9 Ιουν. 2022

Οι ψυχές είναι σαν παιδάκια ...

| Ιστολόγιο |


 

 

 
 ~ Κάποτε ρώτησαν τον Άγιο Γέροντα Παΐσιο: Γέροντα, πολλοί Άγιοι έχουν δει ψυχές, όταν φεύγουν από το σώμα. Τί μορφή έχουν;

-- Οι ψυχές είναι σαν παιδάκια. Στην άλλη ζωή όλοι θα είναι όπως οι Άγγελοι· δεν θα υπάρχουν ούτε άνδρες, ούτε γυναίκες, ούτε γέροι, ούτε γριές, ούτε μωρά· όλοι θα είναι ένα φύλο, θα έχουν μια ηλικία.
Γι’ αυτό, και όταν δει κανείς ψυχές που φεύγουν από την ζωή, τις βλέπει κατά κάποιον τρόπο σαν μικρά παιδιά. Το πρόσωπό τους έχει τα χαρακτηριστικά του, αλλά είναι σαν μικρού παιδιού.
Όταν έμενα στο κελλί του Τιμίου Σταυρού, επισκεπτόμουν καμμιά φορά τον Γερο‐Φιλάρετο.Ήταν ένα ευλαβέστατο γεροντάκι που έμενε σε ένα κοντινό κελλί.Επί δεκαπέντε χρόνια, μέχρι που αρρώστησε και ο ίδιος, διακονούσε τον υποτακτικό του πατέρα Βαρθολομαίο, που έπασχε από Πάρκινσον.Την τελευταία φορά που πήγα στο κελλί του, τον βρήκα πεσμένο κάτω.Είχε έναν μήνα που δεν έτρωγε τίποτε· έπινε μόνο λίγο νερό.Ούτε να ξαπλώσει μπορούσε· κοιμόταν με τα παπούτσια, καθιστός και ακουμπισμένος στον τοίχο. Τα ρούχα του ήταν κολλημένα στο σώμα του και τα παπούτσια του γεμάτα υγρά, γιατί είχαν ανοίξει τα πόδια του και έβγαζαν αίμα και νερό.Αλλά αυτός αντιμετώπιζε όλη αυτήν την κατάσταση σαν να μη συνέβαινε τίποτε. «Και αυτά, έλεγε, είναι ευλογία από τον Θεό».
Τον σήκωσα, λοιπόν, και παρακάλεσα τον πατέρα Βαρθολομαίο να μείνω το βράδυ στο καλύβι τους, για να τους συμπαρασταθώ, αλλά εκείνος δεν δέχθηκε. Μου είπε να πάω την άλλη μέρα.
Τα μεσάνυχτα όμως, την ώρα που έκανα κομποσχοίνι, τί να δώ! Βλέπω τον Γερο‐Φιλάρετο με ένα φωτεινό πρόσωπο, ηλικίας περίπου δώδεκα χρόνων, να φεύγει στον Ουρανό μέσα σε ουράνιο φώς. Κατάλαβα ότι είχε αναπαυθεί.
-- Γέροντα, τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες χρειάζεται να προσευχόμαστε περισσότερο για έναν κεκοιμημένο;
-- Ναι, γιατί η ψυχή είναι ανήσυχη, επειδή δεν ξέρει πως θα κριθεί.

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτου, “Λόγοι ΣΤ’ - Περί Προσευχής”

trelogiannis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης