12 Μαρ. 2022

Γερόντισσα Μακρίνα: «Θα έρθει καιρός, που δεν θα βρίσκουμε ένα αντιδωράκι τόσο δα μικρό …»

| Ιστολόγιο |


 

 

 

   Πόσο ευτυχισμένοι είμαστε και πόσο πρέπει αυτές τις μέρες να τις εκτιμούμε και να τις σεβόμαστε! Πρέπει να σκεφτόμαστε, το βράδυ που πηγαίνουμε να κοιμηθούμε: «Θα την ξαναβρούμε αυτή τη ζεστασιά, αυτό το ζεστό φαγητό που τρώμε; Θα ξαναβρούμε αυτά τα καλά που έχουμε, αυτή την ησυχία;».
Δεν ξέρουμε τι ξημερώνει, αυτά έρχονται εν ριπή οφθαλμού. Γι’ αυτό αυτές τις μέρες πρέπει να τις εκτιμούμε και να τις σεβόμαστε.

Λέω, οι Σέρβοι με τόση πίστη και ευλάβεια, τέτοιο μαρτύριο! Άλλα πάλι, λέω, και στην Ιερουσαλήμ στη Μονή Χοζεβά, ήταν χιλιάδες οι Πατέρες που σφαγιάσθηκαν μέσα στο σπήλαιο οι Χοζεβΐτες δεν ήταν άγιοι Πατέρες;
Όταν πήγαμε εκεί στο σπήλαιο, βάλαμε χώμα μέσα στο μαντήλι και μάτωσε το μαντήλι ευωδίαζε το χώμα, ένδειξη μαρτυρίου. Το ίδιο και στον Άγιο Θεοδόσιο και στα Ρωσικά Μοναστήρια παντού αίματα.
Πήγαμε και στο χωριό των Ποιμένων και λέμε κάτι ευωδιάζει, έβγαινε άρρητος ευωδία.
Και στον Άγιο Μηνά στη Χίο σφαγιάσθηκαν δεκατέσσερεις χιλιάδες την ημέρα του Πάσχα. Τί μαρτύριο ήταν αυτό, δεκατέσσερεις χιλιάδες!
Γιατί επέτρεψε ο Θεός και τους αποκεφάλισαν; Δεν ήταν εκείνοι άγιοι Πατέρες;
Σύμφωνα με την πίστη μας, θα δώσει και σ’ εμάς ο Θεός.

Η Χάρις του Θεού θα μας σκεπάσει. Να λέμε τους Χαιρετισμούς- «τείχος ει των παρθένων, Θεοτόκε Παρθένε», και τι θα κάνει ο Θεός δεν ξέρουμε.
Λέω, πως πρέπει να είμαστε και στο θέμα της προσευχής!
Όταν εκκλησιαζομαστε, να είμαστε πολυόμματα Χερουβείμ. Εκεί που στεκόμαστε, εκεί να μένουμε, εκτός εάν υπάρχει σωματική ανάγκη. Τι μεγάλη ευλογία είναι να έχουμε κάθε μέρα Θεία Μυσταγωγία! Πολύ μεγάλη ευλογία είναι αυτή.
Θα έρθει καιρός, που δεν θα βρίσκουμε ένα αντιδωράκι τόσο δα μικρό και θα λέμε: «Πού είσαι, αντιδωράκι μου, να σέ φάω, πού σέ είχα κάθε μέρα, σέ έπαιρνα και σέ έτρωγα με τίς χούφτες!».
Θα έρθει εποχή που δεν θα έχουμε ούτε αντίδωρο ούτε αγιασμό να πάρουμε.
Τώρα είναι μια μεγάλη ευλογία της Παναγίας μας να έχουμε κάθε μέρα Θεία Λειτουργία. Ξέρετε πόσο μας φρουρεί;

Μας έλεγε ένας Γέροντας παλαιότερα ότι, όταν μια αδελφή έχει επάνω της ένα Τετραευάγγελο, φυλάει σαράντα γειτονιές. Σκεφτείτε τώρα να γίνεται κάθε μέρα μία Θυσία του Χριστού, πόση ευλογία έχουμε! Αυτό είναι αφάνταστο’ να κατεβαίνουν κάθε μέρα μυριάδες μυριάδων Αγγέλων και Αρχαγγέλων, τα πολυόμματα Χερουβείμ, τα εξαπτέρυγα Σεραφείμ, να μας περικυκλώνουν και να γίνεται η Θεία Μυσταγωγία.
Περισσότεροι είναι οι άγιοι Άγγελοι από την αναπνοή μας που βγαίνει.
Σκεφτείτε τι μεγάλο πράγμα είναι να είναι γεμάτη η εκκλησία από αγίους Αγγέλους! Δεν ξέρω, εγώ έτσι το νοιώθω, έτσι το βλέπω και έτσι σας το λέω. Πολλές φορές σκέφτομαι, τι μεγάλη δωρεά του Θεού είναι αυτό, και ξενυχτώ, δεν με πιάνει ο ύπνος.
Κάθε μέρα Θεία Μυσταγωγία! Να μνημονεύουμε τα ονόματα όλων αυτών των ανθρώπων!
Η κάθε ψυχούλα που είναι τόσο πονεμένη και διψασμένη θέλει μια βοήθεια και μια ενίσχυση, εκτός από τους κεκοιμημένους που είναι μέσα στην Κόλαση και άλλος είναι μέσα στο πυρ και άλλος στον τρυγμό των οδόντων, που και αυτοί έχουν ανάγκη να μνημονευθούν. Εις δόξαν Θεού σάς λέω, ότι στον κόσμο που ήμουν και εργαζόμουν εννιά και δέκα ώρες την ημέρα, σηκωνόμουν στις τρεις η ώρα και πήγαινα στην εκκλησία, στην άλλη άκρη, με βροχές και χιονοθύελλες.
Θυμάμαι στην Κατοχή μια μέρα με σταμάτησε ένας Γερμανός και μου είπε «άλτ» πήγε να με σκοτώσει. Κάνω τον σταυρό μου τρεις φορές και του λέω:
«Πηγαίνω στην Εκκλησία». Μόλις με είδε να κάνω τον σταυρό μου, μ’ άφησε.

Από το βιβλίο: «Λόγια Καρδίας – Γερόντισσα Μακρίνα Βασσοπούλου»

simeiakairwn

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης