Η Πλατυτέρα των Ουρανών

13 Ιουλ. 2020

Οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι; Η ισότητα μεταξύ άνδρα και γυναίκας μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ένα θέμα ουσιαστικό. Κάτι που για άλλες «θρησκείες» το θέμα αυτό είναι υποτιμητικό για τις γυναίκες.
Αρκετός κόσμος παρεξηγεί την στάση της Εκκλησίας απέναντι στις γυναίκες. Έχουν την εντύπωση ότι η Εκκλησία υποβαθμίζει την αξία και την υπόσταση της γυναίκας έναντι του ανδρός. Αυτό είναι λάθος, διότι πολλοί μπερδεύουν τις απόψεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις απόψεις άλλων «θρησκειών» και δογμάτων.
Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας η γυναίκα είναι ίση ως ύπαρξη και οντότητα απέναντι στον Θεό με τις ίδιες υποχρεώσεις, δωρεές, χαρίσματα και δικαιώματα με τους άντρες. Την υποτίμηση της γυναίκας την καταδικάζει τόσο η Παλαιά Διαθήκη όσο και η Καινή Διαθήκη.
Από την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη φαίνεται ξεκάθαρα η ισότητα της γυναίκας και του άνδρα. Στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχουν περίπου 50 αναφορές στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων. Ομοίως και στην Καινή Διαθήκη έχουμε αρκετές αναφορές για το θέμα αυτό.
Στις ημέρες μας δυστυχώς έχουμε αρκετά παραδείγματα «ανδρών» που ακολουθούν τη γραμμή διαφόρων αρχαίων Ελλήνων και Φιλοσόφων, που η συμπεριφορά τους απέναντι στις γυναίκες είναι εντελώς αντίθετη με το θέλημα του Θεού. Ο Απόστολος Παύλος σε μια από τις επιστολές του μέσα στην Καινή Διαθήκη λέει προς τους άντρες ότι πρέπει να αποδίδουν τιμή, στοργή, συμπάθεια και προστασία απέναντι στις γυναίκες τους και μάλιστα έχουν καθήκον να το κάνουν αυτό.
Η ισότητα των φύλων στον Χριστιανισμό διακηρύσσεται με σαφή τρόπο. Κατά τον Απόστολο Παύλο δεν υπάρχει καμμία διαφορά σε Έλληνα ή άλλης καταγωγής ανθρώπου, καμμία διαφορά σε δούλο και σε ελεύθερο, όπως καμμία διαφορά στον άνδρα και την γυναίκα. Διότι όλοι είναι ίσοι απέναντι στον Χριστό. Η Αγία Γραφή που μας μιλά για την ισότητα όλων των ανθρώπων, μάς προβάλλει την ισότητα ως αξία.
Ο ανδρισμός δεν φαίνεται όταν ο άνδρας κακομεταχειρίζεται την γυναίκα του. Ο ανδρισμός φαίνεται στη γενναιότητα, το θάρρος, την προστασία, τον σεβασμό, την αγάπη και την φροντίδα που πρέπει να δείχνει ο άνδρας προς την γυναίκα του. Όταν δεν τα εφαρμόζει αυτά ο άνδρας, τότε ούτε τον εαυτό του αγαπά, αλλά και ο ανδρισμός δεν υφίσταται.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN

12 Ιουλ. 2020

Εκπομπή με τον π. Αρσένιο Βλιαγκόφτη που θα μεταδοθεί από τα κανάλια "Atlas TV" και "Αχελώος TV" την Κυριακή 12 Ιουλίου 2020.

"Εγρήγορση"

10 Ιουλ. 2020

- Για τον φόβο που “καλλιεργήθηκε” από κάποιους για τον σεισμό: Όταν ακούτε ημερομηνίες από κάποιους “δήθεν” γέροντες που λένε ... από την τάδε έως την τάδε ημερομηνία θα γίνει σεισμός ... να κρατάτε μικρό καλάθι! ... Να μην φοβόσαστε, οι άγιοι πατέρες έχουν προφητεύσει για τον σεισμό, αλλά δεν έχουν ορίσει χρόνο ...
- Ο γέροντας Βασίλειος Καυσοκαλυβίτης είχε πει: “Οι πολυκατοικίες στην Αθήνα θα συγκρούονται σαν τα κριάρια και ... στις τρεις, η μία θα στέκει όρθια” ... γιατί μένουμε αμετανόητοι.
- Για μεγάλο σεισμό μιλούσε και ο Άγιος Παϊσιος ... για ένα μεγάλο τράνταγμα, όπως έλεγε.
- Γέροντας ασκητής λέει, ότι θα έρθει 7μηνη καραντίνα και θα έχουμε και πολλά θύματα από τον κορωναϊό, γιατί όχι μόνον δεν υπήρξε μετάνοια, αλλά είμαστε και προκλητικοί απέναντι στον ... Ουρανό με το να αμφισβητούμε την Θεία Κοινωνία!
- Το εμβόλιο για τον κορωναϊό είναι η Θεία Κοινωνία.

8 Ιουλ. 2020

Πως βιώνουν τον χωρισμό τα παιδιά. Λάθος επιλογή ο σύντροφος της ζωής ενός ανθρώπου; Για ποιό λόγο η αγάπη δύο ανθρώπων μετατρέπεται σε λάθος επιλογή; Τί πρέπει να προσέξει ένας άνθρωπος για την επιλογή του συντρόφου του; Πώς φτάνει στον χωρισμό ένα ζευγάρι; Οι γονείς που σκέφτονται να χωρίσουν, γνωρίζουν τι ακριβώς βιώνουν τα παιδιά τους; Τελικά τα παιδιά λένε την αλήθεια στους γονείς για το πως βιώνουν τον χωρισμό τους; Τί συμβαίνει στα παιδιά των χωρισμένων γονέων;
Ο χωρισμός στην ψυχή των παιδιών ξεριζώνει σαν ανεμοστρόβιλος ότι βρει στο πέρασμά του. Μοιάζει με θάνατο, μια απώλεια ενός από τους δύο γονείς. Τα ερωτήματα καταιγισμός στο μυαλό των παιδιών, ποιός από τους δύο φταίει; Ποιόν να ακολουθήσω; Θα τους βλέπω και τους δύο; Γιατί να χρειαστεί να επιλέξω έναν από τους δύο; Μήπως φταίω εγώ για τον χωρισμό; Πώς θα ζήσω χωρίς τους γονείς μου να με στηρίζουν στη ζωή μου;
Ο γάμος προϋποθέτει ωριμότητα, σοβαρότητα, ευθύνη και εμπιστοσύνη απέναντι στον Θεό, διότι ο σκοπός της οικογένειας είναι ο ένας να βοηθήσει τον άλλον για να φτάσουν όλοι μαζί στην αγιότητα.
Ένα διαζύγιο δεν φέρνει την εύκολη λύση, διότι τα προβλήματα που δημιουργούνται στα παιδιά είναι πολλές φορές επώδυνα για την μετέπειτα ζωή τους. Οι γονείς δεν το καταλαβαίνουν διότι μπροστά μπαίνει το ΕΓΩ, το οποίο έχει νικήσει την δήθεν αγάπη που έχουν μέσα τους.
Τα παιδιά δεν φταίνε σε καμμία περίπτωση, αλλά και οι γονείς που χωρίζουν, τις περισσότερες φορές, δεν έχουν καμμία δυνατότητα να σταματήσουν την επερχόμενη κατρακύλα των παιδιών τους.
Καλό είναι το ζευγάρι πριν φτάσει στο τελικό στάδιο του διαζυγίου, να επισκεφθεί έναν Πνευματικό και να τον συμβουλευτούν. Διότι η επιλογή «να αλλάξεις περιβάλλον», όπως λένε πολλοί ψυχολόγοι, προσφέρει μόνο την αυτοδικαίωση των γονιών και το παιδί ή τα παιδιά ...

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον https://bit.ly/2LgqqdN

5 Ιουλ. 2020

- Άγιον Πνεύμα: Αυτό είναι που λείπει, ως στόχος, από την δική μας εποχή. Ο κορωναϊός εφανέρωσε την φτώχεια μας ... πόσο λίγη πίστη είχαμε. Προτιμήσαμε να ακούσουμε το Υγειονομείον παρά να έρθουμε στην Θεία Λειτουργία ... και πρώτοι που το κάναμε είμαστε εμείς οι Αρχιερείς. Μεγάλη αμαρτία εποιήσαμε. Ο Θεός να μας συγχωρέσει!
Και όταν ξανάρθει (ο κορωναϊός) - και θα ξανάρθει μου είπαν οι Άγιοι του Θεού - να ξέρουμε ότι οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ της ΜΟΡΦΟΥ, από το Ακάκι και πάνω, θα είναι ΑΝΟΙΧΤΕΣ. Και ας πάει ο Δεσπότης σας ΦΥΛΑΚΗ. Πρέπειν του ...
- Απόσπασμα από το κήρυγμα του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, που τελέσθηκε στο ιερό παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου, της κοινότητος Ακακίου, την 28η Ιουνίου 2020.