4 Φεβ. 2021

Η υπομονή πάντοτε κερδίζει. Τίποτε καλό δεν γίνεται γρήγορα. Γι’ αυτό, πάντοτε υπομονή …

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 

Πνευματικές συμβουλές
του μακαριστού παπα - Διονυσίου

της Βατοπαιδινής Σκήτης της Κολιτσού

 

 

 

... «Εδώ δεν ήρθαμε να κάνουμε καλά έργα, αλλά να κάνουμε υπακοή».
- «Πρώτα από όλα να προσπαθείς να αποκτήσεις ταπεινοφροσύνη. Αν κάποιος σου πει κάτι, εσύ πες ”Ω, μόνο αυτό; Εγώ είμαι πολύ πιο αμαρτωλός, είμαι και τέτοιος και τέτοιος”. Όταν αποκτήσεις ταπεινοφροσύνη, τότε από τις βρισιές θα αισθάνεσαι χαρά. Όταν έχεις ταπείνωση, τότε ο Θεός δίδει την χάρη Του. Στην καρδιά έρχεται ουράνια χαρά. Τότε ο Κύριος βοηθά σε όλα».
- «Αν έχεις ενυπνιασμό την Κυριακή, αντί πενήντα μετάνοιες μεγάλες, να κάνεις εκατό μικρές μετάνοιες. Δεν είναι αμαρτία να κάνεις μεγάλες μετάνοιες την Κυριακή, αλλά οι Πατέρες μας έκριναν έτσι προς δόξαν Θεού. Αλλά αν κάποια φορά αισθάνεσαι μετάνοια και η ψυχή σου θέλει να γονατίσει, τότε μπορείς και δεν είναι αμαρτία».
- «Όταν στην τράπεζα έχει πολλά φαγητά, καλύτερα να δοκιμάσεις λίγο απ’ όλα και να μη χορτάσεις εντελώς. Αν δεν τρως μερικά φαγητά, τότε θα υπερηφανευτείς, χωρίς να το καταλάβεις».
- «Για να θυμάμαι αυτά που διάβασα σε κάποιο βιβλίο, όταν ξαπλώνω να κοιμηθώ, προσπαθώ να θυμηθώ τι διάβασα».
- «Για να αποφύγεις τον μετεωρισμό, αν έχεις να κάνεις πολλά πράγματα, εκ των προτέρων να ορίζεις (να προγραμματίζεις)· τώρα θα κάνω μία ώρα αυτά, μετά δύο ώρες το άλλο κ.ο.κ.».
- «Καλύτερα να ξεκουράζεσαι και τη νύχτα και την ημέρα. Ακόμη και πέντε ώρες αν κοιμηθείς την ημέρα, το σώμα πάλι θέλει ξεκούραση. Γι’ αυτό τη νύχτα να κοιμάσαι τρισήμισυ - τέσσερις ώρες και την ημέρα να βρεις μία ώρα ή τουλάχιστον σαράντα - πενήντα λεπτά λίγο να ξεκουραστεί το σώμα».
- «Όταν προσευχώμαστε για τους άλλους, δείχνουμε αγάπη. Και “ο Θεός αγάπη εστί”. Άμα βλέπει ότι εγώ προσεύχομαι για σένα και συ για μένα, θα πει: “Ας τους βοηθήσω και τους δύο”. Και όταν προσεύχεσαι για τους κεκοιμημένους, πολύ βοηθάς τις ψυχές τους. Και αν κάποιος από αυτούς αξιώθηκε της Βασιλείας των Ουρανών, τότε η αγάπη σου προς αυτόν επιστρέφει πάνω σου».
- «Η υπομονή πάντοτε κερδίζει. Τίποτε καλό δεν γίνεται γρήγορα. Γι’ αυτό, πάντοτε υπομονή. Όταν έχεις υπομονή, οπωσδήποτε κερδίζεις».
- «Στην Εκκλησία οι Πατέρες μας ώρισαν να καθώμαστε στο Ψαλτήρι».
- «Όταν δεν έχεις πολλή δουλειά στο διακόνημα, πήγαινε στο κελλί σου και κάνε έναν κανόνα, για να τον έχεις έτοιμο, όταν δεν θα μπορείς άλλη μέρα να τον κάνεις».
- «Ο Γέροντάς σου πρέπει να γνωρίζει τα πάντα για σένα και όλα να τα κάνεις με την ευλογία του. Να έχεις υπακοή σε όλους. Τους νεώτερους μοναχούς να τους βλέπεις σαν δεκαπέντε χρόνια παλαιότερους από σένα. Αν σου πούνε να κάνεις κάποια δουλειά την ώρα της Θείας Λειτουργίας, να μην αντιλογήσεις. Θα πας και θα λες την ευχή (ο μοναχός πάντοτε πρέπει να την λέει), και να ξέρεις ότι Άγγελος Θεού θα σε γράψει πρώτον στην Λειτουργία. Έτσι θα φυλάξεις και την εσωτερική σου ειρήνη και την ειρήνη των άλλων. Δεν πρέπει να γίνωνται σκάνδαλα».
- «Περισσότερο μας εμποδίζουν δύο πράγματα: Το «εγώ» και το «γιατί». Όταν τα έχουμε αυτά, τότε η προσευχή μας είναι άκαρπη και ειρήνη δεν έχουμε. Κάνε ό,τι σου πούνε. Αυτός που διατάζει έχει και την ευθύνη, ενώ εσύ θα αποκτήσεις ειρήνη και ουράνια στεφάνια, αν σε μαλώνουν άδικα»...

simeiakairwn.wordpress.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης