Η Πλατυτέρα των Ουρανών

19 Σεπ. 2020

Η εκπομπή του Διονύση Μακρή "Για ποιόν χτυπά η καμπάνα" - 17.9.2020

13 Σεπ. 2020

- Σήμερα έχουμε εχθρούς γιατί είμαστε άπιστοι. Η Τουρκία μπορεί να “γαυγίζει”, να φωνάζει, αλλά δεν έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες “πλάτες” ώστε να κάνει το πολεμικό βήμα προς το Αιγαίο. Οι Γερμανοί είναι ο λαός που πάντα πολεμούσε τους Έλληνες, από τους Φράγκους ακόμα, που πολεμούσαν την Αυτοκρατορία της Ρωμανίας. Είναι ο λαός που δημιούργησε την σύγχιση και τα προβλήματα μέσα στην Ορθοδοξία. Από εκεί ξεκίνησε το πρώτο μεγάλο σχίσμα με το “φιλιόκβε”. Είναι ο λαός που καλλιεργεί και “πατάει” στο θέλημα του διαβόλου και όχι στο θέλημα του Θεού. Οι Τούρκοι βασιζόντουσαν στις “πλάτες” των Γερμανών και πίστευαν ότι θα εξασφαλίσουν και τις “πλάτες” των Η.Π.Α. Οι Η.Π.Α. όμως, σήμερα, δεν μπορούν να στραφούν υπέρ της Τουρκίας “κάθετα” γιατί έχουν ... εκλογές. Υπάρχει η Ελληνική Ομογένεια και χρειάζονται την στήριξή της!
- Η Αμερική θα γίνει ... μερική!
- Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μας παρουσίασε ως ... οικόπεδο της Γερμανίας!
- Το θερμό επεισόδιο δεν θα το αποφύγουμε.
- Το πρόβλημα δεν θα είναι η Τουρκία. Ο Άγιος Παϊσιος έλεγε ... “την Αλβανία να προσέχουμε”. Θα έχουμε πολλές αναφλέξεις από τους λαθρομετανάστες, όπως στην Μόρια. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το έχουμε με την Αλβανία. Το 1992, όταν ένας αξιωματικός έθεσε - στον Άγιο Παϊσιο- το θέμα με την Τουρκία, εκείνος του συνέστησε “να έχουν τα μάτια τους στραμμένα στην Αλβανία”. Ο αξιωματικός είπε “μα, αν φτύσουμε, οι Αλβανοί θα πνιγούν στο σάλιο μας” και ο όσιος γέροντας απάντησε: “Να ακούς τον Γέροντα”!
- Ο Όσιος Ιάκωβος Τσαλίκης έλεγε: “Από την Δύση μόνο μαύρα σύννεφα έρχονται...”.
- Ετοιμάζουν, το 2025 ένωση του Παπισμού με την Ορθοδοξία! Θα δουν πολλά τα μάτια μας...

Απόσπασμα από την εκπομπή “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα” με τον Διονύση Μακρή (10 Σεπτεμβρίου 2020).

12 Σεπ. 2020

Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου σχετικὰ με την ντροπὴ που μπορεί να αισθάνεται κάποιος κατὰ το μυστήριο της εξομολογήσεως.

"Ιησούς Χριστός Νικά"

12 Σεπ. 2020

Τι πρέπει να λέμε στην εξομολόγηση. Βασικά αμαρτήματα που πρέπει να λέμε στην εξομολόγηση.
Τί είναι αμαρτία; Τί είναι μετάνοια; Τί είναι η Εξομολόγηση; Ποιός μπορεί να εξομολογεί; Είναι απαραίτητη η Εξομολόγηση για όλους; Πώς καθιερώθηκε; Μήπως πρόκειται για πρόσφατη επινόηση των κληρικών; Δεν αρκεί μονάχα η μετάνοια και η απ' ευθείας εξομολόγηση στο Θεό; Γιατί τάχα να εξομολογούμαστε και στον ιερέα; Τί πρέπει να πω στην Εξομολόγηση; Δεν σκότωσα, ούτε έκλεψα... τί να εξομολογηθώ; Μου φαίνεται δύσκολο να μιλήσω για τόσο προσωπικά Θέματα. Αισθάνομαι ντροπή. Τί θα σκεφτεί ο πνευματικός; Γνωρίζω ποια είναι τα αμαρτήματα που έχω κάνει;
Φοβάμαι μήπως ο πνευματικός φανερώσει τις αμαρτίες μου. Πώς πρέπει να λέγονται οι αμαρτίες στον πνευματικό; Μετά την ευχή του πνευματικού έχουν συγχωρεθεί όλες οι αμαρτίες μου; Μήπως κάποιες θα πρέπει να τις εξομολογηθώ πάλι; Μπορεί να γίνει τηλεφωνική εξομολόγηση; Μπορεί να γίνει η εξομολόγηση μέσω ενός γράμματος; Αν ξεχάσω κάποια αμαρτία; Αν κρύψω κάποια από ντροπή; Είναι απαραίτητη η Θεία Κοινωνία μετά την Εξομολόγηση; Μπορώ να κοινωνήσω λοιπόν αφού εξομολογήθηκα; Όμως, τί νόημα έχει να εξομολογούμαι τακτικά, όταν γνωρίζω ότι θα επαναλάβω τις ίδιες αμαρτίες; Τί είναι τα επιτίμια; Είναι απαραίτητα όταν τα επιβάλλει ο ιερέας στον εξομολογούμενο;
Η εξομολόγηση είναι το Μυστήριο της μετανοίας, όμως πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα, δεν γνωρίζουν ποιο είναι αυτό το Μυστήριο. Η εξομολόγηση όπως λέει η ίδια η λέξη, έξω ομολογώ τις αμαρτίες μου, αφού πρώτα έχω μετανοήσει, έχω κλάψει γι’ αυτές, έχω πονέσει γι’ αυτές και ζητώ από τον Θεό να με απαλλάξει και για να απαλλαγώ πρέπει να λάβω άφεση αμαρτιών.
Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ποια αμαρτήματα έχουν κάνει, διότι δεν γνωρίζουν ποια είναι αυτά και πολλές φορές αντί να λένε αμαρτήματα, λένε προβλήματα και ζητάνε συμβουλές για τα προβλήματά τους, με αποτέλεσμα το Μυστήριο της εξομολογήσεως να χάνει την αξία του ως Μυστήριο και να γίνεται διάλογος για την εύρεση λύσεων των προβλημάτων.
Άλλο η εξομολόγηση, άλλο τα προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι σήμερα δεν διαβάζουν Αγία Γραφή, δεν διαβάζουν Καινή Διαθήκη για να δουν ποια είναι τα αμαρτήματα.
Η εξομολόγηση γίνεται στον ιερέα χωρίς ντροπή και χωρίς να κρύβουμε. Όπως πάμε στον γιατρό και δεν κρύβουμε να του πούμε την αλήθεια για να κάνει σωστή διάγνωση και να μας δώσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή που θα μας βοηθήσει, το ίδιο κάνουμε και στην εξομολόγηση, ώστε ο Πνευματικός να μπορέσει να βοηθήσει την ψυχή μας.
Η εξομολόγηση δεν μπορεί να γίνει σε μια εικόνα ή αόριστα να εξομολογείται κάποιος στον Θεό. Διότι πώς θα έρθει η άφεση αμαρτιών; Ο Ιησούς Χριστός στην Καινή Διαθήκη, ο ίδιος έδινε άφεση αμαρτιών και ο ίδιος είπε στους Αποστόλους: «αν τινων αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινων κρατήτε, κεκράτηνται» (Ιωαν. κεφ.20,23). Επομένως πρέπει να πηγαίνουμε για εξομολόγηση στους διαδόχους των Αποστόλων που είναι οι Επίσκοποι και οι ιερείς, διότι ο Χριστός είπε, δωρεάν λάβατε αυτή την Χάρη και δωρεάν να την δίνετε στους ανθρώπους. Η εξομολόγηση είναι εντολή του Θεού που μας παρέδωσε μέσα στην Καινή Διαθήκη και πρέπει να την διαβάζουμε για να γνωρίζουμε ποιο είναι το θέλημα του Θεού, αλλά και τι είναι αμαρτία.

"Geron Nektarios"

6 Σεπ. 2020

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιακόφτη που μεταδίδεται από τα κανάλια “Altas TV” και “Αχελώος TV” την Κυριακή 6 Σεπτεβρίου 2020.

"Εγρήγορση"