Η Πλατυτέρα των Ουρανών

12 Φεβ. 2021

Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Δωροθέου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας.

31 Ιαν. 2021

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.
Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτόν.
Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του. Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (τιμάται 11 Μαρτίου), διότι οι Άγιοι θεράπευσαν τα μάτια του.
Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, εξαιτίας της αδυναμίας της φύσεως της γυναίκας, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο. Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Μάταια ο ηγεμόνας ζητούσε να κάμψει την ανδρεία της μητέρας, δείχνοντας σε αυτήν τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντάς της την ενοχή. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγουσα ότι η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη. Αυτές δε έλεγαν προς την μητέρα τους ότι αισθάνονταν μεγάλη χαρά, επειδή έμελλε να φύγουν από τον μάταιο αυτόν κόσμο μαζί της, για την αγάπη του Χριστού, και να μην χωρισθούν ποτέ από κοντά της.
Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά ξίφους τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της. Τον βίο και το μαρτύριο αυτών έγραψε ο Σωφρόνιος ο Σοφιστής.
Η Σύναξη αυτών ετελείτο στο Μαρτύριο που είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους και βρίσκεται στην περιοχή Φωρακίου.

ekklisiaonline.gr

30 Ιαν. 2021

Έρχονται ημέραι φοβεραί, κατά τας οποίας ... όσοι πιστεύουν εις τον Κύριο, δεν θα εκκλησιάζονται σε μεγάλους Ναούς με χρυσοστόλιστους Αρχιερείς, αλλά θα φεύγουν μακριά εις τας ερήμους και εις τα σπήλαια για να λατρεύσουν τον Κύριο!
- Έναρξη της ομιλίας (31.1.1966) του μακαριστού Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη, με θέμα: “Οι Τρείς Ιεράρχες ως Αγωνιστές”.

"Episkopos Episkopos"

30 Ιαν. 2021

Εμμανουήλ Σταθούλιας, θεολόγος - ιεροκήρυκας

"Λόγος Παρακλήσεως"

5 Ιαν. 2021

Με τον δημοσιογράφο Βασίλη Μπαντίδη.
- Όλα δείχνουν ότι έρχεται ένα τεχνοκρατικό υπερκράτος που ομοιάζει με τις καταστάσεις που περιγράφονται στην Αποκάλυψη του Ιωάννη!
Ο αριθμός 666, το παγκόσμιο φακέλωμα και το σφράγισμα είναι ζητήματα που χρίζουν έρευνας από τους ανοιχτόμυαλους ερευνητές. Πώς γίνεται να μιλούσε για όλα αυτά ο φωτισμένος γέροντας - Άγιος πλέον - Παϊσιος από τις δεκαετίες του ‘70 και του ‘80 στο Άγιον Όρος;