Η Πλατυτέρα των Ουρανών

25 Μαρ. 2020

Αιωνία του η μνήμη!
Σύγχρονος πατέρας, ασύγκριτος, αληθινός αγωνιστής, Άγιος.
Τώρα βρίσκεται στην αγκαλιά Του Κυρίου Ιησού Χριστού φορώντας χρυσό στεφάνι.
Δεν λογάριασε ποτέ τη θέση του, ούτε καν τη ζωή του . Όλο του το είναι το έδωσε για Τον Χριστό. Δεν τάχθηκε ποτέ υπέρ κάποιας κυβέρνησης όποια και να ήταν αυτή.
Ο Χριστός ήταν πάντα ΠΡΩΤΟΣ.
Αυγουστίνος Καντιώτης, ο ψαράς ανθρώπων. Βάφτισε τσιγγάνους, αφρικανούς μέχρι και μουσουλμάνους. Σε όλους τους ανθρώπους έβλεπε Τον Χριστό, ο ρατσισμός που υπάρχει σε κάποιους σήμερα ήταν ξένος για τον μακαριστό Αυγουστίνο Καντιώτη. Έκανε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο. Συγχώρεσε τους εχθρούς του. Δεν έκανε εκπτώσεις ποτέ, πολέμησε τις αιρέσεις και τους αιρεσιάρχες και κάθε χλιαρό στην διοίκηση της εκκλησίας. Τον πολέμησαν και αυτοί από την αρχή ως το τέλος, αλλά κέρδισε ο π. Αυγουστίνος, ο αληθινός δούλος του Θεού. Εύχομαι να υπάρξει ένας επίσκοπος να του μοιάσει. Αν υπάρξει ένας έστω επίσκοπος, ίσως μας ελεήσει ο Θεός. Όλη του η πορεία ήταν υπό διωγμό. Τέτοιος ήταν ο φλογερός του λόγος που πριν ακόμα γίνει επίσκοπος, μπορούσε και ''έβαζε φρένο'' σε αντίχριστους νόμους και στη μασωνία ακόμα, που από πριν τα μισά του προηγούμενου αιώνα έκανε αισθητή - δυστυχώς- τη παρουσία της στην Ελλάδα, σε κυβερνήσεις ακόμη και στην Εκκλησία.
Όσα υπέφερες σε τούτον τον μάταιο κόσμο αγαπημένε μας πατέρα, τόσα παραπάνω θα κερδίσεις στην Βασιλεία των Ουρανών. Όπως κάποιος εύστοχα δήλωσε στο ντοκιμαντέρ: ”Εμείς σου πλέξαμε αγκάθινο στεφάνι και τώρα Ο Χριστός σου πλέκει το χρυσό ''.
Πολλά συγχαρητήρια στους συντελεστές της ταινίας.
Πηγή :https://www.youtube.com/user/MrKPapPr...

Από το κανάλι: https://www.youtube.com/watch?v=qvD0L9BoGUY&feature=emb_logo (aris pap1981)

24 Μαρ. 2020

Ταινία «Εν Τούτω Νίκα», ένα αφιέρωμα στον Γιαννιτσιώτη Μακεδονομάχο Οπλαρχηγό Γκόνο Γιώτα, τον αποκαλούμενο το «Στοιχειό του Βάλτου», με αφορμή την μνήμη του μαρτυρικού του θανάτου στις 13 Φεβρουαρίου 1911.
Η δημιουργία της ταινίας προήλθε από πρωτοβουλία της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και του προέδρου αυτής, κ. Κωνσταντίνου Κάμτση απογόνου του Μακεδονομάχου Γκόνου Γιώτα, με στόχο την προβολή στο ευρύ κοινό του αγώνα και της θυσίας του τοπικού ήρωα μέσα στις άγριες συνθήκες του Βάλτου. Την παραγωγή της ταινίας ανέλαβε μετά από πρόσκληση της ΙΛΕΓ «Ο Φίλιππος», η κινηματογραφική ομάδα των κατηχητικών ενοριακών συνάξεων του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου Γιαννιτσών.
Το σενάριο έγραψε η ιατρός και συγγραφέας πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκκου - Χατζηδήμου μετά από ενδελεχή μελέτη πλήθους ιστορικών βιβλίων και εγγράφων. Την σκηνοθεσία και το μοντάζ ανέλαβε ο Ανδρέας Χατζηδήμου. Ηθοποιοί ήταν οι μαθητές και οι κατηχητές των Ενοριακών Συνάξεων με πρωταγωνιστή τον Μάριο Χατζηδήμου στον ρόλο του Γκόνου Γιώτα. Την μουσική επένδυση της ταινίας έκαναν οι Παναγιώτης Καλιωτάκης και Αρσένιος Χαραλαμπίδης, ενώ το τραγούδι των τίτλων συνέθεσε η Σοφία Γκοτζαμάνη.
Εδώ Μακεδονία, Ελλάδα Εδώ!

Πηγή: Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου Γιαννιτσών
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Fwi4XNJS_jU&feature=emb_logo

11 Φεβ. 2019

Μια ταινία Ρωσικής παραγωγής, με θέμα ένα θαύμα του Αγίου Νικολάου που συγλόνισε την Σοβιετική Ένωση, το έτος 1956. Η ταινία βραβεύτηκε στο 31ο φεστιβάλ της Μόσχας με το “Ειδικό Βραβείο”. Βασίζεται σε ένα συνταρακτικό γεγονός που έφερε σε μετάνοια εκατοντάδες ανθρώπους στην πόλη Κουϊμπίσεφ της (πρώην) Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Σαμάρα της Ρωσίας). - [Eνσωματωμένοι Ελληνικοί Υπότιτλοι]

Στην πόλη Κουϊμπίσεφ ζούσε μία οικογένεια: η ευσεβής μητέρα και η κόρη της Ζωή. Το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου) του 1956 η Ζωή προσκάλεσε επτά φίλες της και άλλους τόσους νεαρούς σε δείπνο και χορό.
Τότε ήταν η νηστεία των Χριστουγέννων (*) και η μητέρα παρακάλεσε την Ζωή να μην προγραμματίσει μια εσπερίδα με χορούς και φαγητό, αλλά η κόρη επέμενε στο δικό της. Εκείνο το βράδυ η μητέρα πήγε στην Εκκλησία να προσευχηθεί.
Μαζεύτηκαν οι καλεσμένοι, αλλά ο αρραβωνιαστικός της Ζωής δεν είχε έρθει ακόμη. Το όνομα του ήταν Νικόλαος. Οι κοπέλες και τα αγόρια χωρίσθηκαν σε ζευγάρια και άρχισαν τον χορό. Η Ζωή έμεινε μόνη της. Από αμηχανία χωρίς να πολυσκεφθεί, κατέβασε την εικόνα του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού από τον τοίχο και είπε: «Θα πάρω αυτόν τον Νικόλα και θα πάω να χορέψω μαζί του», χωρίς να δίνει σημασία εν τω μεταξύ στις φίλες της, οι οποίες την συμβούλευσαν να μη κάνει αυτήν την βλάσφημη ενέργεια, αλλά η Ζωή απάντησε με θράσος: «Αν υπάρχει Θεός, ας με τιμωρήσει!»

Άρχισε να χορεύει, έκανε δύο γύρους, οπότε ξαφνικά μέσα στο δωμάτιο γίνεται ένας φοβερός θόρυβος, ανεμοστρόβιλος και έλαμψε φως, εκτυφλωτικό σαν αστραπή.
Η διασκέδαση γύρισε σε φρίκη και τρόμο. Όλοι έφευγαν φοβισμένοι από το δωμάτιο. Μόνο η Ζωή στεκόταν ακίνητη, με την εικόνα του Αγίου κολλημένη στο στήθος, απολιθωμένη και παγωμένη σαν μάρμαρο. Οι γιατροί -που γρήγορα κατέφθασαν- δεν μπόρεσαν να την συνεφέρουν με τις προσπάθειές τους. Οι βελόνες των ενέσεων, που ήθελαν να της κάνουν, στράβωναν και έσπαζαν καθώς χτυπούσαν πάνω στο μαρμαρωμένο κορμί της! Θέλησαν να την μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά δεν μπόρεσαν να την μετακινήσουν από τη θέση της. Τα πόδια της, λες και ήσαν καρφωμένα στο πάτωμα. Αλλά, η καρδιά χτυπούσε! Η Ζωή ήταν ζωντανή, δεν μπορούσε όμως πλέον να φάει ούτε να πιεί...

Όταν η μητέρα της γύρισε και είδε τι συνέβη, έπεσε αναίσθητη και την μετέφεραν στο νοσοκομείο, από το οποίο βγήκε σε μερικές ημέρες. Η πίστη της στην ευσπλαχνία του Θεού και οι θερμές μητρικές της προσευχές για συγχώρηση της δύστυχης, ανανέωσαν, με τη Χάρη του Θεού, τις ζωτικές της δυνάμεις.
Η Ζωή ήλθε σε συναίσθηση και με δάκρυα ζητούσε συγχώρηση και βοήθεια.
Τις πρώτες ημέρες, το σπίτι της ζωής ήταν κυκλωμένο από πλήθος κόσμου. Πιστοί που ήρθαν ή ακόμη και που βάδισαν από μακριά, περίεργοι, γιατροί, και πνευματικά πρόσωπα. Αλλά, γρήγορα, κατ’ εντολή των αρχών, το σπίτι έκλεισε για τους επισκέπτες.
Δύο αστυνομικοί φύλαγαν σκοπιά εναλλάξ ανά οκτάωρο. Κάποιοι από τους φύλακες, που ήσαν ακόμη νέοι (28-30), άσπρισαν από την φρίκη ακούγοντας κάθε νύχτα τη Ζωή να βγάζει τρομακτικές κραυγές.
Νύχτες και νύχτες δίπλα της προσευχόταν η μητέρα.
- Μαμά, προσευχήσου! Προσευχήσου, γιατί χάνομαι για τις αμαρτίες μου!
Προσευχήσου! Φώναζε η Ζωή.

Για όλα όσα συνέβησαν ενημέρωσαν και τον Πατριάρχη και τον παρεκάλεσαν να ευχηθεί υπέρ αναρρώσεως της Ζωής.
Ο Πατριάρχης απάντησε: “Εκείνος που την τιμώρησε εκείνος και θα την ελεήσει”!
Μεταξύ των προσώπων που επετράπη στο εξής να επισκεφθούν τη Ζωή ήταν:
1. Εγνωσμένου κύρους καθηγητής της ιατρικής που κατέφθασε από την Μόσχα. Αυτός βεβαίωσε ότι η καρδιά δεν σταμάτησε να χτυπά.
2. Ιερείς, τους οποίους προσκάλεσε η μητέρα της για να πάρουν από τα χέρια της Ζωής τον Άγιο Νικόλαο. Αλλά ούτε εκείνοι μπόρεσαν να ξεκολλήσουν την εικόνα από τα απολιθωμένα χέρια της ζωής.
3. Ο ιερομόναχος Σεραφείμ από την έρημο του Γκλίνσκ, ο οποίος ήρθε στο Κουϊμπίσεφ για την εορτή των Χριστουγέννων και τέλεσε αγιασμό και άγιασε την εικόνα. Κατόπιν είπε: «Τώρα πρέπει να περιμένουμε κάποιο σημείο το Πάσχα! Αν δεν γίνει τίποτε, σημαίνει ότι πλησιάζει το τέλος του κόσμου!», δείχνοντας με τα λόγια αυτά την βαθειά του πίστη σ’ ένα θαύμα.
4. Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, ο οποίος επίσης διάβασε παράκληση και είπε: «Νέο θαύμα να περιμένουμε το Πάσχα», επαναλαμβάνοντας τον λόγο του ευσεβούς ιερομονάχου.

Τις παραμονές της εορτής του Ευαγγελισμού (που εκείνη τη χρονιά “έπεσε” το Σάββατο της τρίτης εβδομάδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής) πλησίασε προς τους φύλακες της Ζωής ένα καλοσυνάτος Γέροντας και τους παρακάλεσε να του επιτρέψουν να δει την Ζωή. Αλλά οι φύλακες αστυνομικοί αρνήθηκαν να του επιτρέψουν.
Ήρθε ο Γέροντας και την επόμενη ημέρα, αλλά πάλι οι επόμενοι φύλακες δεν τον άφησαν. Την Τρίτη φορά, ανήμερα του Ευαγγελισμού, οι φύλακες τον άφησαν.
Η φρουρά τον άκουσε πόσο εύσπλαχνα μίλησε στη Ζωή μπαίνοντας:
- «Λοιπόν, κουράστηκες από την ορθοστασία;»
Πέρασε λίγη ώρα και όταν οι φρουροί θέλησαν να βγάλουν έξω τον Γέροντα, αυτός δεν ήταν μέσα στο δωμάτιο ...
Όλοι ήταν βέβαιοι ότι εκείνος ήταν ο ίδιος ο Άγιος Νικόλαος. Έτσι η ζωή έμεινε όρθια 4 μήνες (128 μέρες), μέχρι το Πάσχα ακριβώς, που εκείνη τη χρονιά “έπεσε 23 Απριλίου” (6 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο).

Τη νύχτα της Λαμπροφόρου Αναστάσεως του Χριστού, η Ζωή άρχισε να φωνάζει ιδιαίτερα δυνατά:
- Προσεύχεσθε!
Οι νυχτερινοί φύλακες ανατρίχιασαν και άρχισαν να την ρωτούν: «Γιατί φωνάζεις τόσο φοβερά;»
Ακολούθησε η απάντηση:
- Φοβερό! Καίγεται η γή! Προσεύχεσθε! Όλος ο κόσμος χάνεται για τις αμαρτίες του, προσεύχεσθε!
Από εκείνη τη στιγμή η Ζωή αναζωογονήθηκε, οι μύς άρχισαν να μαλακώνουν, να ζωντανεύουν. Τελικά την έβαλαν στο στρώμα, αλλά εκείνη συνέχισε να φωνάζει και να καλεί όλους σε προσευχή, για τον κόσμο που χάνεται για τις αμαρτίες, για την γη που καίγεται για τις ανομίες της.
- Πως έμεινες ζωντανή μέχρι τώρα; Ποιος σε έτρεφε; την ρώτησαν.
- Περιστέρια, περιστέρια με έτρεφαν, ήταν η απάντηση.
Από αυτό έγινε φανερό ότι έλαβε έλεος και συγχώρηση από την Δεξιά του Κυρίου Παντοκράτορος. Ο Κύριος συγχώρησε τις αμαρτίες της Ζωής, με την παρουσία του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, και λόγω των μεγάλων βασάνων της και της ορθοστασίας κατά την διάρκεια των 128 ημερών.

