3 Ιουλ. 2020

Τί είναι η αμαρτία; - Γέροντας Νεκτάριος

Τί είναι η αμαρτία; Τί ονομάζουμε αμαρτία στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας, αλλά και ποιές είναι οι αμαρτίες; Πώς ο άνθρωπος μπορεί να ξεφύγει από την αμαρτία; Τί χρειάζεται να κάνει για να διώξει τις αμαρτίες; Διαβάζοντας την Αγία Γραφή μπορούμε να δούμε τι ακριβώς μάς λέει περί της αμαρτίας και ποια είναι τα αμαρτήματα που κάνει ένας άνθρωπος.
Αμαρτία διαπράττει ο άνθρωπος κάθε φορά που παραβαίνει το θέλημα του Θεού. Κάθε φορά που ο άνθρωπος ενεργεί αντίθετα από το θέλημα του Θεού διαπράττει αμαρτία. Και κάθε φορά που διαπράττει αμαρτία κόβει την επικοινωνία του με τον Θεό. Μιλάει στον Θεό, αλλά ο Θεός δεν ακούει, διότι έχει κοπεί η επικοινωνία και η προσευχή δεν φτάνει στον Θεό.
Πολλοί Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας μιλώντας περί της αμαρτίας, ομιλούν για αστοχία, διότι η αμαρτία βγάζει τον άνθρωπο από τον στόχο του.
Ο στόχος του ανθρώπου είναι να φτάσει στη θέωση. Είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και προσπαθεί στη ζωή του βάζοντας στόχο να επιτύχει το καθ’ ομοίωσιν. Η αμαρτία οδηγεί τον άνθρωπο εκτός στόχου, απομακρύνει τον άνθρωπο από τον Θεό.
Επίσης οι Πατέρες αντιμετωπίζουν την αμαρτία και ως ασθένεια που πρέπει ο άνθρωπος να την θεραπεύσει. Όμως για να μπορέσει ο άνθρωπος να θεραπεύσει την αμαρτία, χρειάζεται να διαβάσει την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη για να γνωρίσει ποιο είναι το θέλημα του Θεού και τι είναι ακριβώς αυτό που ζητά ο Θεός από εμάς τα παιδιά Του.
Η αμαρτία εγκλωβίζει την καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου, δημιουργώντας ένα τείχος που δεν επιτρέπει την επικοινωνία με τον Θεό. Γι’ αυτό όταν ο άνθρωπος έχει αστοχίες – αμαρτίες χρειάζεται να πηγαίνει στον Πνευματικό να εξομολογηθεί και να σβήσει τα αμαρτήματα μέσω του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολόγησης και να αγωνίζεται να μην αμαρτάνει ενώπιον του Θεού.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN