24 Μαϊ. 2021

“Όπως είπαμε! Πρώτα εσύ και μετά έρχομαι και εγώ”

| Ιστολόγιο |


 

 

 


Αγαπητέ μου π. Αντώνιε, Χριστός Ανέστη, Ευλογείτε,
Δεν υπάρχουν λόγια…”Σιγησάτω πάσα σάρξ βροτεία” η Γερο ”Πορφύραινα” της Κρήτης, η χαρισματική Γερόντισσα Γαλακτία φτερούγισε στα επουράνια!
Μετοίκησε στην Άνω Ιερουσαλήμ, συγκαταλέχθηκε στη χορεία των Αγίων Μητέρων της Εκκλησίας!
Τις πρώτες μου πληροφορίες για την Αγία μας Γερόντισσα, είχα, κατά ευλογημένη συγκυρία, πριν δύο χρόνια, στην Αριζόνα Αμερικής, από μια ευλαβή Ελληνοκαναδή κυρία, που έλκει την καταγωγή της από την Κρήτη. Ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα και μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να την επισκεφθώ.
Μόλις επέστρεψα στην Ελλάδα, άρχισα τις προσπάθειες να εντοπίσω τον τόπο κατοικίας της, που τελικά ήταν η Πόμπια της Μεσσαράς. Έκτοτε την επισκέφτηκα αρκετές φορές, άλλοτε μόνον για 2 - 3 μέρες και άλλοτε για μακρύτερο χρονικό διάστημα.
Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ, π. Αντώνιε, και που με συνεπήρε από την πρώτη στιγμή, ήταν η διάχυτη αγάπη και η διαφάνεια, η καθαρότητα της ψυχής της που αναδυόταν μέσα από τα λαμπερά – διεισδυτικά – προφητικά μάτια και την ακτινοβολία του προσώπου της. Γι’ αυτό και καθήμενη δίπλα της, ακόμη και εν σιωπή, αισθανόμουν πάντοτε ισχυρή πνευματική οικειότητα, γαλήνη και ανάπαυση.

Επιθυμώ να αναφερθώ σε ένα αξιοθαύμαστο γεγονός, στο οποίο, πάτερ μου, ήσασταν παρών και το οποίο μου επισφράγισε την αγιότητά της.
Σε κάποια επίσκεψή μου, λοιπόν, της έδωσα στα χέρια της μια πλαστικοποιημένη φωτογραφία τού εν ζωή, τότε, Γέροντα Εφραίμ της Αριζόνα.
Άρχισε αμέσως, κρατώντας τον σφιχτά στα χέρια της, να τον καταφιλά με ιδιαίτερη προσοχή και ευλάβεια.
Επειδή η χαρισματική Γερόντισσα αντιλήφθηκε την εύλογη απορία μου, κοιτάζοντάς με διεισδυτικά στα μάτια, μου είπε ότι “γνωρίζονται” με τον Γέροντα, κάτι που επανέλαβε και άλλες φορές. Προφανώς εννοούσε πνευματικώ τω τρόπω. Σε λίγο, όμως, κατά μυστηριώδη τρόπο, η φωτογραφία άρχισε να μυροβλύζει ενώ ταυτόχρονα ευωδίασε ολόκληρος ο χώρος της.

Επίσης, σε μια επόμενη επίσκεψή μου και πριν την κοίμηση του μακαριστού Γέροντα Εφραίμ, όταν και πάλι της έβαλα μέσα στα ευλογημένα αποστεωμένα χέρια της την ίδια φωτογραφία, απευθυνόμενη στον μακαριστό Γέροντα τού είπε μεγαλόφωνα:
Όπως είπαμε! Πρώτα εσύ και μετά έρχομαι και εγώ”. Έτσι ακριβώς και έγινε.
Τι μπορεί να πει κανείς εκτός από το να θαυμάσει!
Μεγάλες οι ευλογίες και τα ποικίλα πνευματικά οφέλη που εισέπραξα από την σεβαστή Γερόντισσα. Της είμαι βαθειά ευγνώμων!
Τώρα πλέον αδέσμευτη η αγαπημένη μας Γερόντισσα από τα τοιχώματα της σαρκός, θα βρίσκεται περισσότερο κοντά μας και με την αδιαμφισβήτητη παρρησία της στον Τριαδικό Θεό, θα μεσιτεύει για όλους μας και για τα βιοτικά μας προβλήματα αλλά κυρίως για την σωτηρία της ψυχής μας.
Τέλος, σεβαστέ και αγαπητέ μας π. Αντώνιε, επιτρέψτε μου να εκφράσω σε σας προσωπικά τις εγκάρδιες ευχαριστίες και την βαθειά μου ευγνωμοσύνη για την ζεστή σας φιλοξενία και την διακριτική σας παρουσία και πολλαπλή βοήθεια κατά την διάρκεια των επισκέψεών μου.
Εκ βάθους καρδίας πλήρους ευγνωμοσύνης προς την μακαριστή μας Γερόντισσα, ταπεινά της εύχομαι καλό Παράδεισο και καλή Ανάσταση.

Χρυσάνθη Θεμελή
Καθηγήτρια Πανεπιστημίου

proskynitis.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης