13 Μαϊ. 2021

Αγία Ξενία η Καλαματιανή

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 
   Γεννημένη περί το 291 στην Καλαμάτα της Πελοποννήσου από γονείς μετανάστες εξ Ιταλίας, η Αγία Ξενία ήταν προικισμένη με εξαιρετική ομορφιά, την οποία αγλάιζε ο στολισμός της σεμνότητας και των αγίων αρετών.
Μία ημέρα, ο Διοικητής της περιοχής Δομητιανός, επιστρέφοντας από κυνήγι, συνάντησε την κόρη και σαγηνευμένος από το κάλος της ορέχθηκε αμέσως να την κάνει γυναίκα του.
Προσέφυγε αρχικά σε έναν μάγο για να κερδίσει τον έρωτά της, αλλά εκείνη ματαίωσε τις μηχανεύσεις του με την δύναμη του Σταυρού.
Όταν κλήθηκε ενώπιόν του, απέκρουσε τις προτάσεις του διακηρύσσοντας ότι ο μόνος Νυμφίος που η καρδιά της λαχταρούσε ήταν ο Ιησούς Χριστός.
Ο Δομητιανός την έκλεισε τότε σε τόπο σκοτεινό και επιχείρησε να την εξαναγκάσει. Αποτυγχάνοντας, την άδραξε από τα μαλλιά, την έσυρε έξω και την παρέδωσε στα βασανιστήρια. Βυθισμένη στην προσευχή, η κόρη δεν ένοιωθε τα μαρτύρια και το ίδιο βράδυ παρουσιάστηκε ο Χριστός στη φυλακή για να γιατρέψει τις πληγές της. Την επόμενη ημέρα, οδηγήθηκε στον ειδωλολατρικό ναό και με την προσευχή της συνέτριψε τα είδωλα.
Εκτός εαυτού ο Δομητιανός, την παρέδωσε ξανά στα βασανιστήρια.
Όσο περισσότερο όμως οι δήμιοι ξεσπούσαν την λύσσα τους επάνω της, τόσο η χάρις του Θεού επλήρωνε την Αγία που γελοιοποιούσε τους διώκτες της.

Ο Χριστός την επισκέφθηκε πάλι για να της αναγγείλει τον επικείμενο θρίαμβό της και την επόμενη ημέρα, 3 Μαΐου 318, καταδικάστηκε σε θάνατο. Ζήτησε μόνο την χάρη να αναπέμψει μία τελευταία προσευχή στον Θεό και κατόπιν έκλεινε τον τράχηλο στο ξίφος. Ο δήμιος έφερε κατόπιν την καρδιά της πάνω σε έναν δίσκο στον τύραννο, ενώ το σώμα της τεμαχίστηκε και παραδόθηκε στο πυρ. Οι στάχτες της Αγίας που περιμάζευσαν οι πιστοί, έγιναν πηγή πολλών θαυμάτων στην περιοχή της Πελοποννήσου.

 «Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

wra9.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης