14 Απρ. 2020

Το παράπονο του Θεού ...

Το παράπονο του Θεού κάποιες φορές γίνεται ορατό σε εμάς τους ανθρώπους και κάποιες φορές γίνεται αοράτως. Η φράση "το παράπονο του Θεού" είναι μια ανθρωπομορφική έκφραση όταν θέλουμε να μιλήσουμε για τον Θεό.
Διότι ο Θεός δεν παραπονιέται, δεν γκρινιάζει, όμως για να καταλάβουμε εμείς οι άνθρωποι τον Θεό κάποιες φορές χρησιμοποιούμε αυτές τις ανθρωπομορφικές εκφράσεις. Αυτό γίνεται πολύ συχνά στην Παλαιά Διαθήκη.
Το παράπονο του Θεού κάποιες φορές γίνεται αμέσως αντιληπτό και μας το φανερώνει ο Θεός και κάποιες φορές μας αφήνει ο Θεός να σκεφτούμε εμείς ως άνθρωποι ότι έχουμε σφάλλει. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε για να είναι χαρούμενος από εμάς ο Θεός, είναι να μάθουμε ποιο είναι το θέλημά Του. Τι ακριβώς ζητάει από εμάς.
Στο επεισόδιο αυτό της Παλαιάς Διαθήκης είδαμε τρεις εντολές του Θεού, όπου και τις τρεις αυτές εντολές ο λαός των Εβραίων τις καταπάτησε. Εν συνεχεία ο Θεός διερωτήθηκε προς τον αρχηγό των Ισραηλιτών, τον προφήτη Μωϋσή και του είπε: Μέχρι πότε δεν θα ακούτε τις εντολές μου και αυτά που σας ζητώ;
Κάτι ανάλογο γίνεται και με εμάς στη σημερινή εποχή. Υπάρχουν φορές που δεν ακούμε και δεν εφαρμόζουμε αυτό που θέλει ο Θεός και δεν είναι ευχαριστημένος με τη ζωή που κάνουμε. Κάποιες φορές το βλέπουμε αμέσως, κάποιες φορές επιτρέπει ο Θεός να περάσουμε μια δοκιμασία για να σκεφτούμε που έχουμε φταίξει. Για να βρούμε όμως που έχουμε φταίξει χρειάζεται να γνωρίζουμε το θέλημά Του, το οποίο το μαθαίνουμε μέσα από την Αγία Γραφή (την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη) και εν συνεχεία να Τον εμπιστευόμαστε και να Τον αγαπάμε για να μην Τον στεναχωρούμε.
Το μεγαλύτερο "όπλο" που έχουμε εμείς οι χριστιανοί όταν βρισκόμαστε σε μια δοκιμασία, είναι η προσευχή. Όταν η προσευχή γίνεται με την καρδιά και όχι με το νου, τότε ο Θεός βρίσκεται κοντά μας για να μας προστατέψει, για να μας δείξει την αγάπη Του αλλά και να μας δώσει υγεία και χαρά.
Αυτό φαίνεται και στο επεισόδιο αυτό, παρόλο που οι Ισραηλίτες καταπάτησαν 3 εντολές Του, ο Θεός τους έδειξε την αγάπη Του δια μέσω της θερμής προσευχής που έκανε ο Μωυσής.
Τέτοια προσευχή χρειάζεται και από εμάς και να είμαστε σίγουροι έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό ότι θα βρεθεί δίπλα μας.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN