Η Πλατυτέρα των Ουρανών

8 Νοε. 2020

Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός, είναι άγιος του περασμένου αιώνα μας, αλλά ταυτόχρονα ο αγαπημένος άγιος του νυν αιώνα, μαζί με τους συγχρόνους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και η μνήμη του τιμάται στις 9 Νοεμβρίου.
Ένας Άγιος της υπομονής, είναι ο Άγιος Νεκτάριος της Αίγινας, διότι έδειξε τεράστια υπομονή στον πόλεμο που δέχθηκε μέσα από τον χώρο της εκκλησίας. Από τότε που έγινε Επίσκοπος δέχθηκε μεγάλες και τρομερές συκοφαντίες από κληρικούς που τον ανάγκασαν να φύγει από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ερχόμενος στην Ελλάδα να δεχθεί τον ίδιο πόλεμο, συκοφαντούμενος από τους κόλπους της εκκλησίας.
Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Θράκης και το βαπτιστικό του όνομα ήταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Οι γονείς του ήταν φτωχοί και ευσεβείς. Η μητέρα του, του διάβαζε την Αγία Γραφή και το Ψαλτήρι. Στη μικρή ηλικία των 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη όπου εργάστηκε σκληρά. Έγινε δημοδιδάσκαλος στη Χίο, στο χωριό Λίθειο και είχε τον πόθο να γίνει μοναχός.
Στις 7 Νοεμβρίου 1886 έγινε μοναχός στη Νέα Μονή Χίου και πήρε το όνομα Λάζαρος, ενώ όταν χειροτονήθηκε διάκονος έλαβε το όνομα Νεκτάριος. Αργότερα πήγε στην Αθήνα όπου ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Σωφρόνιος τον βοήθησε οικονομικά για να σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή και εν συνεχεία ο ίδιος Πατριάρχης τον πήρε στην Αλεξάνδρεια, όπου τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και αργότερα στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως. Διετέλεσε ως Ιεροκήρυκας, Γραμματέας και Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στο Κάιρο, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου.
Ο Άγιος Νεκτάριος παρόλα τα αξιώματα που έλαβε, δεν έχασε την ταπεινότητά του, ακόμα και τον καιρό της ζήλιας και του φθόνου που δέχθηκε από τους κληρικούς τόσο της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας όσο και της Ελληνικής Εκκλησίας. Ο πόλεμος και η συκοφαντία των κληρικών τον εξουθένωσαν σε σημείο φτώχειας και δυστυχίας, διότι δεν είχε που να μείνει, δεν είχε που να Λειτουργήσει, δεν είχε που να πάει, δεν είχε μισθό, διότι οι συκοφαντίες συνεχίστηκαν και όταν έφτασε Ελλάδα, από τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κάποια στιγμή έγινε πλέον γνωστό στον κόσμο και στους πιστούς ότι οι συκοφαντίες αυτές του Αγίου Νεκταρίου προέρχονται από τους κληρικούς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και τους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αποτέλεσμα οι πιστοί να στραφούν εναντίον τους.
Ο Άγιος Νεκτάριος διετέλεσε διευθυντής στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή των Αθηνών, όπου έβγαλε Αγίους μαθητές, όπως τον Άγιο Σάββα τον Καλύμνιο, τον Όσιο Φιλόθεο Ζερβάκο, τον Άγιο Γερβάσιο Παρασκευόπουλο, τον Άγιο Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου κ.α. Ο Άγιος Νεκτάριος καλλιέργησε τις ψυχές όλων των μαθητών για να ποθούν την αγιότητα και την αγάπη τους για το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Το 1904 ίδρυσε την γυναικεία Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα, τη γνωστή σε όλους μας, Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου, όπου μετά την παραίτησή του από την Ριζάρειο Σχολή εγκαταβίωσε εκεί το 1908. Εκοιμήθηκε στις 8 Νοεμβρίου 1920 και εφέτος το 2020 εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την κοίμησή του. Επετέλεσε πολλά θαύματα, πριν αλλά και μετά τον θάνατο του και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Αίγινα.
Ο Άγιος Νεκτάριος έζησε μια ζωή μαρτυρική και μια ζωή μέσα στη φτώχεια κι όμως υπέμενε τα πάντα, ακόμα και τις συκοφαντίες. Δεν ανταπέδωσε, δεν κατηγόρησε, δεν κυνήγησε κανέναν, δεν πήγε κανέναν στα δικαστήρια, δεν ζήτησε την δικαιοσύνη, παρά μόνο την δικαιοσύνη του Θεού. Ο Άγιος Νεκτάριος μιμήθηκε κατά πάντα την ζωή του Χριστού και χωρίς γογγυσμό την ώρα του μαρτυρίου που υπέστη.
Ο Άγιος Νεκτάριος Επίσκοπος Πενταπόλεως ο θαυματουργός είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας. Παράδειγμα υπομονής για εμάς όταν δεχόμαστε συκοφαντίες ή πόλεμο. Αυτός που υπομένει μέχρι τέλους με την βοήθεια του Θεού, αξιώνεται της αγιότητος του Θεού και της Βασιλείας των Ουρανών.

“Geron Nektarios”

12 Σεπ. 2020

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μακρυμάλλης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος μιλάει στο Πρακτορείο μας για την πνευματική σχέση που είχε με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη.
Στην συνέντευξή του, αναφέρεται στα θαυμαστά γεγονότα που έζησε κοντά στον Άγιο αλλά και στις μαρτυρίες που του είχε καταθέσει ο Γέροντας στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

"ORTHODOXIA NEWS AGENCY"

6 Σεπ. 2020

Ομιλία του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου με θέμα τον επίκαιρο βίο του θαυμαστού Γέροντος Χατζηφλουρέντζου από τη Μηλιά Αμμοχώστου. Στην ομιλία παρευρέθηκαν η Αδελφή Ελισάβετ, κόρη του Γέροντος Χατζηφλουρέντζου, η Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου, ο Κοινοτάρχης Μηλιάς Αμμοχώστου Αντώνης Καραντώνης και άλλοι συγχωριανοί που γνώρισαν από κοντά, κατά τα παιδικά τους χρόνια, τον άνθρωπο του Θεού Χατζηφλουρέντζο.

"ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ"

14 Αυγ. 2020

15 Αυγούστου: Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Παναγίας. Η Παναγία μας είχε γονείς γέροντες, τον Ιωακείμ και την Άννα, σε μεγάλη ηλικία όταν γέννησαν την Θεοτόκο και αυτό έγινε μετά από πολλή προσευχή. Μάλιστα ο Άγιος Ιωακείμ πήγε στην έρημο της Ιουδαίας, στο σπήλαιο που είχε κρυφτεί ο Προφήτης Ηλίας και τον τάϊζε το κοράκι, για να κάνει περισσότερη προσευχή. Εκεί, σε εκείνο το σημείο βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Χοζεβά.
Ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα, όταν η Παναγία μας έγινε 3 ετών την αφιέρωσαν στον Ναό του Σολομώντα. Εκτός από την Παναγία και άλλοι γονείς αφιέρωναν κορίτσια στον ναό. Η Παναγία μας μεγάλωνε στα Άγια των Αγίων, όπου εκεί περνούσε την περισσότερη ημέρα της.
Η Κυρία Θεοτόκος από μικρό παιδί διακρινόταν από τα άλλα κορίτσια για τις αρετές που είχε. Την υπακοή της, την ταπείνωση, την αγάπη, την ακτημοσύνη, την παρθενία της αλλά και άλλες αρετές και αξιώθηκε να γίνει σκεύος εκλογής του Θεού. Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε και η Παναγία που ήταν γεμάτη από αρετές, την επέλεξε ο Θεός για να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.
Η Παναγία μας γέννησε τον ίδιο τον Θεό και γι’ αυτό ονομάζεται Θεοτόκος, αλλά την ονομάζουμε και Αειπάρθενο, διότι αγιάστηκε ολόκληρη μένοντας έγκυος εκ Πνεύματος Αγίου και όχι όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι έμεινε έγκυος από τον κρίνο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην Ορθοδοξία μας.
Η Εικόνα της Παναγίας που εικονίζεται με τον άγγελο να της δίνει κρίνο, ανήκει στην εικονογραφία των λατίνων. Στην Ορθόδοξη εικονογραφία και αγιογραφία παρουσιάζεται ο άγγελος ενώπιον της Υπεραγίας Θεοτόκου κρατώντας μια ράβδο που συμβολίζει ότι έρχεται εξ ονόματος Κυρίου.
Η Παναγία μας λαμβάνει το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι θα αφήσει αυτή τη ζωή και επέστρεψε από το όρος των Ελαιών και πήγε στο σπίτι του Ιωάννη όπου μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα και τότε είπε τον όμορφο ύμνο που ψέλνουμε στις Παρακλήσεις της Παναγίας την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».
Όλοι οι μαθητές που βρισκόντουσαν στα πέρατα της Οικουμένης για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού με θαυμαστό τρόπο πάνω σε σύννεφα το Πνεύμα το Άγιο μετέφερε τους Αποστόλους κοντά στην Παναγία για να την αποχαιρετήσουν. Η Παναγία αποχαιρετά τους μαθητές και Αποστόλους και παραδίδει το πνεύμα Της όχι σε άγγελο Κυρίου, αλλά στον ίδιο τον Χριστό. Γι’ αυτό και στην αγιογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εικονίζεται η Παναγία μας κεκοιμημένη και από πάνω της είναι ο Χριστός που κρατά την ψυχή Της.
Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο εορτάζουμε την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου στα Ουράνια, ώστε να πρεσβεύει για όλους εμάς, διότι «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη», δηλαδή η προσευχή ενός Αγίου ανθρώπου προς τον Θεό έχει πολύ δύναμη και πολύ περισσότερο έχει δύναμη η προσευχή και η δέηση της Παναγίας, Την οποία επικαλούμαστε να πρεσβεύει καθημερινά για εμάς που είμαστε παιδιά Της.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN

26 Ιουλ. 2020

27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και ιαματικός. Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ευστόργιος και η μητέρα του ήταν χριστιανή και ονομαζόταν Ευβούλη, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Παντολέων.
Αργότερα στη ζωή του και μάλιστα την ώρα του μαρτυρίου του Παντολέωνος ακούστηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό που του είπε: “Δούλε πιστέ, η επιθυμία σου θα εκπληρωθεί, οι πύλες του Ουρανού είναι ανοιχτές για σένα και ο στέφανός σου είναι έτοιμος. Θα υπάρχει εφεξής καταφυγή των απεγνωσμένων, αρωγή των δοκιμαζομένων, ιατρός των ασθενών και τρόμος των δαιμόνων, γι’ αυτό και το όνομά σου δεν θα είναι πια Παντολέων, αλλά Παντελεήμων”.
Την μόρφωσή του την έλαβε από τον φημισμένο ιατρό, τον Ευφρόσυνο και ο Άγιος Ερμόλαος τον δίδαξε ότι μόνον ο Χριστός είναι ο αληθινός Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, που ήρθε να μας χαρίσει την σωτηρία χωρίς φάρμακα και μάλιστα δωρεάν.
Μια μέρα ο Παντελεήμων βρήκε ένα παιδί νεκρό από δάγκωμα οχιάς και σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την αλήθεια των όσων του έλεγε ο Άγιος Ερμόλαος για τον Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Παντελεήμων επικαλέσθηκε το όνομα του Χριστού και αμέσως το παιδί αναστήθηκε και το φίδι ψόφησε. Άλλη μια φορά ο Παντελεήμων σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τα μάτια ενός τυφλού, επικαλούμενος τον Χριστό και αμέσως ο άνθρωπος βρήκε το φως του.
Τα θαύματα που έκανε ο Άγιος Παντελεήμων εν ζωή ήταν πάρα πολλά, αλλά και όταν πέθανε τα τίμια λείψανά του δεν έπαυσαν μέχρι και σήμερα να χαρίζουν ίαση και την Χάρη του Χριστού, σε όσους τα ασπάζονται με ευλάβεια και ζητούν την βοήθεια του θαυματουργού Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος του ιαματικού.
Ο Άγιος Παντελεήμων έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και με περισσότερο ζήλο εργαζόταν και διακονούσε τους ασθενείς. Οι άλλοι ιατροί της Νικομήδειας, άρχισαν να τον φθονούν διότι, πλέον είχε την φήμη του ιατρού και θεραπευτή, χωρίς να γνωρίζει κανείς το πως θεραπεύει, αλλά όλος ο κόσμος έτρεχε στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN