Η Πλατυτέρα των Ουρανών

28 Φεβ. 2021

Ο πατήρ Σεραφείμ Ζαφείρης, αναλύει θέματα που άπτονται της πίστης και της κοινωνίας κάθε Κυριακή 18:00​ στην αίθουσα συγκεντρώσεων της Χριστιανικής Εστίας Λαμίας, στην πλατεία Διάκου.
Σχόλιο: Μπράβο πατέρα!
Μα καλά, οι διοικούντες Επίσκοποι της Ελλαδικής Εκκλησίας, γιατί αυτά τα αυτονόητα που λες, δεν τα καταλαβαίνουν ή προσπαθούν να συνταχθούν “απριόρι” με τον Kαίσαρα;
Γιατί δεν διαθέτουν τουλάχιστον το σκεπτικό του μέσου πολίτη;
Γιατί είναι κλεισμένοι στα μέγαρά τους με τις αποστάσεις και τις μασκούλες τους;
Γιατί θεωρούν τον λαό του Θεού μη νοήμονα και εύκολα καθοδηγούμενο;
Γιατί διαστρέφουν ακόμη και την πίστη των πατέρων μας σε βαθμό να αναρωτιόμαστε αν πιστεύουν σε Ζωντανό Θεό;
Γιατί υποτιμούν τον κατώτερο κλήρο που κρύβει διαμάντια;
Ρητορικά τα ερωτήματα, σε ευχαριστούμε πολύ, εκφράζεις όλους τους υγιώς σκεπτόμενους και μας χαροποιείς ότι δεν χάθηκε η ελπίδα ... (trelogiannis.blogspot.com)

ΓΕΧΑ ΛΑΜΙΑΣ

27 Φεβ. 2021

Αποσπάσματα πρόσφατων ομιλιών του Αρχιμανδρίτη Δωροθέου Τζεβελέκα, διδάκτορος θετικών επιστημών. (Ψηφιακό Αρχονταρίκι)

“Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας”

26 Φεβ. 2021

Θα είναι η τελευταία μας χρονιά; Τα γεγονότα από την μια στιγμή στην άλλη αλλάζουν. Οι ώρες περνούν, οι μέρες έρχονται και παρέρχονται, τα χρόνια φεύγουν ολοένα και πιο γρήγορα και ο χρόνος στην ζωή μας κυλά με γοργούς ρυθμούς.
Βιώνουμε καταστάσεις και γεγονότα που πολλές φορές περνούν αστραπιαία. Κοιτάζοντας τον χρόνο αναρωτιόμαστε πότε έγινε το ένα γεγονός ή πότε έγινε το άλλο γεγονός και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος περνά πολύ γρήγορα. Τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τα παιδιά και εκείνα με τη σειρά τους, γίνονται έφηβοι, ενήλικες λες και ήταν εχθές όταν ήταν παιδιά.
Κάθε χρόνο σκεπτόμαστε τι έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ή το προηγούμενο έτος ή ακόμα το πως θα πορευτούμε το επόμενο έτος. Πόσοι όμως αναρωτιούνται αν αυτή η χρονιά θα είναι η τελευταία μας χρονιά; Πόσο σίγουροι είμαστε για το πόσο ακόμα θα επιτρέψει ο Θεός να ζήσουμε επάνω στη γη; Και αν κάτι τέτοιο ο Θεός το επιτρέψει, είμαστε έτοιμοι;
Ο Θεός από την αγάπη που μας έχει κάθε χρόνο μας δίνει ευκαιρίες, ευκαιρίες για να βγούμε νικητές στον καθημερινό αγώνα κατά των παθών. Λίγοι από εμάς αρπάζουμε αυτές τις ευκαιρίες και τις αξιοποιούμε. Κάποιες φορές μερικοί από εμάς τα βάζουν με τον Θεό και ρίχνουν ευθύνες σε Εκείνον, ότι δεν μας βοήθησε. Ο Θεός όμως, μας έχει δώσει και μας δίνει πολλές ευκαιρίες στο να είμαστε πάντα έτοιμοι. Εμείς όμως τί κάνουμε;
Μια από αυτές τις ευκαιρίες που μας δίνει κάθε χρόνο ο Θεός για να μας βοηθήσει, είναι η περίοδος του Τριωδίου, όπου αυτή η περίοδος ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο. Είναι μια περίοδος κατανύξεως, εσωστρέφειας, μεγαλύτερου πνευματικού αγώνα, με σκοπό να περάσουμε τις «εξετάσεις» αυτής της ζωής για την αιώνια ζωή. Ο Θεός που είναι Πατέρας μας και επιθυμεί με κάθε τρόπο να μας σώσει, μας δίνει ευκαιρίες όπως αυτή την περίοδο του Τριωδίου και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής προ της εορτής του Πάσχα, γιατί από αγάπη μας θέλει δίπλα Του. Εμείς τί κάνουμε αυτές τις ευκαιρίες, τις αξιοποιούμε ή όχι;

Geron Nektarios

23 Φεβ. 2021

Ζούμε σε μια εποχή που λόγω της “πανδημίας” καθημερινά βιώνουμε διαφορετικά πράγματα και καταστάσεις. Κάποιοι όλα αυτά τα βλέπουν απολύτως φυσιολογικά ως μια εξέλιξη είτε της τεχνολογίας είτε της υγείας είτε της κοινωνίας. Τα πάντα αλλάζουν και δυστυχώς μας θέλουν τυφλούς και όχι μόνο τυφλούς αλλά και να μην διαβάζουμε, για να μην γνωρίζουμε.
Μα θα αναρωτηθεί κανείς ποιός είναι αυτός που δεν θέλει την εξέλιξη σε όλους τους τομείς; Όλοι είναι υπέρ της εξέλιξης για την διευκόλυνση και την υγεία των ανθρώπων. Όμως όταν αυτή η εξέλιξη υποστηρίζεται από ανθρώπους και συστήματα που δουλεύουν ενάντια της ελευθερίας του ανθρώπου, τότε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Πολύ ξεκάθαρα αρχίζει να φαίνεται στην εποχή μας για ποιον λόγο η μισθοδοσία, γίνεται πλέον μέσω τραπέζης, ενώ παλαιότερα το αφεντικό έδινε τον μισθό στους υπαλλήλους στο χέρι. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις οι συντάξεις δινόντουσαν μέσω του ταχυδρομείου που σιγά σιγά τελειώνει κι αυτό, όπου πλέον οι συντάξεις δίνονται μέσω τραπέζης.
Το χειρότερο στην όλη υπόθεση είναι η άγνοια του λαού, που πάνω σε αυτή την άγνοια πατούν όλοι αυτοί που κρύβονται πίσω από αυτά που ζούμε και πίσω από αυτά που μας προωθούν ως φυσιολογικά. Όμως η Αγία Γραφή για όλα αυτά έχει απαντήσεις. Μάς κάνει γνωστό τι χρειάζεται να προσέχουμε, μάς κάνει γνωστό πως να προφυλαχτούμε. Δυστυχώς όμως, λίγοι διαβάζουν Αγία Γραφή και πέφτουν μέσα στην παγίδα ακούγοντας όλους αυτούς, χωρίς να βλέπουν ότι όλα αλλάζουν...
Η Αγία Γραφή και συγκεκριμένα στην Αποκάλυψη του Ιωάννου που βρίσκεται στην Καινή Διαθήκη, μας το λέει ξεκάθαρα, ότι όλα αλλάζουν... Μας λέει για το οικονομικό σύστημα που σιγά σιγά έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και που τα τελευταία χρόνια φτάνει προς την ολοκλήρωσή του.

“Geron Nektarios”

21 Φεβ. 2021

Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου είναι αφιερωμένη στη διδακτική παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου, την οποία ο Κύριος διηγήθηκε, προκειμένου να διδάξει την αρετή της ταπεινώσεως και να στηλιτεύσει την έπαρση.

"Όρος Αλατόμητον"