4 Απρ. 2022

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης: Ό,τι πειράζει τον διάβολο, αναπαύει τον Θεό

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Όσιος Εφραίμ Κατουνακιώτης

“Μα, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, παιδί μου, για να πεθάνουμε...”

Μια φορά ήταν στο καΐκι - νεαρός ήμουν τότες - ένας γέροντας με τον υποτακτικό του. Δύσκολος ο καιρός. Το κύμα μας σκέπαζε. Ο αέρας δυνατός.
“Θα πεθάνουμε”, φώναξε τρομαγμένα ο υποτακτικός. “Θα πεθάνουμε, γέροντα”.
Ο γέροντας, χωρίς να ταραχθεί και χωρίς να αποσπασθεί από την προσευχή του, απάντησε:“Μα, γι’ αυτό ήρθαμε εδώ, παιδί μου, για να πεθάνουμε…”.

Κόσμος δεν είναι οι άνθρωποι

Πρόσεξε! Κόσμος δεν είναι οι άνθρωποι. Κόσμος είναι, να πούμε, μια πόλη που κατοικεί η αμαρτία, ο εγωισμός, η ανυπακοή, η ασέβεια, η βλασφημία, η πορνεία, η κατάκριση. Αυτή η πόλη δήμαρχο έχει τον διάβολο. Ο μοναχός έφυγε, αρνήθηκε τον κόσμο και ήρθε εδώ για τον Χριστό και τους ανθρώπους, για την σωτηρία των οποίων κάνει κοπιαστική, άγρυπνη, αδιάλειπτη, επώδυνη, καρδιακή προσευχή.

Ό,τι πειράζει τον διάβολο, αναπαύει τον Θεό

Θα σας πω κάτι για να δείτε πόσο ενοχλεί τον διάβολο η εξομολόγηση. Πώς να μην τον ενοχλεί, αφού εκεί συναντιούνται η ταπείνωση, η μετάνοια, η υπακοή, με την αγάπη και το έλεος του Θεού! Μία φορά πήγα να εξομολογηθώ και είπα και τους λογισμούς. Εεε, πώς να μην τους πεις, αφού είναι και αυτοί, τρόπον τινά, σύμπτωμα της ασθένειάς σου. Άσε που ο λογισμός είναι ο προφήτης της πράξης. Μέσα στην εξαγόρευση είπα και έναν λογισμό που είχα για τις εικονίτσες που είναι σε εφημερίδες και έντυπα εκκλησιαστικά. Δεν ήξερα τι να τις κάνω. Να τις καίω; Βαρύ και αυτό μου ερχόταν. Εεε, το είπα στον πνευματικό. Με το που βγαίνω έξω ήταν ένας που είχε πνεύμα πονηρό.
Άρχισε να φωνάζει ο διάβολος «Βρε παλιοκαλόγερε, ακόμα και για τις εικόνες είπες;». Το ακούτε; Τον πείραξε. Ό,τι πειράζει τον διάβολο, αναπαύει τον Θεό.

Πηγή: Αποσπάσματα από το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου π. Σπυρίδωνα Βασιλάκου για τον νέο Άγιο της Εκκλησίας μας Όσιο Εφραίμ τον Κατουνακιώτη, από τις εκδόσεις «Θεσβίτης» της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Θήρας

thesvitis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης