11 Μαϊ. 2022

Ο Ευχαριστιακός κανόνας

| Ιστολόγιο |


 

 

 


  Ο Ευχαριστιακός κανόνας είναι η κεντρικότερη στιγμή, το κέντρο της Θείας Λειτουργίας. Για να το προσεγγίσουμε με ευλάβεια πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σ’ όλη την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
Την ώρα του ευχαριστιακού κανόνα ξετυλίγεται το σημαντικότερο γεγονός: Ο Θεός πάσχει για τον άνθρωπο και τον τρέφει με το Σώμα και το Αίμα Του. Τότε γίνεται η μετουσίωση των Τιμίων Δώρων. Ο άρτος γίνεται αληθινά Σώμα και ο οίνος αληθινά Αίμα Χριστού.

Ο κανόνας αρχίζει όταν λέμε οι κατηχούμενοι προέλθετε. Τότε πρέπει να διώξουμε κάθε μέριμνα και φροντίδα βιοτική και ολόκληρη η ύπαρξή μας να τείνει προς τον Θεό μόνο. Οι συζητήσεις, οι μετακινήσεις, μέσα στην Εκκλησία αυτήν την στιγμή είναι αληθινή ασέβεια. Την ώρα εκείνη συντελείται ένα μυστήριο τόσο μεγάλο, ώστε οι άγγελοι επιθυμούν παρακύψαι. Και εμείς καλούμαστε να συμμετέχουμε σ’ αυτό το μυστήριο.
Ο κανόνας τελειώνει με την δοξολογία της Μητέρας του Θεού - Εξαιρέτως της Παναγίας... -  που είναι συνδεδεμένη με το μυστήριο της Σαρκώσεως του Θεού.
Γι’ αυτό πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις σκέψεις μας και όλα τα αισθήματά μας στην Θεία Λειτουργία και τότε εκείνη θα γίνει οδηγός μας στη σωτηρία και την λύτρωση.

agiabarbarapatras.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης