Η Πλατυτέρα των Ουρανών

22 Ιουλ. 2020

Μια μεγάλη Αγία της Χριστιανοσύνης που τιμάται με μεγάλη λαμπρότητα είναι η Αγία Παρασκευή. Κάθε χρόνο 26 Ιουλίου, οι κάτοικοι των χωριών του Φαναρίου και της ευρύτερης περιοχής της Πάργας και της Θεσπρωτίας με μεγάλη ευλάβεια συρρέουν στον τάφο της μεγαλομάρτυρος να προσκυνήσουν στον τάφο της (δεν έχει εντοπιστεί άλλο σημείο - τόπος θυσίας της Αγίας Παρασκευής) και δύναμη να πάρουν, όπως και εκατοντάδες προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας έρχονται με τον ίδιο ιερό σκοπό.
Το γυναικείο Μοναστήρι που υπάρχει στην Πούντα, κοντά στο χωριό Χόχλα πριν την είσοδο προς την έδρα του Δήμου Πάργας, το Καναλάκι, είναι χτισμένο σε πανοραμικό σημείο, αγναντεύοντας την μυθική Αχερουσία λίμνη που σήμερα είναι μία εύφορη πεδιάδα.
Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος. Γεννήθηκε με την χάρη του Θεού, ύστερα από πολυετείς παρακλήσεις των γονέων της. Πήρε το όνομα Παρασκευή, γιατί γεννήθηκε εκείνη την ημέρα.
Μετά τον θάνατό τους εκείνη μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς της Ρώμης και άρχισε να κηρύττει τον λόγο του Κυρίου. Γι’ αυτόν τον λόγο συνελήφθη και εκλήθη να προσφέρει θυσία στα είδωλα.
Η άρνησή της την οδήγησε σε μαρτυρικό θάνατο. Οι διώκτες έβαλαν την Αγία μέσα σε ένα βαρέλι με καυτό λάδι, αλλά αυτή δεν έπαθε τίποτα. Λέγεται ότι ο βασανιστής της θέλησε να δοκιμάσει πόσο καυτό ήταν το λάδι, όμως τυφλώθηκε ο ίδιος. Με θαυματουργική παρέμβαση της Αγίας ο βασανιστής ξαναβρήκε το φως του και πίστεψε στον Κύριο.
Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται προστάτιδα των ματιών και τα περισσότερα τάματα που βρίσκονται κρεμασμένα στις εικόνες της είναι χρυσά ή ασημένια μάτια.
Η μάρτυρας Παρασκευή δεν καταγόταν από την Ήπειρο, κατά την παράδοση, έδρασε στην περιοχή και μαρτύρησε σε αυτήν. Στην Μονή της Πούντας οι πιστοί θάψανε το ακέφαλο σώμα της, αφού θανατώθηκε με αποκεφαλισμό.
Στον τάφο της ανηγέρθη προς τιμήν της τρισυπόστατος ναός, στον οποίο, πάντα κατά την παράδοση, τοποθετήθηκε και η κεφαλή της.
Πάντως σήμερα τμήμα της κάρας της βρίσκεται στη Ιερά Μονή Πετράκη Αθηνών.
Δίπλα στον τάφο σώζεται και η ωοειδής πέτρα, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η Αγία προσευχόμενη κατά την στιγμή του αποκεφαλισμού της και όπου πολλά θαύματα γίνονται κατά καιρούς στους διαφόρους προσκυνητές.
Η Μονή Πούντας ανακαινίστηκε με τις άοκνες και πολύχρονες προσπάθειες του Μητροπολίτου Παραμυθίας Τίτου, αλλά και τον θεληματικό πνευματικό αγώνα της ολιγάριθμης γυναικείας αδελφότητας. Στην αίγλη της, ενίσχυε φτωχούς και διαβάτες, ενώ μέχρι το 1913 συντηρούσε Σχολαρχείο.
Το καθολικό του Μοναστηριού διαθέτει τρία ιερά, αφιερωμένα στην Αγία Παρασκευή (το μεσαίο), στον μάρτυρα Φωκά (το αριστερό) και στον Άγιο Παντελεήμονα (το δεξιό).
Την επόμενη ημέρα, 27 Ιουλίου, στο γειτονικό παραποτάμιο χωριό Καστρί, δίπλα στην όχθη του Αχέροντα, εορτάζει ο ιερός ναός του Αγίου Παντελεήμονα.
Την ημέρα εορτασμού της Αγίας Παρασκευής, στο Μοναστήρι της Πούντας συρρέουν πολλοί πιστοί με προβλήματα υγείας αλλά και προβλήματα όρασης. Τάμα τους είναι να διανυκτερεύσουν στον τόπο θυσίας της Αγίας, να προσευχηθούν στον τάφο της και την «πέτρα αποκεφαλισμού της», το θαύμα της να κάνει, όπως πολλοί χριστιανοί έχουν ομολογήσει κατά καιρούς για την θαυματουργή Αγία της Χριστιανοσύνης.
Εκτός από την ιερά Μονή της Πούντας που είναι αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή και είναι το μοναδικό μοναστήρι του Φαναρίου και της Πάργας, ανά την επικράτεια υπάρχουν αρκετά μοναστήρια που είναι αφιερωμένα στην Αγία Παρασκευή.

"vimaorthodoxias.gr


26 Δεκ. 2016

| Ιστολόγιο |


 

Η ιστορία των πρώτων χρόνων του μοναστηριού χάνεται στα βάθη των αιώνων και καλύπτεται από παραδόσεις. Οι πρώτες μαρτυρίες ανάγουν την ίδρυσή του στο τέλος του δωδέκατου αιώνος, γύρω στα 1191-1192. Πιθανότατα ο πρώτος όσιος ερημίτης που κατοίκησε σε κάποια σπηλιά του βράχου λεγόταν Ιερεμίας. Εξακριβωμένες όμως μαρτυρίες υπάρχουν από τον δεκατοτέταρτο αιώνα και μετά, στις οποίες ο Άγιος Στέφανος μνημονεύεται ως οργανωμένο κοινόβιο. Έτσι βέβαιοι κτήτορες του μοναστηριού αναφέρονται: πρώτος ο αρχιμανδρίτης όσιος Αντώνιος (πρώτο μισό του δεκάτου πέμπτου αιώνος), υιός Σέρβου ηγεμόνα και συγγενής από μητέρα με τη βυζαντινή οικογένεια των Καντακουζηνών & δεύτερος ο ιερομόναχος όσιος Φιλόθεος από το Ρίζωμα Τρικάλων (μέσα του δεκάτου έκτου αιώνος).

Ο όσιος Φιλόθεος γύρω στα 1545 ξανάκτισε το παλιό μικρό καθολικό της μονής, τον ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτισε επίσης κελλιά για τους μοναχούς και άλλα χρήσιμα οικοδομήματα. Στη διαδρομή της ιστορίας του το μοναστήρι δέχθηκε την υψηλή προστασία και τη βοήθεια ευγενών του Βυζαντίου, των Παραδουνάβιων Ηγεμονιών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως. Στα 1798 κτίστηκε το σημερινό επιβλητικό καθολικό προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, επί ηγουμένου της μονής Αμβροσίου. Όμως δυσμενή γεγονότα των πρώτων 50 χρόνων του εικοστού αιώνος οδήγησαν το μοναστήρι σε οριστική σχεδόν διάλυση. Από το 1961 έγινε γυναικείο και άρχισε έτσι μια νέα λαμπρή περίοδος γι’ αυτό.

Παλιά παράδοση συνδέει το μοναστήρι αυτό με τον γυναικείο μοναχισμό. Αργότερα ερημώθηκε και εγκαταλείφθηκε, ώσπου ξανακατοικήθηκε από μοναχούς. Μεγάλη δραστηριότητα (οικοδομική, πνευματική, κοινωνική κ.α.) ανέπτυξε στα μέσα του δεκάτου εννάτου αιώνος ο Καλαμπακιώτης ηγούμενος του μοναστηριού Κωνστάντιος. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η προσφορά του στην παιδεία τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Πριν από 100 περίπου χρόνια το μοναστήρι αριθμούσε πάνω από 30 μοναχούς, αλλά το 1960 σχεδόν ερήμωσε. Το 1961 το μοναστήρι έγινε γυναικείο. Οι πρώτες μοναχές που εγκαταστάθηκαν εδώ, κατάφεραν με τη βοήθεια του Θεού, κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, να οργανώσουν κοινοβιακά το μοναστήρι και να το βελτιώσουν οικοδομικά. Η σημερινή αδελφότητα αριθμοί 28 μοναχές και ηγουμένη (γερόντισσα) είναι η Αγάθη Αντωνίου.

Το παλιό καθολικό, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου, πιθανότατα κτίστηκε κατά τον 14ο - 15ο αιώνα. Το 1545 το ξανάκτισε, όπως είπαμε στην αρχή, ο όσιος Φιλόθεος, δεύτερος κτήτορας του μοναστηριού. Ο ναός είναι μικρή, χαμηλή, ξυλόστεγη, μονόκλιτη βασιλική με νάρθηκα.

Ο ναός αγιογραφήθηκε λίγο μετά το 1545 επί ηγουμένου Μητροφάνη. Όσες φθορές δεν έγιναν για πέντε περίπου αιώνες, προκλήθηκαν κατά την περίοδο του τελευταίου πολέμου: όλων των Αγίων τα πρόσωπα και κυρίως τα μάτια καταστράφηκαν. Παρά το γεγονός αυτό όμως, οι ιερές παραστάσεις δημιουργούν αισθήματα κατανύξεως στους προσκυνητές.

Οι τοιχογραφίες του ναού, καθαρισμένες και συντηρημένες σήμερα, αποτελούν ένα ενδιαφέρον ζωγραφικό σύνολο της μεταβυζαντινής αγιογραφίας. Ξεχωρίζουν στο ιερό η Πλατυτέρα των Ουρανών και η Θεία Μετάληψη. Στον κυρίως ναό ολόσωμοι Άγιοι, ο Ιησούς με τους μαθητές του στο όρος των Ελαιών και η απεικόνιση των 24 οίκων των Χαιρετισμών της Θεοτόκου (Ακάθιστος Ύμνος). Τέλος στον νάρθηκα ξεχωρίζουν οι παραστάσεις των οσίων κτητόρων Αντωνίου και Φιλοθέου και η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η μεταγενέστερη ανακαίνιση της τοιχογραφίας αυτής έγινε από τον Καλαμπακιώτη αγιογράφο ιερέα Νικόλαο.

Το νέο καθολικό του μοναστηριού κτίστηκε το 1798 (είναι το νεότερο των Μετεώρων) επί ηγουμένου Αμβροσίου. Τιμάται στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η τιμία κάρα φυλάσσεται εκεί ως ιερό θησαύρισμα.
Είναι ναός του γνωστού αγιορείτικου αρχιτεκτονικού τύπου, δηλαδή σταυροειδής τετρακιόνιος εγγεγραμμένος, με δύο κόγχες των ψαλτών δεξιά και αριστερά. Προηγείται ευρύχωρος εσωνάρθηκας με 4 κίονες στο κέντρο, που στηρίζουν τη στέγη του. Χαρακτηριστικοί και εντυπωσιακοί είναι οι ψηλόλιγνοι τρούλοι, ο μεγάλος και κεντρικός του κυρίως ναού και οι δύο μικρότεροι του ιερού. Στη βόρεια εξωτερική πλευρά του ναού έχει προστεθεί στοά εξωνάρθηκας με πέτρινα τόξα. Κατά την περίοδο της Κατοχής προκλήθηκαν ζημιές στο κτήριο του ναού. Στη γενική επισκευή του 1972 ο ναός καλύφθηκε εσωτερικά με νέα επιχρίσματα
.

Το καθολικό αγιογραφείται στις μέρες μας από τον καταξιωμένο αγιογράφο κ. Βλάσιο Τσοτσώνη, που ακολουθεί δημιουργικά τα πρότυπα των άλλων μετεωρίτικων καθολικών και την παράδοση της Κρητικής Σχολής αγιογραφίας. Στον κυρίως ναό ξεχωρίζουν ο Παντοκράτορας και οι 4 Ευαγγελιστές. Οι τοιχογραφίες αυτές είναι πρωτότυπες, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Μετά τον νάρθηκα θα αγιογραφηθεί το ιερό, οπότε θα ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του νέου καθολικού.
Η παλιά τράπεζα έχει μετατραπεί σε μουσείο (σκευοφυλάκιο)
Υπάρχουν επίσης, η εστία ή μαγειρείο, ο ξενώνας και άλλα κτήρια με δωμάτια για πολλές χρήσεις (βιβλιοθήκη - αρχονταρίκι, εργαστήριο αγιογραφίαςκαλλιγραφίας και διακοσμητικής χειρογράφων, ραπτικήςχρυσοκεντητικής, παρασκευής θυμιάματος, κεριού και διαφόρων εργοχείρων). Όλα τα κτήρια είναι ανακαινισμένα.

Φυλάσσονται σήμερα 154 χειρόγραφα, που εντάσσονται στο διάστημα από τον ενδέκατο μέχρι τον δέκατο έννατο αιώνα. Πολλά απ’ αυτά κοσμούνται με ωραίες και καλλιτεχνικές μικρογραφίες, ποικίλα επίτιτλα και πολύχρωμα διακοσμητικά πρωτογράμματα. Γνωστοί καλλιγράφοι διακοσμητές χειρογράφων των μέσων του δεκάτου εβδόμου αιώνος ήταν ο Γιαννιώτης ιερομόναχος ‘Aνθιμος και ο ιερομόναχος Ησαϊας. Η καταγραφή των χειρογράφων έγινε από τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Δημήτριο Σοφιανό. Υπάρχουν λειτουργικά βιβλία, πατερικά κείμενα, υμνογραφικά, αγιολογικά, ερμηνευτικά, κ.α. Επίσης χειρόγραφα με νομικό και μουσικό περιεχόμενο, αλλά και χειρόγραφα γενικότερου περιεχομένου. Ανάμεσα στα χειρόγραφα που εκτίθενται στο μουσείο (σκευοφυλάκιο) αξιοπρόσεκτα είναι για την παλαιογραφική τους αξία 4 περγαμηνά λυτά φύλλα του 16ου-17ου αιώνος, που περιέχουν αποσπάσματα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο σε μεγαλογράμματη γραφή.

Πλούσια είναι και η συλλογή σπανίων παλαιών βιβλίων (παλαιτύπων). Η καταγραφή τους πραγματοποιήθηκε από τις αδελφές της μονής. Καταμετρήθηκαν συνολικά 852 παλαίτυπα. Οι κατηγορίες στις οποίες κατανεμήθηκαν ήταν σε γενικές γραμμές: θεολογία, φιλολογία, λογοτεχνία, ιστορία, φιλοσοφία, νομική κ.α. Μετά την καταγραφή ακολούθησε η συντήρηση των παλαιτύπων. Στις προθήκες του μουσείου βρίσκονται τρία από τα σπουδαιότερα και αρχαιότερα βιβλία. Πρόκειται για τα έργα του Αριστοτέλη, τυπωμένα το 1498 και τα Λεξικά του Σουϊδα (Σούδα) και του Βαρίνου Φαβορίνου, από το 1499.

Στο μουσείο του μοναστηριού εκτίθενται ακόμη έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας. Αυτά είναι:

  • Φορητές μεταβυζαντινές εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Χριστός ο Ζωοδότης (17ου αιώνος), η Παναγία η Ελεούσα (17ου αιώνος) και η Αποκαθήλωση, έργο του μεγάλου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε, του 1670.
  • Χρυσοκέντητα Άμφια και άλλα υφαντά. Εντυπωσιακός είναι και ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του 1857 με πολυπρόσωπη κεντρική σύνθεση και άλλες συμπληρωματικές παραστάσεις στο πλαίσιο.
  • Έργα αργυροχοϊας, όπως λειτουργικά σκεύη (άγια ποτήρια, αρτοφόρια, λόγχες, λαβίδες, θυμιατήρια κ.α.), πόρπες από φίλντισι και λειψανοθήκες.
  • Ξυλόγλυπτοι και αργυρόδετοι σταυροί. Συμβολίζουν το πάθος, τη θυσία, την ταπείνωση και την υπομονή. Ανάμεσά τους αρκετοί περίτεχνοι σταυροί επιστήθιοι, ευλογίας, αγιασμού και λιτανείας.
  • Τέλος, ο επισκοπικός Θρόνος και το βημόθυρο του τέμπλου του Ιερού Ναού Αγίου Στεφάνου, με την παράσταση του Ευαγγελισμού στο επάνω μέρος, όπως συνηθίζεται.

Στο μοναστήρι υπάρχουν εξαίρετα έργα ξυλογλυπτικής. Από αυτά εντυπωσιάζουν:

  • Το τέμπλο του νέου καθολικού του Αγίου Χαραλάμπους, που κατασκευάστηκε το 1814, με περίτεχνη διακόσμηση από φυτά, ζώα και ανθρώπους. Είναι από τα πιο ωραία τέμπλα που σώζονται στην Ελλάδα.
  • Το κιβώριο (κουβούκλιο) που καλύπτει την Αγία Τράπεζα, πάνω στην οποία βρίσκεται η τιμία κάρα του Αγίου Χαραλάμπους.
  • Ο δεσποτικός θρόνος, τα 4 προσκυνητάρια και τα 2 αναλόγια των ψαλτών στον κυρίως ναό είναι διακοσμημένα με ελεφαντόδοντο και μάρμαρο.
  • Τα 2 προσκυνητάρια του νάρθηκα είναι καλαίσθητα και περίτεχνα. Κατασκευάστηκαν το 1836.
  • Τέλος, το επιχρυσωμένο τέμπλο του Ιερού Ναού του Αγίου Στεφάνου, με καλλιτεχνικές παραστάσεις φυτών και ζώων, που καταλήγει στο πάνω μέρος σε σταυρό. Το κοσμούν φορητές εικόνες ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή του πρωτομάρτυρα και αρχιδιακόνου Στεφάνου.

Την ύπαρξη του μοναστηριού απείλησαν κυρίως τα δυσάρεστα εθνικά συμβάντα του πρώτου μισού του εικοστού αιώνος: επανειλημμένες απαλλοτριώσεις της μοναστηριακής περιουσίας για την αποκατάσταση των προσφύγων, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, η μαύρη περίοδος της Κατοχής και ο Εμφύλιος. Όλα αυτά έφεραν το μοναστήρι στα πρόθυρα της διάλυσης, σε αρπαγή κειμηλίων και σε φθορά των κτιρίων του.

Η προσφορά του μοναστηριού στην τοπική κοινωνία σε θέματα παιδείας είναι πολύ σημαντική. Ο Καλαμπακιώτης ηγούμενος Κωνστάντιος με έξοδά του έκτισε (1850) την «Κωνστάντιο Σχολή» στην Καλαμπάκα και πρόσφερε μεγάλα χρηματικά ποσά για την ανέγερση σχολείου στα Τρίκαλα. Στο μοναστήρι αυτό κατέφυγε ο διάσημος Ιεράρχης και Ελληνοδιδάσκαλος Δωροθέος Σχολάριος (1812-1888) από τον Αμάραντο Καλαμπάκας, για να μορφωθεί. Αλλά και πρόσφατα, στη δεκαετία του 1970, λειτούργησε εδώ με επιτυχία Ορφανοτροφείο - Δημοτικό Σχολείο Θηλέων με δασκάλες μοναχές του μοναστηριού.

kalampaka.com

Αναρτήθηκε από : Ποσειδώνας Αποσπερίτης