26 Ιουλ. 2021

«Θεραπευτική» διακοπή κυήσεως… Μπορεί άραγε ποτέ να «θεραπεύσει» μια έκτρωση;

| Ιστολόγιο |


 

 

 


   Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες 
του φυλλαδίου της Ιεράς Συνόδου που σχετίζεται με την παρότρυνση των πιστών για εμβολιασμό. Ανεξαρτήτως ιδεολογίας υπέρ ή κατά του εμβολιασμού, μας προκάλεσε βαθύτατη θλίψη και ιερή αγανάκτηση η αναφορά και μάλιστα η απενοχοποίηση της διακοπής κύησης, δηλαδή της έκτρωσης, με το προσωνύμιο «θεραπευτική», κατά τα λεγόμενα του φυλλαδίου.

Πολλοί, οι οποίοι προβληματίζονται πάνω στα θέματα της έκτρωσης και μάλιστα στη χρήση των εκτρωθέντων παιδιών για λήψη κυττάρων για την φαρμακευτική έρευνα [1], θα μπορούσαν να αναρωτηθούν: Μήπως αλήθεια υπάρχει κάποιου τύπου «θεραπευτική» διακοπή κυήσεως;  Εάν ναι, αυτό σημαίνει πως η έκτρωση μπορεί να αποβεί «ευεργετική», αλλά συγκεκριμένα τί θεραπεύει; Και ακόμη: είναι εμβρυικός ιστός τα καλούμενα «εμβρυικά κύτταρα» που χρησιμοποιούνται στις κυτταρικές σειρές της βιολογίας; Οι χρησιμοποιούμενες εμβρυικές κυτταρικές σειρές προέρχονται μόνο από τις μεμονωμένες παλαιότερες αμβλώσεις ή και από αμβλώσεις που πραγματοποιούνται και σήμερα;
Είναι γνωστό πως η λεγόμενη «διακοπή μιας κύησης» είναι ευφημισμός για την έκτρωση, δηλαδή την αφαίρεση της ζωής ενός αγέννητου παιδιού, που είναι ζωντανό ως τη στιγμή της θανάτωσής του. Δεν διακόπτεται δηλαδή απλά μια «κύηση», διακόπτεται η ζωή ενός ανθρώπου. Η αφαίρεση αυτής της ζωής δεν μπορεί να είναι ποτέ θεραπευτική ούτε για το ίδιο το παιδί, εφόσον το σκοτώνει, αλλά ούτε και για την μητέρα του, διότι η ύπαρξη κύησης, δηλαδή παιδιού δεν είναι νόσος για να θεραπευθεί με την διακοπή της. Εξάλλου η ύπαρξη παιδιού, δεν αποκλείει την θεραπευτική παρέμβαση στην ενδεχομένως πάσχουσα μητέρα [2,3], ούτε και η θανάτωση του αγέννητου παιδιού αναγράφεται ποτέ στα ιατρικά εγχειρίδια ως αγωγή κάποιας νόσου. Μάλλον η διακοπή της ζωής του εμβρύου, προδίδει άγνοια εκ μέρους των υπευθύνων να διαχειριστούν την νόσο, την έγκυο και το παιδί της.
Υποστηρίζεται κάποτε πως τα εμβρυικά κύτταρα δεν είναι εμβρυικοί ιστοί, δηλαδή όργανα εμβρύουΑυτό θα μπορούσε να είναι αληθές εάν τα κύτταρα λαμβάνονταν από ιστούς που δεν ανήκουν στο έμβρυο, αλλά στους υμένες του.
Αλλά όταν τα κύτταρα λαμβάνονται μετά από έκτρωση, ανήκουν πάντα στους εμβρυικούς ιστούς του εκτρωθέντος παιδιού, εφόσον μάλιστα και κατονομάζονται (νεφρού, πνεύμονος, κλπ).

Θα μπορούσε ακόμη να ισχυρισθεί κάποιος πως αυτή η απάνθρωπη διαδικασία συνέβη κάποτε μόνο κατά το παρελθόν. Δυστυχώς υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία [4,5], πως η χρήση ιστών εκτρωθέντων εμβρύων σε «επιστημονικές» εφαρμογές και οι σχετιζόμενες εκτρώσεις είναι συνεχείς [6], παρά την ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων που σέβονται την ζωή του αγέννητου παιδιού [7].
Συνοψίζοντας, η έκτρωση ουδέποτε είναι θεραπευτική, οδηγεί πάντα στον σωματικό θάνατο ένα αγέννητο παιδί, μία ζώσα εικόνα Θεού, ενώ μακροπρόθεσμα καταστρέφει σωματικά και πνευματικά και όλους όσους συνδράμουν σε αυτήν. Η χρήση των μελών του θανατωθέντος βρέφους «προς όφελος της επιστήμης» μάλλον προκαλεί απεχθή αισθήματα, παρά δικαιώνει την βάναυση πράξη.
Ευχόμαστε ολόψυχα η διακονία της επιστήμης προς την ανθρώπινη ζωή να μην αφορά επιλεκτικά όσους έχουν γεννηθεί, αλλά κάθε μοναδική ανθρώπινη ύπαρξη, κάθε εικόνα Θεού από την στιγμή της σύλληψής της. Γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει αιώνια αξία και αξίζει να προστατεύεται από τότε που ο άνθρωπος είναι ένα μονοκύτταρο αγέννητο μωρό, έως και την στιγμή που θα επιστρέψει στην αγκαλιά του Δημιουργού−Πατέρα του.
Θεωρώντας ότι οι θέσεις του εν λόγω φυλλαδίου, στο σημαντικό αυτό θέμα, είναι τουλάχιστον ατυχείς, με υιικό σεβασμό προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, το Ιερό αυτό όργανο της Εκκλησίας μας, αλλά και στην επιστημονική ομάδα συγγραφής του φυλλαδίου αυτού, προτείνουμε την ανασκευή των παραπάνω θέσεων προς πνευματική ωφέλεια και αποφυγή σκανδαλισμού του χριστεπώνυμου πληρώματος της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας.

Το κίνημα προστασίας του αγέννητου παιδιού
«Αφήστε με να ζήσω!»

 
Παραπομπές:

1. Σχετικά με την χρήση, και σε ποιο στάδιο, κυτταρικών σειρών εκτρωμένων εμβρύων στα νέα εμβόλια για τον COVID-19, το κίνημά μας έχει τοποθετηθεί υπεύθυνα, βλ.:
α) Η χρήση εκτρωμένων εμβρύων στην ανάπτυξη εμβολίων… (18 Ιανουαρίου 2021)
β) Ανάπτυξη εμβολίων Covid-19 και χρήση κυτταρικών σειρών από εκτρωθέντα έμβρυα (8 Φεβρουαρίου 2021)
2. Chemotherapy and pregnancy

3. Cancer Treatment During Pregnancy; Speaker Dr. Frédéric Amant MD PhD (Βίντεο)
4. Human Fetal Tissue Research

5. Biden Administration Ends Limits on Use of Fetal Tissue for Research

6. Εμπόριο Ιστοτεμαχίων – Οργάνων, προσφάτως εκτρωθέντων εμβρύων από Planned Parenthood

7. Professor of Neurobiology: Why We Don’t Need Aborted Babies for Life-Saving Research

Κίνημα Υπέρ της Ζωής ”Αφήστε με να ζήσω”

tasthyras.wordpress.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης