11 Ιαν. 2017

Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Η Θεία Λειτουργία είναι το παράθυρο στον Πνευματικό Ουρανό

Ιστολόγιο |


 

Εάν θέλεις να δεις και να αγναντέψεις κάποιον υπέροχο τόπο πίσω από ένα βουνό, τι θα κάνεις; θα ανέβεις σε κάποια κορυφή και από εκεί θα αφήσεις την ματιά σου να απλωθεί σε όλο εκείνο το ωραίο μέρος που επιθυμούσες. Αυτό θα κάνουμε και εμείς. Ήλθαμε στον ναό, στην εκκλησία του Θεού, στον τόπο ακριβώς από τον οποίο μπορούμε πολύ καλά να αγναντέψουμε τον ουρανό, τον χώρο ο οποίος φωτίζεται και ωραιΐζεται και κατακοσμείται από το ανέσπερο Φως της τριλαμπούς Θεότητος.

Η εκκλησία, αγαπητοί μου, μέσα στην οποία είμαστε τώρα, η κάθε εκκλησία, είναι ένα εκμαγείον, μία προτύπωση, ένας τύπος, μία εικόνα, ένα κομμάτι του ουρανού. Όταν είμαστε στην εκκλησία, νοιώθουμε πραγματικά πως είμαστε στον ουρανό. Γιατί υπάρχει ο τόσο μεγάλος τρούλλος επάνω; Για να υψώνει την καρδιά μας ακριβώς προς τον ουρανό. Γιατί υπάρχει αυτή η ωραία πύλη που ανοίγει, όταν γίνεται λειτουργία; Για να μας δείχνει πως ανοίγουν τα ουράνια. Γιατί είναι γεμάτη από σταυρούς; Γιατί εκεί επάνω εικονίζει τον Χριστό που λειτουργεί; Για να δείχνει ότι, όταν βρισκόμαστε εδώ, μεταφερόμαστε στον ουρανό. Ζούμε μυστικά αλλά και πραγματικά στιγμές ουράνιες.

Γι' αυτό και ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει ότι η εκκλησία «εφ' υψηλού κείται, αγγελικός τις άλλος ούσα και υπερκόσμιος χώρος»∙ ένας αγγελικός, ένας υπερκόσμιος χώρος είναι αυτός εντός του οποίου βρισκόμαστε. Ο ναός, μας λέγει, «εις ουρανόν ανάγει τον άνθρωπον, και... αυτώ παρίστησι τούτον τω επί πάντων Θεώ», μας παίρνει η εκκλησία και μας ανεβάζει και μας παριστά ενώπιον του ιδίου του Θεού. Άραγε το νοιώθουμε; Όταν ερχόμαστε στην εκκλησία, υπάρχουν στην ψυχή μας αισθητήρια που συλλαμβάνουν αυτήν την πραγματικότητα;

Αλλά τι είμαστε εμείς οι άνθρωποι! Ξέρουμε όλες τις ράτσες των σκυλιών και των αλόγων, ξέρουμε τα είδη των φυτών, τις μάρκες των αυτοκινήτων, των ραδιοφώνων, πολλές φορές όμως δεν ξέρουμε εκείνα τα οποία έχουν άμεση σχέση με την ζωή μας. Γι' αυτό θέλω να προσέξετε σήμερα αυτό που σας λέγω.

Οτιδήποτε υπάρχει γύρω μας, τα ατέρμονα βάθη του ωκεανού, τα ύψη των ουρανών, οι χιλιάδες και οι μυριάδες των αστέρων, αν καλοσκεφθούμε, θα καταλάβουμε ότι πραγματικά δεν είναι παρά η φτωχογειτονιά της γης μας. Μια μέρα -έχετε δει πώς σωριάζουν τα παλιόσπιτα, όταν θέλουν να υψώσουν πολυκατοικίες;- έτσι θα σωριασθούν όλα όσα υπάρχουν στο σύμπαν. Δεν θα μείνει τίποτε∙ θα μείνει μόνον ο πνευματικός ουρανός, όπου υπάρχει ο Χριστός. Εκεί λοιπόν ας προσηλώσουμε το βλέμμα μας.

Ο Γέροντας Αιμιλιανός

Βρισκόμαστε στην εκκλησία. Είναι ο πιο κατάλληλος τόπος για να δούμε τον ουρανό. Αλλά ποιο είναι το παράθυρο; Πώς θα το ανοίξουμε; Μα είναι τόσο απλό. Παράθυρο είναι η Θεία Λειτουργία την οποίαν επιτελούμε.

Επειδή όμως πρόκειται να ρίξουμε τα βλέμματά μας σε τόσο πνευματικά πράγματα, ας στρέψουμε την ψυχή μας προς το Άγιον Πνεύμα και ας το παρακαλέσουμε να ρίξει τον προβολέα του στα σκοτάδια της σκέψεώς μας, για να μας φωτίσει να νοιώσουμε, να πιστέψουμε, να καταλάβουμε, να κάνουμε κτήμα μας όλα εκείνα που γίνονται και λέγονται και ακούονται κατά την Θείαν Λειτουργία.

Ήλθατε με τόσο κόπο και μέσα στο κρύο∙ στέκεστε όρθιοι. Δεν πρέπει να πάει χαμένος ο κόπος σας. Γι' αυτό ας παρακαλέσουμε το Πνεύμα του Θεού και δεν θα μείνει ούτε μία σκέψη ακατανόητη μέσα σας. Δεν πρέπει να φύγουμε από εδώ, αν οι καρδιές μας δεν προσκυνήσουν τον Θεό, αν δεν νοιώσουμε τις ψυχές μας να έχουν ριχθεί στον ουρανό και να έχουν δει όλα εκείνα τα οποία γίνονται σ’ αυτόν.

http://imverias.blogspot.gr/


Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης