Η Πλατυτέρα των Ουρανών

22 Απρ. 2020

Ο Γέροντας Ευθύμιος στην Καψάλα του Αγίου Όρους, που ο κόσμος συνήθως ονομάζει "διάδοχο του Οσίου Παΐσίου", παρεμβαίνει με βαρύνουσα επιστολή του από τον Άγιον Όρος για τον κορωναϊό και τα σχέδια που κρύβονται από πίσω και βάζει τα πράγματα στη θέση τους! Χαρακτηρίζει χειρότερο του ιού τον φόβο, καταγγέλλει την Κυβέρνηση για το αντισυνταγματικό κλείσιμο των Εκκλησιών, αναφέρει άλλες Ορθόδοξες χώρες όπου οι Εκκλησίες είναι ανοιχτές, προειδοποιεί να μην πάρει κανείς το υποχρεωτικό εμβόλιο που ετοιμάζουν, τονίζει τα ασύγκριτα "φάρμακα" των Αγίων Μυστηρίων της Ορθοδοξίας, ελέγχει πολιτικούς για τις δηλώσεις τους περί παγκόσμιας κυβέρνησης και βιομετρικού τσιπαρίσματος των ανθρώπων, αποκαλύπτει ότι κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν στην σκλαβιά του Αντιχρίστου και βοά πως ούτε ο Διοκλητιανός, ούτε οι Τούρκοι, ούτε οι Σοβιετικοί και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να σταματήσουν την Θεία Κοινωνία, ενώ αναφέρεται στον γέροντά του τον Όσιο Παΐσιο, Ναός του οποίου πρόσφατα χτίστηκε στην Καλύβη Αναστάσεως του Γέροντα Ευθυμίου και τονίζει τι μπορεί να γίνει για να σταματήσει και αυτή η επιδημία, όπως τόσες στο παρελθόν!

Πηγή: “NOIAZOMAI”

9 Ιαν. 2017

Ο μακαριστός γέροντας Πανάρετος Φιλοθεΐτης, από το έτος 1982 “φωτογραφίζει” την εποχή μας. Το παρακάτω απόσπασμα (απομαγνητοφωνημένο κείμενο) προέρχεται από ομιλία του μακαριστού γέροντος Παναρέτου του Φιλοθεΐτου:

“... Αχ! αδελφοί μου, στους καιρούς αυτούς θα ψυχρανθεί η αγάπη των πολλών και θα υπάρξει θλίψις πολλή, επιθέσεις Εθνών, μεταναστεύσεις Λαών, ακαταστασία μεγάλη, σπατάλη, αμέλεια, αδιαφορία για την σωτηρία της ψυχής. Όλοι -περίπου- οι άνθρωποι θα είναι πρόθυμοι να τρέχουν στα τραπέζια, στους χορούς, στα γλέντια, θα τρέχουν να απολαμβάνουν τα γήϊνα αγαθά. Οι άνθρωποι θα είναι φιλόνικοι. Θα είναι όλοι οκνηροί. Θα είναι στα θρησκευτικά τους καθήκοντα οκνηροί εις υπερθετικόν βαθμόν! Θα είναι πρόθυμοι να κατακρίνουν τους άλλους ανθρώπους. Απιστία, μίσος, έχθρα, φθόνος, φιλονικία θα κατέχουν την πρώτη θέση στη ζωή των ανθρώπων! Ας σταθούμε με “Φόβον Θεού” και ας είμεθα προσεκτικοί εις την εκπλήρωση των θρησκευτικών μας καθηκόντων τηρούντες όλας τας αρετάς. Ας φροντίσουμε να γεμίσουμε τα αγγεία μας με έλαιον εφ’όσον η ψυχή μας ευρίσκεται στο σώμα. Πρέπει να φέγγει η λαμπάδα μας, πρέπει να είναι αναμμένη σε όλη μας την ζωή, να είναι αναμμένη πρωτού κλείσουμε τα μάτια μας, συνεχώς να είναι αναμμένη η λαμπάδα μας. Τα αγγεία είναι οι δυνάμεις της ψυχής που δέχονται τας αρετάς, το δε έλαιον που πρέπει να ρίπτουμε εις τα αγγεία είναι η πρακτική εφαρμογή όλων των αρετών. Η λαμπάδα που φέγγει συμβολίζει τον νούν ο οποίος μπορεί να δεχθεί την Θεία Χάρη. Η ψυχή που θα γίνει φωτοφόρος θα εισέλθει με τον Ιησούν Χριστόν εις την Βασιλείαν των Ουρανών. Το επαναλαμβάνω αυτό: Η ψυχή που θα έχει αναμμένη την λαμπάδα, όπως οι πέντε παρθένοι, θα εισέλθει μετά του Ιησού Χριστού εις την Βασιλείαν των Ουρανών ...”

Το “ηχητικό” του video προέρχεται από ομιλία του μακαριστού γέροντος (όπως την έφτιαξε ο ίδιος) την οποία “ανέβασε” στο διαδίκτυο το κανάλι "Στώμεν καλώς" στο οποίο ανήκουν τα δικαιώματα.
Αρκετοί θεωρούν ότι η ομιλία αυτή είναι του Οσίου Παϊσίου, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Σε αυτό το λάθος συνέβαλαν ακόμη και τηλεοπτικά κανάλια (όπως λ.χ. το κανάλι της Βουλής και προσφάτως το Μακεδονία ΤV στην εκπομπή “Φυγόκεντρος”). Την Αγιότητα αλλά και το διορατικό & προορατικό χάρισμα του Οσίου Παϊσίου, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Θεωρώ όμως σωστό, να αποδίδουμε “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι...” - Δόξα Τω Θεώ, η Ορθοδοξία μας είχε και έχει μεγάλα “πνευματικά αναστήματα” με διορατικό, προορατικό και άλλα χαρίσματα που αποτελούν δωρεές του Αγίου Πνεύματος!
Το video περιέχει όλη την ομιλία του μακαριστού γέροντος Παναρέτου του Φιλοθεΐτου. Από τον ήχο (του video του καναλιού "Στώμεν καλώς") αφαίρεσα μόνον τα τμήματα (στην αρχή και στο τέλος) που περιείχαν κωδωνοκρουσίες και ψαλμωδίες. Επεξεργάσθηκα ψηφιακά τον ήχο, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο θόρυβος και -τηρουμένων των αναλογιών- το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικό.
Πρόκειται για μία εξαιρετική ομιλία την οποία συνιστώ να ακούσετε ολόκληρη και όχι μόνον το εν λόγω απόσπασμα.

17 Δεκ. 2016

Λυχνοστάτης - "Αληθινές Ιστορίες" : Καλεσμένος ο γ. Σάββας Αγιορείτης (Ι.Μ. Φιλοθέου Αγίου Όρους) Επιμέλεια - Παρουσίαση: Αρχιμανδρίτης Χρύσανθος Στελλάτος (Επίσκοπος Κερνίτσης)