6 Μαϊ. 2022

Αγία Σοφία, η Χελιδόνα του Πόντου

Η γερόντισσα Σοφία γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Σαρή Παπά της επαρχίας Αρδάσσης στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το 1907 παντρεύεται τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη, με τον οποίο αποκτούν ένα τέκνο το 1910. Μετά από δύο έτη το παιδί πεθαίνει ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο άνδρας της επιστρατεύεται και χάνεται. Στα 1916 η Σοφία εξαφανίζεται.
Την βρίσκει ο ανηψιός της Ισαάκ στην Θεσσαλονίκη το 1923.
Αναχωρεί με τους εναπομείναντες συγγενείς στην Αναρράχη Πτολεμαΐδος.
Η Παναγία την καλεί στο μοναστήρι της στην Κλεισούρα. Μετά από αμφιταλαντεύσεις της Σοφίας αλλά και με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας, τελικά εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή “Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κλεισούρα”.
Από το 1927 και για 47 συναπτά έτη, η Οσία Σοφία παραμένει στην Ιερά Μονή, υπηρετώντας την Παναγία, μέχρι τις 6 Μαΐου 1974, οπότε και εκοιμήθη. Στα 1981 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων της, ενώ στα 1998 είχαμε την εύρεση και επανακομιδή αυτών.
Τον Ιούλιο του 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά από εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, ανακήρυξε επίσημα την γερόντισσα Σοφία ως Αγία και η Εκκλησία μας την ενέταξε στο αγιολόγιό της, τιμώντας την στις 6 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της.

Ευλογία είναι η αίσθηση που έχει κανείς εντός της Εκκλησίας ότι ο Θεός, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι τον σκεπάζουν, τον φυλάττουν, του ανοίγουν δρόμους, του υποδεικνύουν, μεριμνούν για όλη την ύπαρξή του. Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αυτής της πρωτοποριακής, και γι’ αυτό επίπονης και ομολογουμένως όχι εύκολης εργασίας, αυτό το οποίο νοιώσαμε και κατεξοχήν βιώσαμε όλοι οι συνεργάτες ήταν η ευλογία. Λες και η Παναγία, η πανέμορφη και γλυκύτατη αυτή Παναγία της Κλεισούρας προσδοκούσε και ανάμενε κάτι τέτοιο. Ο κάματος ανύπαρκτος, οι δυσκολίες εξαφανισμένες, οι διευκολύνσεις αναρίθμητες. Πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας, το δεξί χέρι της Παναγίας, η Αγία Σοφία, η χελιδόνα του Πόντου, η οποία φαίνεται ότι συνεχίζει να υπηρετεί την αγαπημένη της Θεοτόκο. Ευλογία, λοιπόν, που μας πλημμύρισε θεία Χάρη και χαρά. Χαρά δημιουργίας, διακονίας, ευχαριστίας, δοξολογίας. Και καθώς λέγει ένας σημαντικός ιερέας του περασμένου αιώνα: “Η χαρά είναι καρπός της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος”.

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ιερά Μονή στο τηλ. 24630-94330 ή στο fax. 24630-94079.

Σενάριο, Επιμέλεια Παραγωγής: Χρήστος Κούρτης - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος, Ελευθέριος Φυλακτός - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζησόπουλος

Ιερά Μονή “Παναγίας της Κλεισούρας”