8 Ιαν. 2019

Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο – Ο Άγιος Παΐσιος ασυρματιστής

Ιστολόγιο |


 Ο Άγιος Παΐσιος ασυρματιστής


Η σπάνια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζεται ο Γέροντας Παΐσιος - κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης - στρατιώτης, τραβήχτηκε στο Αγρίνιο μεταξύ των ετών 1948 και 1949.
Ως νεαρός στρατιώτης της 9ης Μεραρχίας, ο Άγιος Γέροντας Παΐσιος υπηρέτησε στο 454 Τάγμα Διαβιβάσεων.
Υπηρέτησε με ειδικότητα "ασυρματιστής"
 επί πέντε (5) χρόνια. Μάλιστα πολέμησε στην πρώτη γραμμή στον Ελληνικό εμφύλιο.

Ο 
Αρσένιος Ενζεπίδης, γεννήθηκε το έτος 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε ένα χωριό νότια της Καισαρείας και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν πρόεδρος του χωριού και ο νονός του, Αρσένιος, ο ιερέας της ενορίας. Λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του, η ανταλλαγή πληθυσμών που ξερίζωσε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας ανάγκασε και την οικογένειά του να εγκατασταθεί στην Κόνιτσα.
Μάλιστα, λέγεται ότι καθώς βρίσκονταν εν πλω, ένας επιβάτης λίγο έλειψε να σκοτώσει το βρέφος πατώντας το.
Η οικογένεια έφτασε στην Ελλάδα και για μικρό χρονικό διάστημα διέμεινε στο λιμάνι του Πειραιά. Αργότερα, ταξίδεψε από εκεί στην Κέρκυρα, όπου και εγκαταστάθηκαν μόλις για ενάμιση χρόνο. Από την Κέρκυρα μετακόμισαν στην Ηγουμενίτσα για να εγκατασταθούν τελικά στην Κόνιτσα, όπου ο μικρός Αρσένιος τελείωσε το σχολείο και έλαβε το απολυτήριο του «με βαθμό οκτώ και διαγωγή εξαίρετο».
Ο Γέροντας Παΐσιος, από μικρός βγαίνει στη βιοπάλη και εργάζεται ως ξυλουργός για να βοηθήσει την οικογένειά του. Το 1945 κατετάγη στον στρατό, όπου και υπηρέτησε επι πενταετία...

Στα χρόνια του εμφυλίου υπηρέτησε ως ασυρματιστής, χωρίς να αποφύγει το πεδίο της μάχης στην πρώτη γραμμή. Απολύθηκε το 1949, οπότε και ανακοίνωσε στους γονείς του, την επιθυμία του να μονάσει.
Πρότυπό του ήταν ο νονός του, ο οποίος του είχε δώσει το όνομά του και είχε πει στους γονείς του ότι θα έπαιρνε τη θέση του.
Πράγματι, ο νεαρός Αρσένιος επισκέφθηκε το Άγιον Όρος για πρώτη φορά στα είκοσι πέντε του χρόνια, όπου του έδωσαν το όνομα Αβέρκιος και αρχικά κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στη Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Το 1954 μόνασε στη Ιερά Μονή Φιλοθέου και χάρη στον Μητροπολίτη Καισαρείας Παίσιο τον Β’, ονομάζεται Παΐσιος.
Το 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανακήρυξε Άγιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακηρύχθηκε και Προστάτης του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων.

dogma.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης