Η Πλατυτέρα των Ουρανών

22 Φεβ. 2021

Το συγκλονιστικό θαύμα συνέβη στην Καλαμάτα πριν 4 - 5 ημέρες. Μια γυναίκα ζήτησε από έναν αγιογράφο να της αγιογραφήσει τον Άγιο Χαράλαμπο σε νεαρή ηλικία. Εκείνος της είπε πως ο Άγιος μαρτύρησε σε μεγάλη ηλικία και γι΄αυτό τον αγιογραφούν γέροντα. Όταν παρέδωσε το έργο, εκείνη στενοχωρήθηκε γιατί τον περίμενε όπως του τον ζήτησε. Ο Άγιος όμως δεν της χάλασε το χατήρι και έκανε το θαύμα του! Όπως μπορείτε να δείτε, ενώ αγιογραφήθηκε ηλικιωμένος, εμφανίζεται και ... νέος !!!

20 Φεβ. 2021

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον π. Στέφανο Αναγνωστόπουλο ο οποίος αναφέρεται στα όσα έζησε κοντά στον πνευματικό του πατέρα Εφραίμ Αριζονίτη - Φιλοθεΐτη, σε εκπομπή του
Ρ/Σ της “Πειραϊκής Εκκλησίας” (Φεβρουάριος 2021).

15 Φεβ. 2021

Σε μία σπάνια ηχογράφηση, ο Άγιος Άνθιμος της Χίου συζητά με τον μακαριστό Μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονα Φωστίνη, εύχεται για όλον τον κόσμο και ψάλλει κατανυκτικά δύο τροπάρια.

“ Άγιος Άνθιμος”

12 Φεβ. 2021

Ομιλία του Αρχιμανδρίτη Δωροθέου, καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Αύρας Καλαμπάκας.

31 Ιαν. 2021

Οι Άγιοι Μάρτυρες Κύρος και Ιωάννης άθλησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού (284 - 305 μ.Χ.). Ο Άγιος Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Άγιος Ιωάννης καταγόταν από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας.
Όταν ξέσπασε ο διωγμός του Διοκλητιανού, ο Άγιος Κύρος πήγε σε ένα παραθαλάσσιο τόπο της Αραβίας και, αφού περιβλήθηκε το μοναχικό σχήμα, κατοίκησε στον τόπο αυτόν.
Ο Άγιος Ιωάννης πήγε στα Ιεροσόλυμα και εκεί άκουσε για τα θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Κύρος. Στην συνέχεια μετέβη στην Αλεξάνδρεια. Από εκεί, αφού από διάφορες φήμες έμαθε που διέμενε ο Άγιος Κύρος, πήγε και τον βρήκε και έμεινε μαζί του. Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων συνέγραψε ο Άγιος Σωφρόνιος, Πατριάρχης Ιεροσολύμων (τιμάται 11 Μαρτίου), διότι οι Άγιοι θεράπευσαν τα μάτια του.
Κατά την περίοδο του διωγμού συνελήφθη και η Αγία Αθανασία, που ήταν χήρα, καθώς επίσης και οι τρεις θυγατέρες της Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία. Η είδηση τάραξε τον Κύρο και τον Ιωάννη. Έτσι οι Άγιοι, επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτές δειλιάσουν από την σκληρότητα των βασανιστηρίων, εξαιτίας της αδυναμίας της φύσεως της γυναίκας, έσπευσαν κοντά τους και έδιναν σε αυτές θάρρος, ενώ παράλληλα προετοιμάζονταν και οι ίδιοι για το μαρτύριο. Και πράγματι, συνελήφθησαν και αυτοί και οδηγήθηκαν στον ηγεμόνα. Εκεί διακήρυξαν με παρρησία και θάρρος την πίστη τους στον Θεό. Μάταια ο ηγεμόνας ζητούσε να κάμψει την ανδρεία της μητέρας, δείχνοντας σε αυτήν τις θυγατέρες της και επιρρίπτοντάς της την ενοχή. Εκείνη, αφού στράφηκε προς τις θυγατέρες της, τις ενίσχυε λέγουσα ότι η σωματική ωραιότητα είναι πρόσκαιρη, ενώ στην αιωνιότητα διατηρείται η ομορφιά της ψυχής του ανθρώπου αθάνατη. Αυτές δε έλεγαν προς την μητέρα τους ότι αισθάνονταν μεγάλη χαρά, επειδή έμελλε να φύγουν από τον μάταιο αυτόν κόσμο μαζί της, για την αγάπη του Χριστού, και να μην χωρισθούν ποτέ από κοντά της.
Ο ηγεμόνας εξαγριώθηκε και διέταξε να τους υποβάλουν σε πολλά και σκληρά βασανιστήρια. Μετά από τα βασανιστήρια αποκεφάλισαν διά ξίφους τον Άγιο Κύρο και τον Άγιο Ιωάννη, το έτος 292 μ.Χ. Έτσι μαρτύρησαν και η Αγία Αθανασία με τις τρεις θυγατέρες της. Τον βίο και το μαρτύριο αυτών έγραψε ο Σωφρόνιος ο Σοφιστής.
Η Σύναξη αυτών ετελείτο στο Μαρτύριο που είχε ανεγερθεί προς τιμήν τους και βρίσκεται στην περιοχή Φωρακίου.

ekklisiaonline.gr