27 Ιουν. 2021

Η κατάνυξη, τα δάκρυα, η συντριβή είναι επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος

| Ιστολόγιο |


 

 † Μακαριστός Γέροντας Δωρόθεος Τζεβελέκας


Εκείνο που μας γοητεύει στους ψαλμούς είναι η προσωπική σχέση που έχει ο Δαϋίδ με τον Θεό. Εμείς δεν το έχουμε αυτό. Δανειζόμαστε τα λόγια του.
Κανείς δεν έχει προσευχηθεί σαν τον Δαϋίδ, με τέτοια ευθύτητα απέναντι στον Θεό. Και εμείς δανειζόμαστε τα λόγια του, τα λόγια των ψαλμών του για να μιλήσουμε και εμείς στον Θεό δηλαδή όπως μίλησε και αυτός.
Και πολλές φορές, μου λένε άνθρωποι εδώ που με παίρνουν τηλέφωνο, μου λένε, «παππούλη, διάβασα χθες έναν ψαλμό», από την μετάφραση παρακαλώ, «και όταν διάβασα έναν συγκεκριμένο στίχο κατενύγην και τα μάτια μου γεμίσαν δάκρυα,το έχω διαβάσει και άλλες φορές, πολλές φορές διαβάζω το ίδιο κομμάτι, αυτή την φορά όμως γέμισαν δάκρυα τα μάτια μου, έγινε η ψυχή μου πιο τρυφερή, πιο γλυκιά, θυμήθηκα τον καθαρό εαυτό μου στα παιδικά μου χρόνια, την πιο καθαρή έκδοσή μου με έναν τρόπο και κατενύγην». Αυτό είναι επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος.

Η κατάνυξη, τα δάκρυα, η συντριβή είναι επίσκεψη του Αγίου Πνεύματος. Εγώ της είπα αυτής της γυναίκας, «ξέρεις», ας πούμε, «παρότι είχες διαβάσει τόσες φορές τον ίδιο στίχο από αυτόν τον ψαλμό, αυτή την φορά για λόγους που ο Θεός ξέρει, σε επισκέφτηκε και με έναν τρόπο γνώρισες όλο το βάθος αυτού του στίχου και πέρασε και μετά κατάλαβες όλο το βάθος, γι’ αυτό κατενύγης, γι’ αυτό και στην ψυχή σου ήρθε ταπείνωση και μετάνοια και συντριβή». Όταν έχουμε τέτοια συμπτώματα στη διάρκεια της προσευχής, αδερφοί, συγγνώμη για την έκφραση συμπτώματα, φαινόμενα ίσως να ήταν καλύτερη λέξη, σημαίνει μας επισκέπτεται το Άγιο Πνεύμα.
Γι’ αυτό κάνουμε προσευχή. Μήπως και το Άγιο Πνεύμα έρθει στην καρδιά μας. Χτυπάμε την πόρτα. Δεν έρχεται πάντα. Μήπως έρθει στην καρδιά μας, γι’ αυτόν τον λόγο προσευχόμαστε. 

agiosgeorgiosavras.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης