9 Μαϊ. 2020

Ο Θεός είναι Τριαδικός; - Μαθαίνω την Ορθόδοξη Πίστη (Γέροντας Νεκτάριος)

Ο Θεός είναι Τριαδικός; Τί λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία μας για το ποιος είναι ο Θεός; Πως γνωρίζουμε αν ο Θεός είναι Ένας ή τρία Πρόσωπα; Στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν σημεία που βλέπουμε ότι ο Θεός είναι Τριαδικός; Ποιό είναι το όνομα του Θεού; Πώς είναι δυνατόν ο Θεός να είναι τρία πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα ένας Θεός; Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Ένα απλό παράδειγμα ανθρώπινο με την Αγία Τριάδα είναι αυτό που έκανε και ο Άγιος Σπυρίδων με το κεραμίδι, όταν ο αιρεσιάρχης Άρειος αμφισβήτησε ότι υπάρχει η Αγία Τριάδα. Τότε πήρε ένα κεραμίδι και είπε μέσα στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο «Πόσα κεραμίδια κρατώ, ένα ή τρία;» Και του είπαν όλοι, ένα. Και τότε λέει, δείτε όμως, το σταυρώνει το κεραμίδι ενώπιον του αιρεσιάρχη Αρείου και το κεραμίδι χωρίστηκε σε νερό που έπεσε κάτω, στο χώμα που του έμεινε στο χέρι του και στη φωτιά που βγήκε προς τα πάνω. Πόσα κεραμίδια τους λέει, έχω; Ένα. Και όμως αυτό το ένα είναι τρία στην ουσία. Ένα από τα απλά ανθρώπινα παραδείγματα που μας δείχνουν το μυστήριο της Αγίας Τριάδος. Ο Θεός δεν εγγίζεται ούτε κατανοείται διότι είναι ακατάληπτος, όπως είπαμε απ’ την πρώτη στιγμή.
Ένα σημείο που διαβάζουμε στην Παλαιά Διαθήκη στο βιβλίο της Γενέσεως «και είπεν ο Θεός, είπεν ο ίδιος ο Θεός, ιδού ο Αδάμ έγινε σαν ένας από εμάς». Εδώ υποκρύβεται πίσω από τη φράση αυτή, ο Υιός και το Πνεύμα το Άγιο, γι’ αυτό μιλάει στον πληθυντικό. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά τόσο μέσα στην Παλαιά Διαθήκη όσο και μέσα στην Καινή Διαθήκη, αρκεί να διαβάζουμε. Διότι αν δεν διαβάζουμε και δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο Θεός, εύκολα μπορούμε να πλανηθούμε και να γίνουμε αιρετικοί.
Η Ορθοδοξία μας δέχεται και πιστεύει όπως λέμε και στο Σύμβολο της Πίστεως «Πιστεύω», ότι ο Θεός είναι Τριαδικός. Ο Πατήρ, ο Υιός και το Πνεύμα το Άγιο. Η Αγία Τριάδα την οποία λατρεύουμε, τιμούμε και προσκυνούμε ως τον μόνον Αληθινό Θεό.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN