11 Ιουν. 2022

Άγιος Λουκάς ο ιατρός, επίσκοπος Συμφερουπόλεως Κριμαίας

Μια φράση του Ευαγγελίου θα σημαδέψει όλη του τη ζωή: «Ὁ μὲν θερισμὸς πολύς, οἱ δὲ ἐργάται ὀλίγοι». Γοητευμένος από την ιδέα της προσφοράς στον συνάνθρωπο αποφασίζει να γίνει γιατρός. Διδάσκει στην Ιατρική Σχολή της Τασκένδης, ενώ παράλληλα εκδίδει μελέτες για την τοπική αναισθησία και την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό και γνωρίζουν αλλεπάλληλες εκδόσεις. Εκεί απεικονίζει λεπτομερέστατα τα διάφορα όργανα του ανθρωπίνου σώματος αξιοποιώντας το εξαιρετικό του χάρισμα στη ζωγραφική.
Η χειροτονία του φέρνει αναστάτωση στην Τασκένδη. Οι κομματικοί τον συκοφαντούν και μετά από λίγο τον συλλαμβάνουν και τον οδηγούν στις φυλακές της Τασκένδης. Έτσι αρχίζουν τα 11 χρονιά των φυλακών και εξοριών. Δεν τον αφήνουν ούτε να φάει ούτε να κοιμηθεί. Συχνά λιποθυμά, έχει παραισθήσεις και τότε του ρίχνουν κουβάδες με παγωμένο νερό για να συνέλθει. Το σώμα του έχει γεμίσει πληγές από τα χτυπήματα.
Στη συνέχεια εξορίζεται πολλές φορές σε όλο και πιο παγωμένες περιοχές της Σιβηρίας, όμως δεν κατηγορεί κανέναν για αυτό.
Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός κατάφερε να γίνει τελικά ένας από τους εργάτες στον αγρό του Θεού σε μια ταραγμένη και μαύρη εποχή για τους Χριστιανούς της Κομμουνιστικής Ρωσίας.
Ένα βίντεο - αφιέρωμα που ετοιμάσαμε, βασισμένοι στα βιβλία του Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Νεκταρίου Αντωνοπούλου, για τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, ο οποίος ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να θεραπεύει, να εμπνέει και να ευεργετεί τον πάσχοντα άνθρωπο.

Αφήγηση - Επιμέλεια: Αλέξανδρος Φωτόπουλος