22 Σεπ. 2021

Προσοχή Phishing! (ηλεκτρονικό ψάρεμα)

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 

Άλλη μία μέθοδος phishing εμφανίστηκε στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία (email).
Αρχικά εντοπίστηκε στα email που έχουν κάποια σχέση με την Google (Google mail, Titan, κλπ). Δεν αποκλείεται βέβαια να επεκταθεί και σε άλλους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Ένα μήνυμα έρχεται στον λογαριασμό σας, συνοδευόμενο από ένα αρχείο PDF. Ένα ίδιο ήρθε και στο email του ιστολογίου μας, χρησιμοποιώντας διακριτικά της Google και μια ηλεκτρονική διεύθυνση που εύκολα πείθει ότι πρόκειται για email από την Google.
Το μήνυμα, αρχικά, δεν έχει κάτι το ύποπτο ή κάποιον σύνδεσμο. Αντίθετα προτείνει να ανοίξετε το PDF αρχείο.
Όταν το ανοίγετε, διαπιστώνετε ότι το μήνυμα σας ενημερώνει ότι είστε ένας από τους 12 που επέλεξε η Google, ώστε να κερδίσετε ένα υπέρογκο ποσό (άνω του ενός εκατομμυρίου αγγλικών λιρών) και κάμποσα δώρα, όπως laptop, smartphones κλπ.
Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να απαντήσετε σε κάποια ερωτήματα που δίνει και να τα στείλετε στη διεύθυνση email που σας δίνουν… Κι εκεί είναι η παγίδα
Αν στείλετε εκεί email, τότε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο είναι στα χέρια τους και από εκεί μπορούν να διαχειριστούν ό,τι είναι συνδεδεμένο με αυτό. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΥΗ σας ή και τις ΠΛΗΡΩΜΕΣ σας.

ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ!

Απλώς διαγράψτε το μήνυμα. Εάν έχετε κατεβάσει το PDF, διαγράψτε το και αυτό.
Επικοινώνησα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπου από την περιγραφή που τους έκανα, με διαβεβαίωσαν ότι είχα δίκιο να υποθέσω ότι πρόκειται για phishing. Όμως, η διαδικασία που μου είπαν να κάνω, προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τους την υπόθεση, ήταν ιδιαίτερα ΑΘΛΙΑ και ΗΛΙΘΙΑ!
Μου ζήτησαν να κάνω εκτύπωση το μήνυμα και να το πάω στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα !!!
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εεγκλήματος μάλλον δεν έχει ακόμα ανακαλύψει τα email και την προώθηση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου… Παραμένει στη γραφειοκρατία.
Οπότε έκανα το αμέσως επόμενο που μπορούσα να κάνω: έστειλα με προώθηση το email στον πάροχο. Θα τ’ αναλάβει εκείνος, γιατί αν περίμενα από την Δ.Η.Ε. … υπήρχε σοβαρή περίπτωση να γέμιζα αράχνες …

kanenazori.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης