12 Φεβ. 2022

Θεία επίσκεψις προν πνευματικόν σωφρονισμόν!

| Ιστολόγιο |


 

 

 


Μέγα Γεροντικό

 

  


   Διηγήθηκε ένας Γέροντας ότι, κάποιος αδελφός ήθελε να φύγει για να μονάσει, αλλά τον εμπόδιζε η ίδια η μητέρα του. Αυτός όμως δεν παραιτούνταν από τον σκοπό του και έλεγε:
-- «Θέλω να σώσω την ψυχή μου».
Η μητέρα του, αν και προσπάθησε πολύ να τον εμποδίσει, δεν τα κατάφερε και τελικά υποχώρησε στην επιθυμία του.
Έφυγε λοιπόν, έγινε μοναχός, αλλά ξόδεψε την ζωή του με αμέλεια ...
Κάποτε πέθανε η μητέρα του, και μετά από ένα χρονικό διάστημα συνέβη να αρρωστήσει και αυτός πολύ βαρειὰ. Κάποια στιγμή ήλθε σε πνευματική έκσταση και «αρπάχθηκε» στην Αιώνια Κρίση, όπου ευρήκε την μητέρα του, ανάμεσα στους καταδίκους ...
Εκείνη, λοιπόν, μόλις τον είδε, με έκπληξη του λέει:
-- «Τί συμβαίνει, παιδί μου; Κι εσύ καταδικάσθηκες, να έλθεις στον τόπο αυτόν; Πού πήγαν τα λόγια που έλεγες: “Θέλω να σώσω την ψυχή μου”;».
Ντροπιάστηκε ο μοναχός μ᾿ αυτά που άκουσε, και στεκόταν καταλυπημένος, μη μπορώντας να της δώσει καμμιά απάντηση... Οικονόμησε όμως ο Φιλάνθρωπος Θεός και μετά το όραμα αυτό, ανέλαβε από την ασθένειά του. Και επειδή σκέφθηκε ότι, από τον Θεόν επετράπη να έχει μία τέτοια αποκάλυψη, έγινε έγκλειστος και φρόντιζε για την σωτηρία του, μετανοώντας και κλαίοντας για όσα, μέσα στην αμέλειά του, έπραξε προηγουμένως.
Και τόσο μεγάλη ήταν η κατάνυξή του, ώστε πολλοί τον παρακαλούσαν να υποχωρήσει λίγο, μήπως και υποστεί κάποια ζημιά από τα υπερβολικά δάκρυα.
Αυτός όμως δεν παρηγοριόταν με τίποτε, και έλεγε:
-- «Εάν δεν μπόρεσα να αντέξω τον εξευτελισμό από τα λόγια της μητέρας μου, πώς θα σηκώσω κατά την ημέρα της κρίσεως την αισχύνη μπροστά στον Χριστό και τους Αγίους Αγγέλους Του;»!

dromokirix.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης