11 Μαϊ. 2021

Η αντισυνταγματικότητα του CoronaPass

| Ιστολόγιο |


 

Του Αρχιμανδρίτου Αλεξίου Εγκλειστριώτη  

  

  
   Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, άρθρο 110, κατοχυρώνει το αποκλειστικό δικαίωμα ρύθμισης και διοίκησης των εσωτερικών υποθέσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς επίσης των θρησκευτικών της υποθέσεων, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και τον ισχύοντα Καταστατικό της Χάρτη.

Επισημαίνω, επίσης, ότι με βάση το άρθρο 18,1 του Συντάγματος έκαστος έχει το δικαίωμα ελευθερίας σκέψεως, συνειδήσεως και θρησκείας και έχει επίσης το δικαίωμα να εκδηλώνει δια της λατρείας την πίστη του και τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις (18,4). Με βάση δε το άρθρο 19,1 του Συντάγματος κάθε ένας έχει το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.
Με βάση τα πιο πάνω, τα περιοριστικά μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαίτερα η υποχρέωση των πιστών Ορθοδόξων Χριστιανών να επιδεικνύουν το λεγόμενο «Corona pass», για να εισέρχονται στους ιερούς ναούς, για να επιτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, συγκρούεται δε με διεθνείς συνθήκες, για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα δε το άρθρο 10,1 όπου κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης των θρησκευτικών μας πεποιθήσεων.
Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου να υποχρεώνει τους πιστούς να επιδεικνύουν το λεγόμενο Corona pass για να εισέλθουν στους Ιερούς Ναούς για να ασκήσουν τα λατρευτικά τους καθήκοντα είναι παράνομη και αντισυνταγματική.
Αναμέναμε ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, ως η Ανώτατη Εκκλησιαστική Αρχή, θα αντιδρούσε άμεσα, καλώντας το Κράτος να περιορίζεται στα του οίκου του και να μην θέτει περιορισμούς στους πιστούς, στην ενάσκηση των λατρευτικών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με το πρόσχημα της διασφάλισης της υγείας των πολιτών.
Η Διοικούσα Εκκλησία μας πρέπει θεσμικά να υψώσει το ανάστημά της και να προστατεύσει τον θεσμό που εκπροσωπεί, καλώντας τον Ορθόδοξο λαό μας να αγνοήσει την απόφαση αυτή.
Ο πιστός λαός μας αναμένει τη στήριξη από την Ιερά Σύνοδο. Επιτέλους κάποιοι πρέπει να μιλήσουν, στηρίζοντας το ποίμνιο της Εκκλησίας του Χριστού. Για να μην αισθάνονται οι πιστοί «εκλελυμένοι και ερριμένοι ωσεί πρόβατα μη έχοντα ποιμένα» (Ματθ. 9,36).
Κάποια στιγμή οι Ιεράρχες μας, τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, πρέπει να βγουν μπροστά, για να εμπνεύσουν και να ενδυναμώσουν τους πιστούς.

Αρκετά ανεχθήκαμε τους λεγόμενους ειδικούς λοιμωξιολόγους και το Κράτος να κρύβεται πίσω από τους λεγόμενους Συμβούλους του, για να επιτίθεται με τέτοιο αναίσχυντο τρόπο, προσβάλλοντας την πίστη μας και τα θρησκευτικά μας δικαιώματα.
Φτάνει πλέον η περαιτέρω ανοχή.

enromiosini.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης