22 Ιουλ. 2020

22 Ιουλίου: Ο βίος της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής - Γέροντας Νεκτάριος

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή κατάγεται από το χωριό Μάγδαλα που βρίσκεται δυτικά της λίμνης της Τιβεριάδος ή όπως και αλλιώς ονομάζεται η λίμνη της Γεννησαρέτ. Το χωριό Μάγδαλα στα Ελληνικά σημαίνει Πύργος. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μάγδαλα, ήταν πιστή και ευσεβής κοπέλα, όπως ευσεβείς ήταν και οι γονείς της.
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είχε 7 δαιμόνια χωρίς όμως η ζωή της να ήταν αμαρτωλή. Όταν έμαθε ότι ο Ιησούς Χριστός θα περνούσε από την περιοχή, Τον πλησίασε και την θεράπευσε από τα 7 δαιμόνια και έκτοτε ακολούθησε τον Ιησού Χριστό. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είναι μια από τις Μυροφόρες γυναίκες που ακολούθησαν τον Χριστό.
Στην θεολογία της δύσεως αναφέρουν ότι η Μαρία η Μαγδαληνή είναι εκείνη η πόρνη γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού Χριστού. Όμως οι Άγιοι Πατέρες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δεν ομιλούν περί της Μαρίας της Μαγδαληνής για μια γυναίκα που ήταν μέσα στην πορνεία και γι’ αυτό την αποκαλούν Οσιοπαρθενομάρτυρα. Δηλαδή ότι ήταν μάρτυρας της αγνότητας και της παρθενίας. Είχε ζωή αγίας και οσίας.
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή μαζί με την Παναγία, τις Μυροφόρες και τον Απόστολο Ιωάννη, τον ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου, ήταν μια από τις γυναίκες που παρέμεινε συνέχεια δίπλα από τον Χριστό μέχρι και την Σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του. Ήταν μάρτυρας όλων των γεγονότων καθώς και της δίκης του Ιησού Χριστού.
Όταν καταδικάστηκε ο Ιησούς Χριστός και αναστήθηκε, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή έφυγε και πήγε στην Ρώμη, όπου συνάντησε τον Αυτοκράτορα και διαμαρτυρήθηκε, διότι είχε γίνει αδικία από τον Πόντιο Πιλάτο προς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Βρισκόμενη στον Αυτοκράτορα, κρατούσε ένα αυγό και του είπε ότι σου λέω την αλήθεια για την αδικία στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και αν δεν με πιστεύεις, το αυγό που κρατώ θα γίνει κόκκινο. Πράγματι εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια του Αυτοκράτορα το αυγό έγινε κόκκινο. Τότε ο Αυτοκράτορας κάλεσε σε απολογία τον Πόντιο Πιλάτο, τον Άννα και τον Καϊάφα για τα γεγονότα που έγιναν στον Ιησού Χριστό.
Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αναφέρουν ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή βρισκόταν την ώρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στο Υπερώο, μαζί με τους Αποστόλους, καθώς και στην Ανάληψη του Ιησού Χριστού. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή κήρυξε σε πάρα πολλά μέρη (Αίγυπτο, Συρία, Γαλατεία, Παμφιλία κ.α.) και κοιμήθηκε - πέθανε οσιακά, ως Αγία και παρθένος της Εκκλησίας μας και ως ισαπόστολος, διότι έκανε πνευματικό έργο ισάξιο των Αποστόλων του Ιησού Χριστού.
Λείψανα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής υπάρχουν σε διάφορα μέρη, όμως στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος, βρίσκεται το χέρι της, το οποίο αναβλύζει ευωδία και έχει μέχρι και σήμερα ανθρώπινη θερμοκρασία.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στις 22 Ιουλίου.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την δωρεάν εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN