Η Πλατυτέρα των Ουρανών

16 Ιουν. 2022

2013: Πέρασαν επτά χρόνια από την ημέρα εκείνη που ο Θεός αποκάλυψε το θαυμαστό σημείο στην Εκκλησία, το άφθαρτο λείψανο του εναρέτου Ιερομονάχου της Ιεράς Μονής Αγάθωνος Φθιώτιδος, Γέροντος Βησσαρίωνος Κορκολιάκου.
Είναι και παραμένει κατά θεία οικονομία άφθαρτο και αναλλοίωτο, όπως ήταν την πρώτη ημέρα της ανακομιδής.
Πού είναι τώρα εκείνοι που συνετάραξαν μέσω τηλεοράσεων και ραδιοφώνων το πανελλήνιο και το σύμπαν ολόκληρο, υβρίζοντες και βλασφημούντες και διακηρύττοντες με κομπασμό ότι πρόκειται περί... «μουμιοποίησης» και «θα λιώσει» και άλλα παρόμοια;
Ο αείμνηστος ιατροδικαστής Πάνος Γιαμαρέλλος είχε τότε ειπεί: «Εάν στο διάστημα ενός έτους δεν λιώσει, τότε να πάρετε λαμπάδες και να πάτε να τον προσκυνήσετε».
Ο Γέροντας Βησσαρίων κρίθηκε από τον λαό και τιμήθηκε από τον Θεό. Το άγιο λείψανό του είναι σημείο ουράνιο που ενισχύει την πίστη και την ελπίδα. Και ο χρόνος και ο τρόπος της φανέρωσης του ιερού λειψάνου του έχει την πνευματική ερμηνεία του.
Η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος και συγκεκριμένα ο δραστήριος ποιμενάρχης της κ. Νικόλαος προέβη στην παρακάτω δήλωση προς πολλούς επωνύμους και ανωνύμους αποδέκτες:
«Μετά την δυσωδία των σκανδάλων που είχαν γίνει αφορμή χλεύης και ονειδισμού της πίστης στα στόματα των εκκλησιομάχων, ήλθε ο Θεός να μας πει ότι υπάρχουν άγιοι κληρικοί, άγνωστοι και ταπεινοί με χάρη και ευωδία Χριστού. Και τον καιρό που ήταν στην επικαιρότητα η καύση των νεκρών, αποκάλυψε ο Θεός την αξία και αγιότητα των σωμάτων δια της αφθαρσίας του σώματος του Γέροντος Βησσαρίωνος. "Θεός όπου βούλεται, νικάται φύσεως τάξις". Εάν οι δημοσιογράφοι εκείνοι που τότε αμφέβαλαν και ονείδισαν την Εκκλησία, είναι πράγματι υπηρέτες της αληθείας, ας έχουν το θάρρος να αποκαταστήσουν την αλήθεια που κακοποίησαν».

“balanthsberoia”

11 Ιουν. 2022

Μια φράση του Ευαγγελίου θα σημαδέψει όλη του τη ζωή: «Ὁ μὲν θερισμὸς πολύς, οἱ δὲ ἐργάται ὀλίγοι». Γοητευμένος από την ιδέα της προσφοράς στον συνάνθρωπο αποφασίζει να γίνει γιατρός. Διδάσκει στην Ιατρική Σχολή της Τασκένδης, ενώ παράλληλα εκδίδει μελέτες για την τοπική αναισθησία και την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό και γνωρίζουν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Εκεί απεικονίζει λεπτομερέστατα τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος αξιοποιώντας το εξαιρετικό του χάρισμα στη ζωγραφική.
Η χειροτονία του φέρνει αναστάτωση στην Τασκένδη. Οι κομματικοί τον συκοφαντούν και μετά από λίγο τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στις φυλακές της Τασκένδης. Έτσι αρχίζουν τα 11 χρονιά των φυλακών και εξοριών. Δεν τον αφήνουν ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί. Συχνά λιποθυμά, έχει παραισθήσεις και τότε του ρίχνουν κουβάδες με παγωμένο νερό για να συνέλθει. Το σώμα του έχει γεμίσει πληγές από τα χτυπήματα.
Στη συνέχεια εξορίζεται πολλές φορές σε όλο και πιο παγωμένες περιοχές της Σιβηρίας, όμως δεν κατηγορεί κανέναν για αυτό.
Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός κατάφερε να γίνει τελικά ένας από τους εργάτες στον αγρό του Θεού σε μια ταραγμένη και μαύρη εποχή για τους Χριστιανούς της Κομμουνιστικής Ρωσίας.
Ένα βίντεο - αφιέρωμα που ετοιμάσαμε, βασισμένοι στα βιβλία του Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου Αντωνοπούλου, για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, ο οποίος ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να θεραπεύει, να εμπνέει και να ευεργετεί τον πάσχοντα άνθρωπο.

Αφήγηση - Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φωτόπουλος

14 Μαϊ. 2022

“Εκκλησιαστική Παρέμβαση Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου”

6 Μαϊ. 2022

Η γερόντισσα Σοφία γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Σαρή Παπά της επαρχίας Αρδάσσης στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το 1907 παντρεύεται τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη, με τον οποίο αποκτούν ένα τέκνο το 1910. Μετά από δύο έτη το παιδί πεθαίνει ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο άνδρας της επιστρατεύεται και χάνεται. Στα 1916 η Σοφία εξαφανίζεται.
Την βρίσκει ο ανηψιός της Ισαάκ στην Θεσσαλονίκη το 1923.
Αναχωρεί με τους εναπομείναντες συγγενείς στην Αναρράχη Πτολεμαΐδος.
Η Παναγία την καλεί στο μοναστήρι της στην Κλεισούρα. Μετά από αμφιταλαντεύσεις της Σοφίας αλλά και με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας, τελικά εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή “Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κλεισούρα”.
Από το 1927 και για 47 συναπτά έτη, η Οσία Σοφία παραμένει στην Ιερά Μονή, υπηρετώντας την Παναγία, μέχρι τις 6 Μαΐου 1974, οπότε και εκοιμήθη. Στα 1981 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων της, ενώ στα 1998 είχαμε την εύρεση και επανακομιδή αυτών.
Τον Ιούλιο του 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά από εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, ανακήρυξε επίσημα την γερόντισσα Σοφία ως Αγία και η Εκκλησία μας την ενέταξε στο αγιολόγιό της, τιμώντας την στις 6 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της.

Ευλογία είναι η αίσθηση που έχει κανείς εντός της Εκκλησίας ότι ο Θεός, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι τον σκεπάζουν, τον φυλάττουν, του ανοίγουν δρόμους, του υποδεικνύουν, μεριμνούν για όλη την ύπαρξή του. Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αυτής της πρωτοποριακής, και γι’ αυτό επίπονης και ομολογουμένως όχι εύκολης εργασίας, αυτό το οποίο νοιώσαμε και κατεξοχήν βιώσαμε όλοι οι συνεργάτες ήταν η ευλογία. Λες και η Παναγία, η πανέμορφη και γλυκύτατη αυτή Παναγία της Κλεισούρας προσδοκούσε και ανάμενε κάτι τέτοιο. Ο κάματος ανύπαρκτος, οι δυσκολίες εξαφανισμένες, οι διευκολύνσεις αναρίθμητες. Πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας, το δεξί χέρι της Παναγίας, η Αγία Σοφία, η χελιδόνα του Πόντου, η οποία φαίνεται ότι συνεχίζει να υπηρετεί την αγαπημένη της Θεοτόκο. Ευλογία, λοιπόν, που μας πλημμύρισε θεία Χάρη και χαρά. Χαρά δημιουργίας, διακονίας, ευχαριστίας, δοξολογίας. Και καθώς λέγει ένας σημαντικός ιερέας του περασμένου αιώνα: “Η χαρά είναι καρπός της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος”.

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ιερά Μονή στο τηλ. 24630-94330 ή στο fax. 24630-94079.

Σενάριο, Επιμέλεια Παραγωγής: Χρήστος Κούρτης - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος, Ελευθέριος Φυλακτός - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζησόπουλος

Ιερά Μονή “Παναγίας της Κλεισούρας”

15 Μαρ. 2022

Το Πατριαρχείο Μόσχας και το κινηματογραφικό στούντιο ΠΟΚΡΟΒ παραδίδει στην παγκόσμια Ορθοδοξία μια ταινία ντοκυμαντέρ 6 επεισοδίων συνολικής διάρκειας 5 ωρών με θέμα την αγιασμένη ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Ευχαριστούμε τον π. Κυπριανό Γιασένκο για την άδεια και την παραχώρηση της ταινίας στο κανάλι μας.
Επεισόδιο 1ο: Η Γέννηση και τα Παιδικά Χρόνια
Επεισόδιο 2ο: Η Αρχή της Μοναστικής Ζωής
Επεισόδιο 3ο: Ο Αναχωρητής του Σινά
Επεισόδιο 4ο: Η Επιστροφή στο Άγιον Όρος
Επεισόδιο 5ο: Παναγούδα
Επεισόδιο 6ο: Τα Τελευταία χρόνια της Επίγειας Ζωής

"RumOrthodox"