Όλα αυτά τα γεγονότα συνετάραξαν τους κατοίκους του Κουιμπίσεβ και των περιχώρων. Πολλοί άνθρωποι βλέποντας τα θαύματα, ακούγοντας τα ουρλιαχτά και τις παρακλήσεις της να προσευχόμαστε για τους ανθρώπους που χάνονται εξ αιτίας των αμαρτιών τους, ξαναβρήκαν την πίστη τους στον Θεό. Γύρισαν στην Εκκλησία με μετάνοια. Όσοι δεν φορούσαν σταυρό, άρχισαν να φορούν, κατά την εποχή εκείνη που μόνο γι’ αυτό ήταν δυνατόν να πληρώσουν με τη ζωή τους. Η επιστροφή ήταν τόσο μαζική, ώστε δεν έφθασαν τα σταυρουδάκια των εκκλησιών για όλους όσους ζητούσαν.
Με φόβο και δάκρυα ζητούσε ο λαός συγχώρεση των αμαρτιών, επαναλαμβάνοντας τα λόγια της Ζωής: «Φοβερό, η γη καίγεται, χανόμαστε για τις αμαρτίες μας! Προσεύχεσθε! Οι άνθρωποι χάνονται για τις ανομίες τους!».
Την τρίτη ημέρα του Πάσχα, η Ζωή έφυγε για τον Κύριο, αφού διήνυσε τον δύσκολο δρόμο της ορθοστασίας των 128 ημερών μπροστά στο πρόσωπο του Κυρίου για την συγχώρεση όλων των αμαρτιών της. Το Άγιον Πνεύμα την διατηρούσε στη ζωή όλες αυτές τις ημέρες για να αναστήσει την ψυχή της από τον θάνατο της αμαρτίας, ώστε στην μέλλουσα αιώνια ημέρα να την αναστήσει εν σώματι για την ζωή την αιώνιο. Όπως, άλλωστε το λέει και το ίδιο το όνομά της: Ζωή.

(Σχόλιο Ρωσικού πρωτοτύπου): Στον σοβιετικό τύπο εκείνης της εποχής είχε επίσης σχολιαστεί η περίπτωση της Ζωής. Απαντώντας στα γράμματα που έφθαναν στην διεύθυνση διάσημης εφημερίδος, ένας αλαζονικός επιστήμων υποστήριξε ότι το γεγονός με την Ζωή πράγματι δεν είναι φανταστικό, αλλά εν τούτοις δήλωσε ότι είναι μια μορφή ακαμψίας άγνωστη ακόμη στην επιστήμη. Είναι προφανής η αναλήθεια μιάς τέτοιας υπόθεσης, διότι: Πρώτον, στην ακαμψία δεν υπάρχει τέτοια πετρώδης σκλήρυνσή του δέρματος, ώστε οι γιατροί να μη μπορούν να κάνουν ένεση στον άρρωστο. Δεύτερον, μπορεί ένας τέτοιος άρρωστος να μεταφερθεί από τόπο σε τόπο, ενώ τη Ζωή δεν μπορούσαν να την μετακινήσουν· αυτή στεκόταν όρθια και μάλιστα τόσο πολύ που οι συνήθεις άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν. Τρίτον, η αρρώστια καθ’ εαυτή δεν επιστρέφει τον άνθρωπο στον Θεό και δεν φέρει αποκαλύψεις από τον ουρανό, ενώ στην περίπτωση της Ζωής όχι μόνο χιλιάδες άνθρωποι ξαναβρήκαν την πίστη τους στον Θεό, αλλά φανέρωσαν την πίστη τους έμπρακτα, δηλαδή βαπτίστηκαν και έζησαν ηθικά. Όχι μόνο πίστεψαν ότι υπάρχει Θεός, αλλά και έγιναν Χριστιανοί. Απ’ αυτό είναι φανερό ότι δεν επρόκειτο για απλή ασθένεια, αλλά για κάποια θεϊκή οικονομία. Αυτός έμπρακτα στερεώνει την πίστη, για να λυτρώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες και από τη τιμωρία γι’ αυτές.

(*) Στη Ρωσία οι εορτές ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο. Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί από την 28η Νοεμβρίου μέχρι την 6η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

Από το περιοδικό “Όσιος Γρηγόριος”, τεύχος 21/1996, της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

1 Φεβ. 2019

"Ψυχωφελείς Ιστορίες και Παραβολές" - Λευκορωσικής παραγωγής, με διδακτικό περιεχόμενο. Μετάφραση: Ευγενία Τελιζένκο - Υποτιτλισμός: Ενορία Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.

pankrestos <> YouTube

29 Ιαν. 2017

«ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ» - Ταινία αποκάλυψη - Είναι μια δοκιμασία για την ψυχή. Αν καταφέρεις να την δεις έως το τέλος σημαίνει πως η καρδιά σου δεν έχει σκληρύνει ακόμα, δεν αποστασιοποιήθηκες από τον υπόλοιπο κόσμο κρυμμένος πίσω από ψηλούς τοίχους. Ταινία για το θαύμα. Θαύμα πραγματικό και όχι φανταστικό. Ταινία για την θεραπεία των άρρωστων παιδιών και για την ίαση των ενηλίκων. Στον κινηματογράφο πια η έννοια του ήρωα ταυτίζεται με σκληρότητα και μυϊκή δύναμη. Όμως βλέπετε πως γίνεται και αλλιώς. Ο ήρωας είναι αυτός που με την δύναμη της καρδιάς μπορεί να κάνει το καλό. Το 2009 η ταινία προβλήθηκε στο φεστιβάλ «Ορθόδοξης Ταινίας» και πήρε τα πρώτα βραβεία σε όλες τις κατηγορίες, με ομοφωνία κοινού και επιτροπής. Τα γυρίσματα διήρκησαν έναν χρόνο στο μοναστήρι Σβιάτο-Βαζνεσένσκι (Της Αναλήψεως) στα σύνορα με την Ρουμανία. Ο σκηνοθέτης μας δίνει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις αξίες της ζωής, μέσα από τα παραδείγματα των μοναχών, εφαρμόζοντας καθημερινά την εντολή της αγάπης.
Τα κεντρικά πρόσωπα είναι: Ο Ηγούμενος του μοναστηριού (που έγινε ο πατέρας για υιοθετημένα παιδάκια, έχοντας ήδη τρία δικά του, δύο αγόρια και ένα κορίτσι), η αδελφότητα και τα παιδιά από το μοναστηριακό ορφανοτροφείο (150 ορφανά), πολλά από τα οποία είναι βαριά άρρωστα. Αυτή η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ένα μεγάλο πνευματικό γεγονός. Μια ουράνια αγάπη εμφανίζεται πάνω στη Γη. Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της ταινίας τα εξηγεί όλα: «Σφίγγοντας τα δόντια μέχρι τριγμού και τα χέρια μέχρι πόνου, χαίρε, διότι ζεις. Χαίρε με τη γαλαζόπετρα του ουρανού και με το ρουμπίνι της ηλιοβασιλέματος. Χαίρε με τον μαργαρίτη της βρόχινης σταγόνας, διότι δεν μπορείς αλλιώς. Χαίρε με την χαρά του πληγωμένου μαχητή, που κείται κάτω. Αν και η μάχη χάθηκε, η σημαία είναι ψηλά, και το όπλο δεν πετάχτηκε στη λάσπη, και δεν τρέχεις ντροπιασμένος, επειδή δεν έχεις πια πόδια... Και το μόνο που μένει είναι να πολεμάς μέχρι θανάτου. Και αν δεν μείνει πια τίποτα, χαίρε με μια άνωθεν χαρά για τον πλησίον σου. Χαίρε με την αγάπη των άλλων, χαίρε με τα γέλια των παιδιών που δεν είναι δικά σου. Ακόμα και όταν είναι μαύρα σύννεφα παντού χαίρε. Στη βροχή και στη λάσπη χαίρε. Χαίρε και αγαλλιάσου, αψηφώντας τον πόνο, διότι το όνομά σου είναι Άνθρωπος!»
Σκηνοθέτης: ΜΙΧΑΗΛ ΣΑΔΡΙΝ
Προβολή: Ορθόδοξο Τηλεοπτικό Κανάλι «ΓΚΛΑΣ»
Πηγή: IERA ZONI