12 Φεβ. 2022

Η «ανοησία» του πατέρα Νείλου

| Ιστολόγιο |


 

 

 


   Από το κολέγιο, ο πατέρας Νείλος ήταν μοναχικός, έκλεβε τα κλειδιά του πατέρα Αντίμ και καθόταν στην εκκλησία όλη την νύχτα και προσευχόταν. Πέρασε ολόκληρες νύχτες δακρυσμένος μπροστά στην εικόνα.

Ο πατήρ Μελχισεδέκ (Melchizedek Suparschi) από το μοναστήρι Lainici, σε ηλικία 92 ετών, αφηγείται μερικές από τις «ανοησίες» που έκανε ο μοναχός Nείλος στην επισκοπή. 
Για παράδειγμα, αν μαζεύονταν στο τραπέζι αρκετοί ιεράρχες ή αρκετοί ηγούμενοι, καθώς ήταν ο οικονόμος στην κουζίνα, έπαιρνε το πρώτο και αργούσε με το δεύτερο και το τρίτο πιάτο. 
Ο επίσκοπος ρώτησε: «Πού είναι ο Νείλος με το τραπέζι; Γιατί άργησε;».
Του απάντησαν τα εξής: «Ο Νείλος είναι στον δρόμο με την κατσαρόλα, ταΐζει τους φτωχούς». 
Έκλεβε και τις μπότες του Παναγιωτάτου, που είχε πολλά ζευγάρια. 
Το πρωί, ρώτησε: «Πού είναι οι μπότες μου;».

Η απάντηση ήταν: «Ο Νείλος τις πήρε».
- «Τί έκανες, Νείλο, με τις μπότες μου;».
- «Λοιπόν, Παναγιώτατε, εσείς με τέσσερα ζευγάρια και αυτοί οι καημένοι στέκονται ξυπόλητοι έξω...», ήταν η απάντηση εκείνου που κάτω από την φαινομενική «τρέλλα» είχε την δύναμη να εκπληρώνει τις εντολές του Σωτήρος.

Αφού έκανε το μεγάλο βήμα, ο Ιερός Νείλος άρχισε να έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική εξουσία, γιατί τα κηρύγματά του ενοχλούσαν πολύ το κομμουνιστικό καθεστώς.
Στις εκθέσεις των Securitates βρέθηκαν οι ακόλουθες κατατοπιστικές σημειώσεις: 
Ένας άλλος Συνταγματάρχης Ασφαλείας που τον ακολουθούσε λέει: «[...] δεν έχει στάβλο, μοναστήρι να ανήκει. Θεωρείται ασκητής, περπατάει από μοναστήρι σε μοναστήρι, εμφανίζεται και χάνεται σαν μετέωρος. Στο μοναστήρι όπου εμφανίζεται, υπηρετεί και κηρύττει πυρετωδώς. Μένει μία - δύο μέρες, δραστηριοποιείται ανάμεσά τους και μετά φεύγει. Απαντώντας στο ερώτημα πού πηγαίνει, λέει: - «Εγώ, στον Χριστό», μη συμμεριζόμενος ούτε τον πιο οικείο στόχο του ταξιδιού του. Οι περισσότεροι πιστοί τον γνωρίζουν και τον αποθεώνουν.

apantaortodoxias.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης