27 Δεκ. 2021

Συγχώρηση

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Πρόσεξε τα λόγια της Γραφής: «Μη νικώ υπό του κακού, αλλά νίκα εν τω αγαθώ το κακόν».
Όταν σου φέρονται άσχημα, με καχυποψία ή φθόνο ή περιφρόνηση ή κακία, ποτέ μην πληρώσεις με το ίδιο νόμισμα. Εσύ πλήρωσε με την αγάπη, την πραότητα, την καλωσύνη, την ανεξικακία, την επιείκεια.
Αν όμως αντιδράσεις όπως και εκείνος που σε αδικεί, τότε θα είσαι ο μεγάλος ηττημένος και δίκαια θα ακούσεις το «ιατρέ, θεράπευσον σεαυτόν» ή «τι δε, βλέπεις το κάρφος το εν τω οφθαλμώ του αδελφού σου, την δε εν τω σώ οφθαλμώ δοκόν ου κατανοείς;... έκβαλε πρώτον την δοκόν εκ του οφθαλμού σου...» Δείξε σ’ εκείνον που σε προσβάλλει ότι δεν προξενεί κακό σε σένα, αλλά στον εαυτό του.
Λυπήσου βαθειά που ο αδελφός σου νικάται από τα πάθη του και τον διάβολο. Πίστεψε ότι είναι ψυχικά άρρωστος και χρειάζεται στοργή και θεραπεία.
Όσο πιο σκληρά και άδικα σου φέρεται, τόσο μεγαλύτερη αγάπη δείξε του. Και ασφαλώς θα τον νικήσεις.
Το καλό είναι πιο δυνατό από το κακό, και γι’ αυτό νικηφόρο πάντοτε. Μην ξεχνάς, εξ άλλου, ότι όλοι είμαστε αδύνατοι και πολύ εύκολα μας καταβάλλουν τα πάθη μας. Γι’ αυτό να είσαι συγκαταβατικός με την αδυναμία του αδελφού σου, γνωρίζοντας ότι κι εσύ πέφτεις και αμαρτάνεις συχνά.
Συγχώρησε τον αδελφό σου για να συγχωρήσει και σένα ο ουράνιος Πατέρας μας.
Τότε χωρίς δισταγμό θα μπορείς να λες στην προσευχή σου: «Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς... άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών» (Ματθ. 6, 9-12).

Αγίου Ιωάννη της Κρονστάνδης
«Ο Ουρανός στη Γη»
Εκδόσεις Ιεράς Μονής Παρακλήτου

apantaortodoxias.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης