31 Ιουλ. 2020

Γιατί θυμώνω; - Γέροντας Νεκτάριος

Γιατί θυμώνω; Ο θυμός, τα νεύρα, η έξαψη, η οργή είναι έντονα συναισθήματα που έχει ο άνθρωπος μετά από κάποια αντιδικία, ταραχή, προσβολή, ειρωνεία ή άρνηση. Πώς μπορεί ο άνθρωπος να κόψει τον θυμό του; Πώς καταφέρνει να μην οργίζεται; Πώς μπορεί να ελαττώσει τα νεύρα; Με ποιόν τρόπο ο άνθρωπος μπορεί να πολεμήσει το πάθος της οργής, του θυμού και των νεύρων; Πότε και πώς νευριάζει ο άνθρωπος; Τί συμβαίνει και τί προκαλεί τον άνθρωπο ώστε να έχει θυμό;
Ο άνθρωπος για να μπορέσει να απαλλαγεί από το πάθος του θυμού, της οργής, του μίσους, των νεύρων και από οποιοδήποτε άλλο πάθος, χρειάζεται να βρει από που προέρχεται και ποια είναι τα αίτια που το προκαλούν.
Το πάθος είναι πολύ ισχυρό, διότι η λέξη πάθος προέρχεται από τη λέξη πάσχω, δηλαδή υποφέρω. Ο άνθρωπος που έχει ένα οποιοδήποτε πάθος, υποφέρει διότι είναι αρκετά δύσκολο το να κοπεί. Αν ψάξει κανείς πίσω από το πάθος του θυμού ή της οργής ή των νεύρων, θα διαπιστώσει ότι θίγεται το «εγώ» του ανθρώπου, ο κακός εαυτός μας και αντί να έχει την αρετή της αοργησίας, τον διακατέχει το αμάρτημα της οργής.
Η σιωπή σε τέτοιες καταστάσεις είναι χρυσός, διότι όταν ο άνθρωπος μιλήσει, σίγουρα θα γίνει αντίλογος και αν δεν υπάρχει το πνεύμα της ειρήνης και της αοργησίας στην καρδιά του ανθρώπου, τότε θα κάνει την εμφάνισή του ο θυμός, η οργή και τα νεύρα. Η ταπείνωση είναι το φάρμακο και η θεραπεία του πάθους του θυμού.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN