Η Πλατυτέρα των Ουρανών

12 Σεπ. 2020

Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Μακρυμάλλης Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος μιλάει στο Πρακτορείο μας για την πνευματική σχέση που είχε με τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη.
Στην συνέντευξή του, αναφέρεται στα θαυμαστά γεγονότα που έζησε κοντά στον Άγιο αλλά και στις μαρτυρίες που του είχε καταθέσει ο Γέροντας στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ.

"ORTHODOXIA NEWS AGENCY"

6 Σεπ. 2020

Ομιλία του Μητροπολίτου Μόρφου Νεοφύτου με θέμα τον επίκαιρο βίο του θαυμαστού Γέροντος Χατζηφλουρέντζου από τη Μηλιά Αμμοχώστου. Στην ομιλία παρευρέθηκαν η Αδελφή Ελισάβετ, κόρη του Γέροντος Χατζηφλουρέντζου, η Δήμαρχος Λευκονοίκου Ζήνα Λυσάνδρου, ο Κοινοτάρχης Μηλιάς Αμμοχώστου Αντώνης Καραντώνης και άλλοι συγχωριανοί που γνώρισαν από κοντά, κατά τα παιδικά τους χρόνια, τον άνθρωπο του Θεού Χατζηφλουρέντζο.

"ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ"

14 Αυγ. 2020

15 Αυγούστου: Η Κοίμηση και η Μετάσταση της Παναγίας. Η Παναγία μας είχε γονείς γέροντες, τον Ιωακείμ και την Άννα, σε μεγάλη ηλικία όταν γέννησαν την Θεοτόκο και αυτό έγινε μετά από πολλή προσευχή. Μάλιστα ο Άγιος Ιωακείμ πήγε στην έρημο της Ιουδαίας, στο σπήλαιο που είχε κρυφτεί ο Προφήτης Ηλίας και τον τάϊζε το κοράκι, για να κάνει περισσότερη προσευχή. Εκεί, σε εκείνο το σημείο βρίσκεται σήμερα η Ιερά Μονή Χοζεβά.
Ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα, όταν η Παναγία μας έγινε 3 ετών την αφιέρωσαν στον Ναό του Σολομώντα. Εκτός από την Παναγία και άλλοι γονείς αφιέρωναν κορίτσια στον ναό. Η Παναγία μας μεγάλωνε στα Άγια των Αγίων, όπου εκεί περνούσε την περισσότερη ημέρα της.
Η Κυρία Θεοτόκος από μικρό παιδί διακρινόταν από τα άλλα κορίτσια για τις αρετές που είχε. Την υπακοή της, την ταπείνωση, την αγάπη, την ακτημοσύνη, την παρθενία της αλλά και άλλες αρετές και αξιώθηκε να γίνει σκεύος εκλογής του Θεού. Το πλήρωμα του χρόνου ήλθε και η Παναγία που ήταν γεμάτη από αρετές, την επέλεξε ο Θεός για να γεννήσει τον Ιησού Χριστό, το δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος.
Η Παναγία μας γέννησε τον ίδιο τον Θεό και γι’ αυτό ονομάζεται Θεοτόκος, αλλά την ονομάζουμε και Αειπάρθενο, διότι αγιάστηκε ολόκληρη μένοντας έγκυος εκ Πνεύματος Αγίου και όχι όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν ότι έμεινε έγκυος από τον κρίνο, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην Ορθοδοξία μας.
Η Εικόνα της Παναγίας που εικονίζεται με τον άγγελο να της δίνει κρίνο, ανήκει στην εικονογραφία των λατίνων. Στην Ορθόδοξη εικονογραφία και αγιογραφία παρουσιάζεται ο άγγελος ενώπιον της Υπεραγίας Θεοτόκου κρατώντας μια ράβδο που συμβολίζει ότι έρχεται εξ ονόματος Κυρίου.
Η Παναγία μας λαμβάνει το μήνυμα από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ ότι θα αφήσει αυτή τη ζωή και επέστρεψε από το όρος των Ελαιών και πήγε στο σπίτι του Ιωάννη όπου μοίρασε όλα της τα υπάρχοντα και τότε είπε τον όμορφο ύμνο που ψέλνουμε στις Παρακλήσεις της Παναγίας την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου «Απόστολοι εκ περάτων, συναθροισθέντες ενθάδε, Γεθσημανή τω χωρίω, κηδεύσατε μου το σώμα, και συ, Υιέ και Θεέ μου, παράλαβέ μου το πνεύμα».
Όλοι οι μαθητές που βρισκόντουσαν στα πέρατα της Οικουμένης για να κηρύξουν το Ευαγγέλιο του Χριστού με θαυμαστό τρόπο πάνω σε σύννεφα το Πνεύμα το Άγιο μετέφερε τους Αποστόλους κοντά στην Παναγία για να την αποχαιρετήσουν. Η Παναγία αποχαιρετά τους μαθητές και Αποστόλους και παραδίδει το πνεύμα Της όχι σε άγγελο Κυρίου, αλλά στον ίδιο τον Χριστό. Γι’ αυτό και στην αγιογραφία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, εικονίζεται η Παναγία μας κεκοιμημένη και από πάνω της είναι ο Χριστός που κρατά την ψυχή Της.
Στις 15 Αυγούστου κάθε χρόνο εορτάζουμε την Κοίμηση και Μετάσταση της Θεοτόκου στα Ουράνια, ώστε να πρεσβεύει για όλους εμάς, διότι «πολύ ισχύει δέησις δικαίου ενεργουμένη», δηλαδή η προσευχή ενός Αγίου ανθρώπου προς τον Θεό έχει πολύ δύναμη και πολύ περισσότερο έχει δύναμη η προσευχή και η δέηση της Παναγίας, Την οποία επικαλούμαστε να πρεσβεύει καθημερινά για εμάς που είμαστε παιδιά Της.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN

26 Ιουλ. 2020

27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και ιαματικός. Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης και ονομαζόταν Ευστόργιος και η μητέρα του ήταν χριστιανή και ονομαζόταν Ευβούλη, οι οποίοι του έδωσαν το όνομα Παντολέων.
Αργότερα στη ζωή του και μάλιστα την ώρα του μαρτυρίου του Παντολέωνος ακούστηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό που του είπε: “Δούλε πιστέ, η επιθυμία σου θα εκπληρωθεί, οι πύλες του Ουρανού είναι ανοιχτές για σένα και ο στέφανός σου είναι έτοιμος. Θα υπάρχει εφεξής καταφυγή των απεγνωσμένων, αρωγή των δοκιμαζομένων, ιατρός των ασθενών και τρόμος των δαιμόνων, γι’ αυτό και το όνομά σου δεν θα είναι πια Παντολέων, αλλά Παντελεήμων”.
Την μόρφωσή του την έλαβε από τον φημισμένο ιατρό, τον Ευφρόσυνο και ο Άγιος Ερμόλαος τον δίδαξε ότι μόνον ο Χριστός είναι ο αληθινός Ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών, που ήρθε να μας χαρίσει την σωτηρία χωρίς φάρμακα και μάλιστα δωρεάν.
Μια μέρα ο Παντελεήμων βρήκε ένα παιδί νεκρό από δάγκωμα οχιάς και σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την αλήθεια των όσων του έλεγε ο Άγιος Ερμόλαος για τον Ιησού Χριστό. Ο Άγιος Παντελεήμων επικαλέσθηκε το όνομα του Χριστού και αμέσως το παιδί αναστήθηκε και το φίδι ψόφησε. Άλλη μια φορά ο Παντελεήμων σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τα μάτια ενός τυφλού, επικαλούμενος τον Χριστό και αμέσως ο άνθρωπος βρήκε το φως του.
Τα θαύματα που έκανε ο Άγιος Παντελεήμων εν ζωή ήταν πάρα πολλά, αλλά και όταν πέθανε τα τίμια λείψανά του δεν έπαυσαν μέχρι και σήμερα να χαρίζουν ίαση και την Χάρη του Χριστού, σε όσους τα ασπάζονται με ευλάβεια και ζητούν την βοήθεια του θαυματουργού Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος του ιαματικού.
Ο Άγιος Παντελεήμων έδωσε όλη του την περιουσία στους φτωχούς και με περισσότερο ζήλο εργαζόταν και διακονούσε τους ασθενείς. Οι άλλοι ιατροί της Νικομήδειας, άρχισαν να τον φθονούν διότι, πλέον είχε την φήμη του ιατρού και θεραπευτή, χωρίς να γνωρίζει κανείς το πως θεραπεύει, αλλά όλος ο κόσμος έτρεχε στον Άγιο Παντελεήμονα.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN

22 Ιουλ. 2020

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή κατάγεται από το χωριό Μάγδαλα που βρίσκεται δυτικά της λίμνης της Τιβεριάδος ή όπως και αλλιώς ονομάζεται η λίμνη της Γεννησαρέτ. Το χωριό Μάγδαλα στα Ελληνικά σημαίνει Πύργος. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Μάγδαλα, ήταν πιστή και ευσεβής κοπέλα, όπως ευσεβείς ήταν και οι γονείς της.
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είχε 7 δαιμόνια χωρίς όμως η ζωή της να ήταν αμαρτωλή. Όταν έμαθε ότι ο Ιησούς Χριστός θα περνούσε από την περιοχή, Τον πλησίασε και την θεράπευσε από τα 7 δαιμόνια και έκτοτε ακολούθησε τον Ιησού Χριστό. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή είναι μια από τις Μυροφόρες γυναίκες που ακολούθησαν τον Χριστό.
Στην θεολογία της δύσεως αναφέρουν ότι η Μαρία η Μαγδαληνή είναι εκείνη η πόρνη γυναίκα που άλειψε με μύρο τα πόδια του Ιησού Χριστού. Όμως οι Άγιοι Πατέρες της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, δεν ομιλούν περί της Μαρίας της Μαγδαληνής για μια γυναίκα που ήταν μέσα στην πορνεία και γι’ αυτό την αποκαλούν Οσιοπαρθενομάρτυρα. Δηλαδή ότι ήταν μάρτυρας της αγνότητας και της παρθενίας. Είχε ζωή αγίας και οσίας.
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή μαζί με την Παναγία, τις Μυροφόρες και τον Απόστολο Ιωάννη, τον ηγαπημένο μαθητή του Κυρίου, ήταν μια από τις γυναίκες που παρέμεινε συνέχεια δίπλα από τον Χριστό μέχρι και την Σταύρωσή Του και την Ανάστασή Του. Ήταν μάρτυρας όλων των γεγονότων καθώς και της δίκης του Ιησού Χριστού.
Όταν καταδικάστηκε ο Ιησούς Χριστός και αναστήθηκε, η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή έφυγε και πήγε στην Ρώμη, όπου συνάντησε τον Αυτοκράτορα και διαμαρτυρήθηκε, διότι είχε γίνει αδικία από τον Πόντιο Πιλάτο προς το πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Βρισκόμενη στον Αυτοκράτορα, κρατούσε ένα αυγό και του είπε ότι σου λέω την αλήθεια για την αδικία στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και αν δεν με πιστεύεις, το αυγό που κρατώ θα γίνει κόκκινο. Πράγματι εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια του Αυτοκράτορα το αυγό έγινε κόκκινο. Τότε ο Αυτοκράτορας κάλεσε σε απολογία τον Πόντιο Πιλάτο, τον Άννα και τον Καϊάφα για τα γεγονότα που έγιναν στον Ιησού Χριστό.
Οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, αναφέρουν ότι η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή βρισκόταν την ώρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος στο Υπερώο, μαζί με τους Αποστόλους, καθώς και στην Ανάληψη του Ιησού Χριστού. Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή κήρυξε σε πάρα πολλά μέρη (Αίγυπτο, Συρία, Γαλατεία, Παμφιλία κ.α.) και κοιμήθηκε - πέθανε οσιακά, ως Αγία και παρθένος της Εκκλησίας μας και ως ισαπόστολος, διότι έκανε πνευματικό έργο ισάξιο των Αποστόλων του Ιησού Χριστού.
Λείψανα της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής υπάρχουν σε διάφορα μέρη, όμως στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος, βρίσκεται το χέρι της, το οποίο αναβλύζει ευωδία και έχει μέχρι και σήμερα ανθρώπινη θερμοκρασία.
Η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στις 22 Ιουλίου.

Στηρίξτε το διαδικτυακό κανάλι του Γέροντος Νεκταρίου με την δωρεάν εγγραφή σας στον σύνδεσμο: https://bit.ly/2LgqqdN