18 Απρ. 2020

Διαφορετική Ανάσταση - Γέροντας Νεκτάριος

Διαφορετική Ανάσταση, η οποία μαρτυρεί τη θεότητα του Ιησού Χριστού. Είπε «σε τρεις μέρες θα αναστηθώ» και σε τρεις αναστήθηκε. Μετά την Ανάστασή Του εμφανίστηκε περίπου σε 500 άτομα που τον είδαν αναστημένο.
Ο ίδιος ο Θεός που είναι το υπέρτατο ον ενσαρκώνεται, δηλαδή παίρνει σάρκα και οστά ανθρώπου, όπου ο ίδιος Θεός θυσιάζεται για τη σωτηρία των ανθρώπων. Ενώ στις άλλες «θρησκείες» οι άνθρωποι κάνουν θυσίες. Στον χριστιανισμό ο ίδιος ο Θεός θυσιάζεται από αγάπη επάνω στον Σταυρό, για εμάς τους ανθρώπους και η Ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι αυτή που σκορπά τη ζωή, τη χαρά, την ευτυχία.
Οι Εβραίοι εόρταζαν επί μια εβδομάδα την εορτή του Πάσχα, στα εβραϊκά «πεσσάχ» που σημαίνει πέρασμα και το πέρασμά τους αυτό ήταν όταν πέρασαν την Ερυθρά θάλασσα, φεύγοντας από τη δουλεία του Φαραώ και πηγαίνοντας στη γη της επαγγελίας που τους υποσχέθηκε ο Θεός. Αυτό το διαφορετικό Πάσχα πριν 2.000 περίπου χρόνια που εόρταζαν οι Εβραίοι, συνέβηκε να γίνει την ίδια περίοδο που έγιναν όλα τα γεγονότα στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Πολύ απλά όπως έλεγαν και οι παλαιοί: Μεγάλη Δευτέρα ο Χριστός με τη μαχαίρα, (εννοώντας το φραγγέλιο που κράτησε ο Χριστός με εκείνα τα φοβερά «ουαί» απέναντι στους γραμματείς και φαρισαίους). Μεγάλη Τρίτη ο Χριστός εκρίθη. (Κρίθηκε από τους γραμματείς και φαρισαίους όπου Τον καταδίκασαν σε θάνατο). Μεγάλη Τετάρτη, ο Χριστός εχάθη (διότι πήγε στο Όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί). Μεγάλη Πέμπτη, ο Χριστός ευρέθη (όπου έχουμε το Μυστικό Δείπνο και μετά παραδίνεται). Μεγάλη Παρασκευή, ο Χριστός στο καρφί, (δηλαδή την ημέρα που σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός). Μεγάλο Σάββατο, ο Χριστός στον τάφο και Κυριακή του Πάσχα, ο Χριστός ανέστη. Αυτά είναι τα γεγονότα που έγιναν στο πρόσωπο του Χριστού και τα θυμάται κάθε χρόνο η Εκκλησία μας, όχι απλά για να τα φέρουμε στη μνήμη μας, αλλά να βρούμε τη δύναμη μέσα από αυτά τα Άχραντα Πάθη του Χριστού μας, να αντλήσουμε δύναμη για να ξεφύγουμε από την παγίδα του διαβόλου και να ζούμε αιώνια.

Μια διαφορετική Ανάσταση φέτος για όλους. Μέσα από πειρασμούς και δοκιμασίες. Μέσα από θλίψεις και πόνους. Μέσα από ένα φρικτό Γολγοθά που βιώνει η πατρίδα μας, αλλά και όλη η ανθρωπότητα στις αρχές του 21ου αιώνα, καλούμεθα όλοι εμείς σήμερα, ν’ ανεβούμε τον δύσκολο και ανηφορικό προσωπικό μας Γολγοθά που παραχώρησε η αγάπη του Θεού για τις αμαρτίες όλων μας. Θέλοντας λοιπόν η αγάπη του Θεού να οδηγήσει τον καθένα μας, αλλά και όλους μαζί διά της μετανοίας προς την ανάσταση, παραχωρεί και επιτρέπει κάποιες φορές, όπως και φέτος, να ζούμε ένα διαφορετικό Πάσχα, μέσα σε προσωπικές ή και γενικές δοκιμασίες. Είναι ώρα να προβληματιστούμε λοιπόν για το πού ο καθένας μας έφταιξε, αμάρτησε, απομακρύνθηκε από τον Θεό και την Εκκλησία Του, με αποτέλεσμα να παραχωρήσει προς συνέτισή μας ο Θεός, αυτό που βιώνουμε σήμερα. Ένα Πάσχα εντελώς διαφορετικό από το Πάσχα που όλοι γνωρίζουμε.

Η Ανάσταση του Χριστού μας δεν παύει να είναι η πιο χαρμόσυνη είδηση για το ανθρώπινο γένος. Η επί γης πορεία Του και η Ανάστασή Του έφεραν την παραδείσια και αιώνια χαρά. Αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε αυτή την χαρά και να ακολουθήσουμε τον Χριστό που είναι η ζωή και το φως που φωτίζει την σκοτεινή ψυχή μας και μας οδηγεί στην Βασιλεία του Ουρανών.

«Χριστός Ανέστη»
«Χριστός Ανέστη, χαρά μου!» όπως χαιρετούσε και καλωσόριζε όλο τον χρόνο ο Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ.
Καλή και Ευλογημένη Ανάσταση. Η Ανάσταση του Χριστού φέτος είναι 19 Απριλίου 2020.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN