29 Μαϊ. 2021

Απόφευγε τις λογομαχίες ... | Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Μη λες στον άλλον όχι. Ό,τι και αν σου πει, πες του ναι. Και αν χρειάζεται να μην κάνεις το ναι, γιατί είναι αμαρτία, τότε θυμήσου την σοφία των παλαιών μοναχών: πες, ευλόγησον, και κάνε ό,τι θέλεις· πες όμως το ευλόγησον. Και αν σου πει να το κάνεις τώρα, πες, δεν μπορώ τώρα, θα το κάνω αύριο. Αλλά μέχρι αύριο θα έχει τακτοποιηθεί η υπόθεση. Καλύτερα να συναναστρέφεσαι δαίμονες, αρχικά δαιμόνια που οδηγούν σε αιρέσεις και σχίσματα, παρά άνθρωπο ο οποίος αρνείται ή δικαιολογείται.
Μου κάνεις, λόγου χάριν, παρατήρηση λέγοντας, γιατί χρησιμοποιείς κόκκινο χρώμα; πράσινο έπρεπε να πάρεις· και σου απαντώ, σε ρώτησα και μου είπες πάρε ό,τι θέλεις, και εγώ έφερα κόκκινο· έκανα μάλιστα και θυσία, πήγα στην Αθήνα. Αλλά εσύ ο επιπόλαιος επιμένεις για το πράσινο. Τότε εγώ πρέπει να σου πω: Έχεις δίκαιο, δεν το είχα προσέξει. Τώρα που το βλέπω, κατάλαβα ότι έχεις δίκαιο. Έτσι τελείωσε η διαφωνία, οπότε και το κόκκινο θα μείνει, και ο αδελφός μου δικαιώθηκε. Όλα είναι απλά, δεν υπάρχει καμμία δυσκολία.

Δεν υπάρχει περίπτωση, εάν ο άνθρωπος έχει την ελαχίστη σοφία του κοσμικού, να μην μπορεί να διατηρεί την ευσέβειά του, την πίστη του, την χριστιανική αγάπη του, για να μην πω και την άλογη ακόμη αγάπη των ζώων. Μόνον ο άνθρωπος λογομαχεί.
Εσύ απόφευγε τις λογομαχίες. Μην αντιφέρεσαι ποτέ, μη διαφωνείς με κάποιον, διότι θα δημιουργήσεις παράλογη κατάσταση. Εάν το ένα χέρι μας χτυπούσε το άλλο, και εάν το ένα μάτι μας έβγαζε το άλλο, θα μέναμε έκπληκτοι από το παράλογο του γεγονότος. Το ίδιο παράλογο είναι και το να λέμε κάτι που θίγει τον άλλον και δεν διατηρεί την ενότητα του Πνεύματος.

Η ζωή μας είναι μεν θεία και πνευματική, αλλά έχει ένα ανθρώπινο στοιχείο, λόγω της σωματικότητος την οποία φέρουμε. Όλοι μας είμεθα εύθραυστοι, ευαίσθητοι, έχουμε προσωπικότητα. Εάν δεν θα είμεθα σώφρονες, ώστε να μη μας ξεφεύγει λόγος ή ενέργεια που δεν αρέσει στον άλλον, ή που είναι αντίθετη προς την γνώμη του, δεν θα είναι δυνατόν να διατηρείται η ειρήνη και η αγάπη του Θεού.
Γι' αυτό και ο άγιος λέγει, απόφευγε τις λογομαχίες, μην έρχεσαι σε αντίθεση με κάποιον· ο τρόπος σου να μην είναι διαφορετικός από αυτόν που προσδοκά ο άλλος. Και μην εμπλέκεσαι σε συναναστροφή, στην οποία οι άνθρωποι διαφωνούν. Βλέπεις δύο και διαπληκτίζονται; Φύγε αμέσως, διότι θα μπλέξεις μαζί τους και θα αμαρτήσεις. Θα πας άγγελος και θα φύγεις δαίμονας.

Αρχιμανδρίτου Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου
"Νηπτική ζωή και ασκητικοί κανόνες"
Εκδόσεις “Ίνδικτος”

paterikakeimena.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης