24 Φεβ. 2022

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος για τον Άγιο Παΐσιο, στην εκπομπή του Στέφανου Δαμιανίδη | FocusFM 103.6

Ο κύριος Ανέστης Μαυροκέφαλος, θέλοντας να τιμήσει τον γέροντα Παΐσιο, αμέσως μετά την κοίμησή του και πριν την αγιοκατάταξή του, ξεκίνησε το χτίσιμο μιας μικρής εκκλησίας στο κτήμα του. Σήμερα, το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από την Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Μαΐστρο, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Ο Άγιος Παΐσιος εμφανίζεται σε ανθρώπους και τους προτρέπει να έρθουν στο εκκλησάκι του. Πηγαίνει ακόμα και σε Μουσουλμάνους, σε άτεκνα ζευγάρια, σε καρκινοπαθείς και εκείνοι την άλλη μέρα έρχονται και ανάβουν κερί. Έρχονται από Θεσσαλονίκη γυναίκες που τους εμφανίζεται ο Άγιος Παΐσιος στον ύπνο τους και τους ζητάει να κάνουν τον κόπο να έρθουν στο εκκλησάκι για να βοηθήσουν. Στο εκκλησάκι δακρύζουν δύο εικόνες του Αγίου. Συγκλονισμένοι όσοι είναι παρόντες μού το αναφέρουν προσπαθώντας να δώσουν μία εξήγηση. Εδώ μόνο κάποιοι χαρισματικοί πατέρες μπορούν να δώσουν ερμηνεία. Οι εικόνες κλαίνε από πόνο για τα γεγονότα που συμβαίνουν και αυτά που έρχονται. Πολύ πρόσφατα ήρθαν τρεις γυναίκες από την Κομοτηνή που είναι σε αναστολή εργασίας και μόλις πήγαν να προσκυνήσουν δάκρυσαν και οι τρεις εικόνες που είχαν μπροστά τους. Τον βλέπουν συχνά τον γέροντα εδώ. Εμφανίζεται και παίζει με παιδάκια, περπατάει μέσα στο χωράφι, εμφανίζεται και μιλά με κόσμο που νομίζει πως είναι κάποιος παπάς της περιοχής, βγάζουν φωτογραφίες στα ζώα και βγαίνει και ο γέροντας, με τα ζαρκάδια και τα κατσικάκια. Έχω άφθονο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος γνώρισε τον Άγιο πριν από 35 χρόνια. Όταν ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχε ακούσει την ιστορία του και είχε την επιθυμία να τον συναντήσει.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Η πρώτη επαφή έγινε στο Άγιο Όρος το έτος1987 όπου βρέθηκα με τον τότε συγκάτοικό μου. Η πρώτη εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Δεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση με τα πνευματικά, είχαμε όμως καλή πρόθεση. Μας αποκάλυψε πράγματα από το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να τον ξαναεπισκεφτούμε. Είχα πολύ ανοιχτή την καρδιά μου και κόλλησα δίπλα του, από το παρουσιαστικό, από την μορφή του. Έφτασα σε σημείο να πηγαίνω στο κελλί του κάθε βδομάδα. Μου ζήτησε να τον βοηθώ στα κεράσματα του κόσμου και εκεί είδαν τα μάτια μου πάρα πολλά. Είδα θεραπείες ανθρώπων, είδα να σηκώνονται ανάπηροι, τυφλοί να βρίσκουν το φως τους. Μιλούσε σε ξένους και καταλάβαινε την γλώσσα τους.Τα λόγια του ήταν μαργαριτάρια, χρυσός έβγαινε από το στόμα του. Βοηθούσε με κάθε τρόπο μια ψυχή που αναζητούσε να ξεδιψάσει και να βρει παρηγοριά. Μετέφερα και εγώ στο σακίδιό μου ρούχα αρρώστων για να τα διαβάσει και να τα σταυρώσει ο γέροντας. Μετέφερα γράμματα ανθρώπων που ζητούσαν την συμβουλή του, έκανα τον ταχυδρόμο και αυτό κράτησε περίπου 7-8 χρόνια. Γι΄αυτό έκανα και το εκκλησάκι μετά την κοίμησή του, αν και δεν είχε αγιοκαταταχθεί ακόμα.

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος ανέφερε πως ο Άγιος τον είχε συμβουλεύσει να φτιάξει ένα κτήμα με λίγα ζώα, να το καλλιεργήσει για τα δύσκολα τα χρόνια που θα έρθουν.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Πολύ συχνά τον προκαλούσα να μας πει, όταν το επέτρεπε η Χάρις του Θεού, προφητικά για τα επερχόμενα, για τα εθνικά θέματα, για τα έσχατα. Από τότε, τα θέματα αυτά ήταν επίκαιρα και ο γέροντας ένοιωθε υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κόσμο. Εμφανιζόταν ο γέροντας σε ανθρώπους και τους προέτρεπε να έρθουν στο εκκλησάκι να βοηθήσουν στο χτίσιμο. Ήρθαν ακόμα και από το εξωτερικό να με βοηθήσουν να εκπληρώσω τα χτιστά μέρη, τα υλικά, την αγιογράφηση. Ο γέροντας ήξερε που θα πάει.
Σήμερα η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διεκδικεί το εκκλησάκι αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Μαυροκέφαλος, η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη.