13 Ιουν. 2020

Περί Ιεροκατηγορίας - π. Αντώνιος Χρήστου

Αυτοί που κατηγορούν τους ιερείς, δεν γνωρίζουν, ότι έξω του κλήρου, δεν υπάρχει σωτηρία για τον άνθρωπο. Γιατί μόνο οι κληρικοί επιτελούν τα σωστικά Μυστήρια της Εκκλησίας, που οδηγούν τον άνθρωπο στον παράδεισο. Οι κληρικοί δεν έχουν πάντοτε Χάρη (όταν είναι αμαρτωλοί), αλλά μεταδίδουν πάντοτε τη Χάρη (αμαρτωλοί και μη).
Σε ένα σκουριασμένο σύρμα που βρίσκεται στην μπρίζα, περνάει το ρεύμα ή δεν περνάει; (Δ. Παναγόπουλος)
Σε έναν που κατηγορούσε τους παππάδες, του είπα: Όταν ο Χριστός εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, εκεί οι κάτοικοι τον υποδέχθηκαν μετά βαϊων και κλάδων. Άλλοι άπλωναν βάϊα και άλλοι άπλωναν τα ρούχα τους στον δρόμο. Όμως πάνω σε αυτά δεν πάτησε ο Χριστός, αλλά ο γάϊδαρος, που έφερνε τον Χριστό. Έτσι και εσύ θα πας στον παππά, όχι για τον παππά, αλλά για Αυτόν που φέρει ο παππάς. (Δ. Παναγόπουλος)
Ο καλός κληρικός είναι σαν το αναμμένο κάρβουνο. Άμα το πιάσεις θα καείς. Ο κακός κληρικός είναι σαν το σβησμένο κάρβουνο. Άμα το πιάσεις θα μουντζουρωθείς. Αυτά παθαίνουν όσοι καταπιάνονται με τον κλήρο και τον κατηγορούν. Ποτέ μην κοροϊδέψετε - κατακρίνετε ή φιλονικήσετε με παπά! Ξέρω αξιόλογους ανθρώπους και Χριστιανούς, που δεν πρόσεξαν και κατηγόρησαν τον κλήρο και δαιμονίστηκαν. (Δ. Παναγόπουλος)
Την αξία του κλήρου θα την μάθουμε, όταν θα πεθάνουμε. Τώρα δεν μπορούμε να την καταλάβουμε. Όταν θα μας μνημονεύει στα μνημόσυνα και όταν θα μας θάψει, τελώντας την Νεκρώσιμη Ακολουθία, τότε θα καταλάβουμε την αξία του παππά, όσο και αμαρτωλός να είναι. (Δ. Παναγόπουλος)
Όταν σκανδαλίζεσαι στην Εκκλησία, να κλείνεις τα μάτια σου, διότι οι αρνητικές εικόνες θα σε επηρεάσουν δυσμενώς. Πες στον εαυτό σου, ότι είσαι χειρότερος από όλους. Τα λόγια που λέει ο παπάς, όσο αμαρτωλός και να 'ναι, είναι λόγια Χριστού και παίρνεις ευλογία. Και στον πιο παράφωνο παπά και στον πιο παράφωνο ψάλτη αν βρεθείς, πες μέσα σου εδώ, είναι ο Παράδεισος... Άνοιξε ο Παράδεισος! (Κατερίνα Ζέρβα)

“π. Αντώνιος Χρήστου”