο λόγος που ο Χριστός πήρε μαζί Του μόνο 3 από τους 12 Αποστόλους, τον Πέτρο, τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη;
Σύμφωνα με το βιβλίο της Καινής Διαθήκης, στα Ευαγγέλια των Αποστόλων διαβάζουμε ότι η Μεταμόρφωση του Ιησού Χριστού έγινε 40 ημέρες πριν την Σταύρωσή Του. Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός όπως αναγράφει το Ευαγγέλιο, ανέβηκε σε ένα όρος ψηλό, στο Όρος Θαβώρ για να μεταμορφωθεί. Η επιλογή του Όρους Θαβώρ έγινε διότι το όρος αυτό ήταν καθαρό, καθότι στα άλλα όρη είχαν συμβεί άλλα γεγονότα είτε σφαγές είτε είχαν μολυνθεί με θυσίες σε είδωλα.
Το απόσπασμα της Ευαγγελικής περικοπής του Αποστόλου Ματθαίου, που διαβάζουμε την ημέρα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, μας αναφέρει ότι όταν ανέβηκε στο Όρος Θαβώρ ο Ιησούς Χριστός με τους 3 Αποστόλους, έλαμψε το πρόσωπό Του σαν τον ήλιο και τα ρούχα Του έγιναν λευκά σαν το χιόνι. Αυτό το έκανε ο Χριστός ώστε οι μαθητές να δουν την δόξα Του, λίγο πριν την Σταύρωσή Του.
Επάνω στο Όρος Θαβώρ την ώρα της Μεταμορφώσεως, εμφανίστηκαν δύο πρόσωπα. Ο Προφήτης Ηλίας και ο Προφήτης Μωυσής που πήρε τις Δέκα Εντολές στο Όρος Σινά. Ο Προφήτης Ηλίας εμφανίστηκε και συνομιλούσε και προσκυνούσε τον Χριστό, διότι ήταν αμείλικτος τηρητής του νόμου και με τον τρόπο αυτό ότι αποδέχεται τον Ιησού Χριστό, διότι οι Εβραίοι έλεγαν ότι ο Χριστός παραβαίνει τον νόμο του Μωυσή. Ο Προφήτης Μωυσής εμφανίστηκε και εκείνος, για να μας δείξει ο Χριστός ότι σεβάστηκε τον Μωσαϊκό νόμο.
Στην πραγματικότητα όμως ο Χριστός δεν μεταμορφώθηκε, διότι ως Θεός πάντοτε λάμπει. Καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής Του πάντοτε λάμπει, μέσα στη φάτνη την ώρα της Γεννήσεώς Του, όταν ήταν παιδί, όταν έκανε τα θαύματα ή και όταν ήταν επάνω στον Σταυρό.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν την πνευματική ικανότητα να δουν την Θεότητά Του, δεν μπορούν να δουν ότι ο Ιησούς Χριστός πάντα έλαμπε, δεν μπορούν να δουν το Άκτιστο Φως της δόξας Του και γι’ αυτό επέτρεψε ο Χριστός επάνω στο Όρος Θαβώρ, οι μαθητές να δουν το ποιος ήταν πραγματικά ο Χριστός.
Για να μπορέσουμε κι εμείς να δούμε πραγματικά το ποιος είναι ο Ιησούς, χρειάζεται εμείς να μεταμορφωθούμε και να φτάσουμε στην αγιότητα, να φύγουμε από την αμαρτία ώστε να καθαρίσει η ψυχή μας και τα μάτια μας και να δούμε αυτή την δόξα του Χριστού μας. Όπως τα σύννεφα κρύβουν τον ήλιο και όλα γίνονται σκοτεινά επί της γης, έτσι και τα αμαρτήματα του ανθρώπου σκοτίζουν την ψυχή και τα μάτια και δεν βλέπουν το Φως του Ιησού Χριστού. Η μελέτη της Καινής Διαθήκης μάς βοηθά να καθαρίσουμε την ψυχή και τα μάτια μας, για να μπορέσουμε να δούμε την Θεότητα του Ιησού Χριστού.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN