14 Δεκ. 2021

Η εικόνα με τις 55 σφαίρες και το “άγνωστο” θαύμα

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Η φορητή Εικόνα της Παναγίας της Οδηγήτριας και επονομαζόμενης Μελικιώτισσας είναι εικόνα που αγιογραφήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα (περί το 1931) από τον οίκο Γεωργιάδη στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Η Ιερά Εικόνα απεικονίζει την Παναγία ολόσωμη, κρατώντας τον μικρό Ιησού Χριστό στα αριστερά της να ευλογεί και η ίδια να τον δείχνει με το δεξί της χέρι, ενώ φέρει την επιγραφή Οδηγήτρια.
Έχει διάσταση 1,36 ύψος και 0,60 πλάτος και αγιογραφήθηκε με σκοπό να κοσμεί το Τέμπλο του κοιμητηριακού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μελίκης που είχε ξαναχτιστεί εκ θεμελίων το 1917, έπειτα από την ολοκληρωτική του καταστροφή από τους Οθωμανούς στα μέσα του 19ου αιώνα και εγκαινιάστηκε έναν χρόνο αργότερα, το 1918.

Το ιλαρό πρόσωπο της Θεοτόκου, η ηρεμία και η καλοσύνη που εκπέμπει μαγνητίζει τον προσκυνητή. Πολλοί ομολόγησαν πως ατενίζοντάς την και μόνο, ήταν αρκετό για να τους κερδίσει και να μείνουν να την κοιτούν για ώρα! Σήμερα η Ιερά Εικόνα λαμπρύνει τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, πολιούχο της Μελίκης. Μεταφέρθηκε από τον Ναό του Αγίου Νικολάου την δεκαετία του 1960 από τον τότε Ιερομόναχο Τίτο Σπυρόπουλο προϊστάμενο της Ενορίας, πιθανώς για περισσότερη τιμή και ασφάλεια. Η Ιερά Εικόνα φέρει πληθώρα ταμάτων που μαρτυρούν τα θαύματα που επιτέλεσε η Παναγία μας στον λαό μας.

Το άγνωστο Θαύμα

Μια νύχτα του έτους 1947 (του μηνός Μαρτίου ή Ιουλίου) και από το μικρό παράθυρο της κόγχης του Ιερού, το οπλισμένο πολυβόλο των ανταρτών έβαλε πυρ στο εσωτερικό και σκοτεινό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, με σκοπό να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο στους ανθρώπους που είχαν ήδη εισέλθει στο εσωτερικό του Ναού από τον φόβο και αναζητώντας προστασία και έλεος κάτω από την Σκέπη και την Χάρη του Θεού.
Από τις σφαίρες κανείς δεν σκοτώθηκε εκείνο το βράδυ, όμως με το φως της ημέρας διαπιστώθηκε πως οι σφαίρες είχαν μαγνητιστεί από την Χάρη της Θεοτόκου πάνω στην Ιερά Εικόνα της… Πενήντα πέντε (55)σφαίρες μαρτυρούν σήμερα το θαύμα εκείνης της νύχτας...
Η Κυρία Θεοτόκος έσωσε από τον θάνατο τους ανθρώπους εκείνους που αναζήτησαν καταφύγιο και προστασία με την είσοδό τους στον ιερό Ναό. Η μνήμη της τιμάται στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου, για να μας υπενθυμίζει πως όπως εκείνο το βράδυ με την είσοδο τους στον Ναό οι άνθρωποι σωθήκανε από τον σωματικό θάνατο, έτσι και εμείς σήμερα με την δική μας είσοδο στον Ιερό Ναό και την συμμετοχή μας στα Ιερά μυστήρια της Αγίας Εκκλησίας μας θα σωθούμε από τον πνευματικό θάνατο.

anazhthseis-elena.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης