19 Απρ. 2021

Ο φύλακας Άγγελος μένει στον ναό μέχρι το τέλος του αιώνα

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 


  Από την παράδοση της Εκκλησίας, γνωρίζουμε ότι κάθε ναός έχει τον δικό του φύλακα άγγελο. Επιπλέον, ακόμα κι αν ο ναός καταστραφεί, ο φύλακας Άγγελος είναι εκεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

  Στον βίο του Αγίου Ιωάσαφ του Belgorod υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία - για αυτό το θέμα - στη ζωή του. Ο άγιος στο  Belgorod συγκέντρωσε τους ιερείς και επισκόπους της περιοχής. Ανάμεσά τους, είδε έναν 130χρονο ιερέα-πρεσβύτερο, του οποίου η μακρά ζωή και η σκλήρυνση προκάλεσαν το ενδιαφέρον του. Μετά από μια συνομιλία μαζί του, ο άγιος έμαθε ότι ο πρεσβύτερος ιερέας κάποτε είχε διαπράξει σοβαρή αμαρτία και χρειάστηκε μετάνοια. Υπηρετούσε  στο χωριό και σε μια εορτή γιόρτασε με πρωινή Θεία Λειτουργία, και την ίδια ημέρα στο ίδιο θυσιαστήριο, φοβούμενος την τιμωρία από  τον σκληρό γαιοκτήμονα, λειτούργησε πιο αργά μια (δεύτερη) Θεία Λειτουργία. Ταυτόχρονα, μετά την προσκομιδή, μια φωνή, κανείς δεν ξέρει  από που και από ποιον ερχόταν, του είπε: «Σταμάτα, τί κάνεις; Μην τολμήσεις, αν τολμάς, θα είσαι καταδικασμένος». «Εγώ», είπε ο ιερέας στον Άγιο Ιωάσαφ, «δεν έκανα υπακοή και απάντησα τολμηρά «Πανάθεμά σε» – και συνέχισα τη Λειτουργία, καθώς πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τη χειροτονία. Ο άγιος ανατρίχιασε με αυτή την εξήγηση και είπε: «Τί έκανες; Καταραστήκατε τον άγγελο του Θεού, τον φύλακα αυτού του τόπου. Και οι δύο δεσμεύεστε από την κατάρα μέχρι σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος για την μακροζωία σας».
Ο άγιος μετέφερε τον πρεσβύτερο ιερέα στο μέρος που έγινε αυτό το συμβάν στην Εκκλησία. Εκεί λειτούργησαν την Θεία  Λειτουργία και στο τέλος της, ο άγιος κάλεσε τον πρεσβύτερο-ιερέα και διέταξε να διαβάσει «Τώρα αφήστε τον υπηρέτη σας να φύγει, Βλαντίκα …». Μετά από αυτό, ο επίσκοπος, ευλογώντας τον πρεσβύτερο-ιερέα, είπε: «Σας συγχωρώ και συγχωρώ όλες τις αμαρτίες σας». «Συνδυασμένος με τις προσευχές του αγίου με τον Θεό, τον άγγελο που φύλαγε τον ιερό θρόνο, και με τη συνείδησή του, ο πρεσβύτερος ιερέας με πλήρη άμφια άρχισε να εξασθενεί και, αφού κατέβηκε μπροστά στο Θείο θυσιαστήριο, στο οποίο μόλις είχε προσφέρει την αναίμακτη λατρεία παρέδωσε το πνεύμα του στον Θεό».

  Αυτή η ιστορία επιβεβαιώνει: Ακόμα κι αν ο ναός έχει καταστραφεί και υπάρχει τώρα μια έρημος, ο φύλακας Άγγελος παραμένει εκεί για πάντα και διατηρεί αυτό το μέρος μέχρι την συντέλεια των αιώνων.

 apantaortodoxias.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης