7 Μαϊ. 2022

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: ''Η απελπισία τρυπώνει σαν το φίδι...''

| Ιστολόγιο |


 

 

 


  ~ Βλέπεις, η απελπισία τρυπώνει σαν το φίδι πρώτα στον λογισμό. Ξέρεις πώς την ονομάζει ο Άγιος Νεκτάριος; “Μέλαινα θυγατέρα του Άδη”! Μάλιστα, κόρη του Άδη, την λέει. Γεννήθηκε για να καταστρέψει την ύπαρξη των ανθρώπων και να τους εξαφανίσει από προσώπου της γης. Όπου αντηχήσει το όνομά της, εκεί η φθορά και η καταστροφή ιδρύουν το κράτος τους. Η ερήμωση και ο αφανισμός ακολουθούν τα ίχνη της. Είναι άρνηση των πάντων. Άρνηση της ελπίδας, άρνηση του ουρανού, άρνηση της πρόνοιας και της παντοδυναμίας του Θεού. Τίποτα χειρότερο από την απόγνωση. Μέσα στη απελπισία σου δεν βλέπεις τίποτα. Ομίχλη πηχτή.

Έτσι, η μητέρα μου θεώρησε την εγκυμοσύνη της κόλαση. Από το παραθύρι της απογνώσεως να πούμε, μόνο κόλαση βλέπεις. Έκανε βαριές δουλειές χωρίς να είναι προσεκτική. Αλλά όσο και να θέλει ο άνθρωπος, αν δεν θέλει ο Θεός, τίποτα δεν γίνεται. Όταν πέρασαν τα χρόνια και ήρθα στο καλυβάκι μας, έλεγε η μητέρα μου:Αυτό το παιδί έλεγα ότι θα είναι η κόλασή μου. Έγινε όμως με την καλογερική του και την προσευχή του ο παράδεισός μου, η σωτηρία μου.
Έτσι είναι. Η απελπισία μας, η δυσκολία μας, το θέλημά μας, αυτό που προσφέρει ο Θεός, το βλέπουν σαν κόλαση. Μα αυτό που δίνει η αγάπη Του, όσο βαρύ και σκληρό κι αν είναι, για την σωτηρία μας δόθηκε. Ό,τι δίνει ο Θεός να το δέχεσαι, ό,τι προσφέρει ο διάβολος να το αρνείσαι.

Απόσπασμα από το βιβλίο του π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου,
 Έλα Φώς - Συνάντηση με τον Όσιο Εφραίμ Κατουνακιώτη 

thesvitis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης