18 Μαϊ. 2021

Νοερά προσευχή και ονόματα

| Ιστολόγιο |


 

 

 

  Η νοερά προσευχή γίνεται με τον νου, δηλαδή με την καρδιά. Νους, καρδιά, πνεύμα, έχουν την ίδια σημασία. Η νοερά προσευχή δεν γίνεται με το μυαλό (διάνοια).
Στην καρδιά η νοερά προσευχή όπως και η αγάπη είναι ενιαία. Αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν, είναι η Εντολή. Το ίδιο και στην νοερά προσευχή, προσευχόμενοι για τον εαυτό μας, προσευχόμαστε και για τους άλλους. Κύριε ελέησόν με σημαίνει Κύριε ελέησον σύμπαντα τον κόσμο σου.
Στην νοερά προσευχή προσεύχεται ο νους και είναι επόμενο να προσεύχεται και υπέρ αυτών που είναι στον νου. Όταν λέμε σε κάποιον «σε έχω στον νου μου», σημαίνει  ότι τον αγαπάμε. Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο ο νους να μνημονεύει στην προσευχή του τα ονόματα των άλλων. Η προσευχή μας είναι υπέρ του σύμπαντος κόσμου. Όταν αναφέρουμε ονόματα σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε την αίσθηση της παρουσίας των αγαπημένων προσώπων υπέρ των οποίων προσευχόμαστε. Το όνομα είναι η αίσθηση της παρουσίας τους.
Στην προσευχή υπέρ των άλλων ισχύει ό,τι και στην αγάπη των άλλων. Δεν εννοούμε την ανύπαρκτη γενική, διανοητική «αγάπη». Δεν αγαπάμε γενικά και αόριστα έναν κάποιον άνθρωπο, αλλά έναν συγκεκριμένο άνθρωπο. Η προσευχή υπέρ των άλλων όπως και η αγάπη είναι καθολική, δεν γίνεται με τη διάνοια, αλλά με την καρδιά .
Η Εκκλησία στην προσευχή υπέρ των άλλων, όταν δεν μνημονεύει κύρια όνοματα, μνημονεύει το επίθετο «δούλοι του Θεού».
Ο Άγιος Παϊσιος λέει πως προσευχόμενοι υπέρ των άλλων, μπορούμε στην αρχή μόνον της νοεράς προσευχής να λέμε ονόματα. 

moschoblog.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης