Η Πλατυτέρα των Ουρανών

14 Μαϊ. 2022

“Εκκλησιαστική Παρέμβαση Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου”

6 Μαϊ. 2022

Η γερόντισσα Σοφία γεννήθηκε το 1883 στο χωριό Σαρή Παπά της επαρχίας Αρδάσσης στην Τραπεζούντα του Πόντου. Το 1907 παντρεύεται τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη, με τον οποίο αποκτούν ένα τέκνο το 1910. Μετά από δύο έτη το παιδί πεθαίνει ενώ στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ο άνδρας της επιστρατεύεται και χάνεται. Στα 1916 η Σοφία εξαφανίζεται.
Την βρίσκει ο ανηψιός της Ισαάκ στην Θεσσαλονίκη το 1923.
Αναχωρεί με τους εναπομείναντες συγγενείς στην Αναρράχη Πτολεμαΐδος.
Η Παναγία την καλεί στο μοναστήρι της στην Κλεισούρα. Μετά από αμφιταλαντεύσεις της Σοφίας αλλά και με θαυματουργική επέμβαση της Παναγίας, τελικά εγκαθίσταται στην Ιερά Μονή “Γενεθλίου της Θεοτόκου στην Κλεισούρα”.
Από το 1927 και για 47 συναπτά έτη, η Οσία Σοφία παραμένει στην Ιερά Μονή, υπηρετώντας την Παναγία, μέχρι τις 6 Μαΐου 1974, οπότε και εκοιμήθη. Στα 1981 πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων της, ενώ στα 1998 είχαμε την εύρεση και επανακομιδή αυτών.
Τον Ιούλιο του 2011 ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίος, μετά από εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, ανακήρυξε επίσημα την γερόντισσα Σοφία ως Αγία και η Εκκλησία μας την ενέταξε στο αγιολόγιό της, τιμώντας την στις 6 Μαΐου, ημέρα της κοιμήσεώς της.

Ευλογία είναι η αίσθηση που έχει κανείς εντός της Εκκλησίας ότι ο Θεός, η Υπεραγία Θεοτόκος και οι Άγιοι τον σκεπάζουν, τον φυλάττουν, του ανοίγουν δρόμους, του υποδεικνύουν, μεριμνούν για όλη την ύπαρξή του. Από την πρώτη στιγμή που αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αυτής της πρωτοποριακής, και γι’ αυτό επίπονης και ομολογουμένως όχι εύκολης εργασίας, αυτό το οποίο νοιώσαμε και κατεξοχήν βιώσαμε όλοι οι συνεργάτες ήταν η ευλογία. Λες και η Παναγία, η πανέμορφη και γλυκύτατη αυτή Παναγία της Κλεισούρας προσδοκούσε και ανάμενε κάτι τέτοιο. Ο κάματος ανύπαρκτος, οι δυσκολίες εξαφανισμένες, οι διευκολύνσεις αναρίθμητες. Πολύτιμος αρωγός της προσπάθειας, το δεξί χέρι της Παναγίας, η Αγία Σοφία, η χελιδόνα του Πόντου, η οποία φαίνεται ότι συνεχίζει να υπηρετεί την αγαπημένη της Θεοτόκο. Ευλογία, λοιπόν, που μας πλημμύρισε θεία Χάρη και χαρά. Χαρά δημιουργίας, διακονίας, ευχαριστίας, δοξολογίας. Και καθώς λέγει ένας σημαντικός ιερέας του περασμένου αιώνα: “Η χαρά είναι καρπός της παρουσίας του Αγίου Πνεύματος”.

Για παραγγελίες μπορείτε να απευθύνεστε στην Ιερά Μονή στο τηλ. 24630-94330 ή στο fax. 24630-94079.

Σενάριο, Επιμέλεια Παραγωγής: Χρήστος Κούρτης - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Ζησόπουλος, Ελευθέριος Φυλακτός - Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Ζησόπουλος

Ιερά Μονή “Παναγίας της Κλεισούρας”

15 Μαρ. 2022

Το Πατριαρχείο Μόσχας και το κινηματογραφικό στούντιο ΠΟΚΡΟΒ παραδίδει στην παγκόσμια Ορθοδοξία μια ταινία ντοκυμαντέρ 6 επεισοδίων συνολικής διάρκειας 5 ωρών με θέμα την αγιασμένη ζωή και το έργο του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Ευχαριστούμε τον π. Κυπριανό Γιασένκο για την άδεια και την παραχώρηση της ταινίας στο κανάλι μας.
Επεισόδιο 1ο: Η Γέννηση και τα Παιδικά Χρόνια
Επεισόδιο 2ο: Η Αρχή της Μοναστικής Ζωής
Επεισόδιο 3ο: Ο Αναχωρητής του Σινά
Επεισόδιο 4ο: Η Επιστροφή στο Άγιον Όρος
Επεισόδιο 5ο: Παναγούδα
Επεισόδιο 6ο: Τα Τελευταία χρόνια της Επίγειας Ζωής

"RumOrthodox"

26 Φεβ. 2022

Επ’ ευκαιρία της εορτής του Οσίου Εφραίμ του Κατουνακιώτη στις 27 Φεβρουαρίου, ακούστε το αφιέρωμα των στελεχών και των παιδιών των Κατηχητικών της ενορίας του Αγίου Νείλου Πειραιώς στις διδαχές του νέου αυτού Αγίου της Εκκλησίας.
Η εκπομπή αυτή μεταδόθηκε στις 18 Απριλίου 2015 από τoν ραδιοφωνικό σταθμό «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2fm».

istologio.org

24 Φεβ. 2022

Ο κύριος Ανέστης Μαυροκέφαλος, θέλοντας να τιμήσει τον γέροντα Παΐσιο, αμέσως μετά την κοίμησή του και πριν την αγιοκατάταξή του, ξεκίνησε το χτίσιμο μιας μικρής εκκλησίας στο κτήμα του. Σήμερα, το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από την Αλεξανδρούπολη, στο χωριό Μαΐστρο, συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Ο Άγιος Παΐσιος εμφανίζεται σε ανθρώπους και τους προτρέπει να έρθουν στο εκκλησάκι του. Πηγαίνει ακόμα και σε Μουσουλμάνους, σε άτεκνα ζευγάρια, σε καρκινοπαθείς και εκείνοι την άλλη μέρα έρχονται και ανάβουν κερί. Έρχονται από Θεσσαλονίκη γυναίκες που τους εμφανίζεται ο Άγιος Παΐσιος στον ύπνο τους και τους ζητάει να κάνουν τον κόπο να έρθουν στο εκκλησάκι για να βοηθήσουν. Στο εκκλησάκι δακρύζουν δύο εικόνες του Αγίου. Συγκλονισμένοι όσοι είναι παρόντες μού το αναφέρουν προσπαθώντας να δώσουν μία εξήγηση. Εδώ μόνο κάποιοι χαρισματικοί πατέρες μπορούν να δώσουν ερμηνεία. Οι εικόνες κλαίνε από πόνο για τα γεγονότα που συμβαίνουν και αυτά που έρχονται. Πολύ πρόσφατα ήρθαν τρεις γυναίκες από την Κομοτηνή που είναι σε αναστολή εργασίας και μόλις πήγαν να προσκυνήσουν δάκρυσαν και οι τρεις εικόνες που είχαν μπροστά τους. Τον βλέπουν συχνά τον γέροντα εδώ. Εμφανίζεται και παίζει με παιδάκια, περπατάει μέσα στο χωράφι, εμφανίζεται και μιλά με κόσμο που νομίζει πως είναι κάποιος παπάς της περιοχής, βγάζουν φωτογραφίες στα ζώα και βγαίνει και ο γέροντας, με τα ζαρκάδια και τα κατσικάκια. Έχω άφθονο φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος γνώρισε τον Άγιο πριν από 35 χρόνια. Όταν ήταν φοιτητής στη Θεσσαλονίκη είχε ακούσει την ιστορία του και είχε την επιθυμία να τον συναντήσει.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Η πρώτη επαφή έγινε στο Άγιο Όρος το έτος1987 όπου βρέθηκα με τον τότε συγκάτοικό μου. Η πρώτη εμπειρία ήταν συγκλονιστική. Δεν είχαμε ιδιαίτερη σχέση με τα πνευματικά, είχαμε όμως καλή πρόθεση. Μας αποκάλυψε πράγματα από το παρελθόν και το παρόν και το μέλλον, γεγονός που στάθηκε η αφορμή για να τον ξαναεπισκεφτούμε. Είχα πολύ ανοιχτή την καρδιά μου και κόλλησα δίπλα του, από το παρουσιαστικό, από την μορφή του. Έφτασα σε σημείο να πηγαίνω στο κελλί του κάθε βδομάδα. Μου ζήτησε να τον βοηθώ στα κεράσματα του κόσμου και εκεί είδαν τα μάτια μου πάρα πολλά. Είδα θεραπείες ανθρώπων, είδα να σηκώνονται ανάπηροι, τυφλοί να βρίσκουν το φως τους. Μιλούσε σε ξένους και καταλάβαινε την γλώσσα τους.Τα λόγια του ήταν μαργαριτάρια, χρυσός έβγαινε από το στόμα του. Βοηθούσε με κάθε τρόπο μια ψυχή που αναζητούσε να ξεδιψάσει και να βρει παρηγοριά. Μετέφερα και εγώ στο σακίδιό μου ρούχα αρρώστων για να τα διαβάσει και να τα σταυρώσει ο γέροντας. Μετέφερα γράμματα ανθρώπων που ζητούσαν την συμβουλή του, έκανα τον ταχυδρόμο και αυτό κράτησε περίπου 7-8 χρόνια. Γι΄αυτό έκανα και το εκκλησάκι μετά την κοίμησή του, αν και δεν είχε αγιοκαταταχθεί ακόμα.

Ο κ. Ανέστης Μαυροκέφαλος ανέφερε πως ο Άγιος τον είχε συμβουλεύσει να φτιάξει ένα κτήμα με λίγα ζώα, να το καλλιεργήσει για τα δύσκολα τα χρόνια που θα έρθουν.

Ανέστης Μαυροκέφαλος: Πολύ συχνά τον προκαλούσα να μας πει, όταν το επέτρεπε η Χάρις του Θεού, προφητικά για τα επερχόμενα, για τα εθνικά θέματα, για τα έσχατα. Από τότε, τα θέματα αυτά ήταν επίκαιρα και ο γέροντας ένοιωθε υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κόσμο. Εμφανιζόταν ο γέροντας σε ανθρώπους και τους προέτρεπε να έρθουν στο εκκλησάκι να βοηθήσουν στο χτίσιμο. Ήρθαν ακόμα και από το εξωτερικό να με βοηθήσουν να εκπληρώσω τα χτιστά μέρη, τα υλικά, την αγιογράφηση. Ο γέροντας ήξερε που θα πάει.
Σήμερα η Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης διεκδικεί το εκκλησάκι αφού, όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Μαυροκέφαλος, η επισκεψιμότητα είναι μεγάλη.