21 Φεβ. 2021

Το πατρικό σπίτι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός ή γνωστός και ως Πατροκοσμάς αποτέλεσε μια από τις ευγενέστερες μορφές της νεότερης ιστορίας. Ένας μοναχός με δραστήρια και επιβλητική παρουσία ο οποίος το 1961 ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έγινε γνωστός μέσα από το κήρυγμά του το οποίο διασώθηκε μέσω της προφορικής παράδοσης. Στον ίδιο, μάλιστα, αποδίδεται μια σειρά κειμένων, σημαντικότερες των οποίων είναι οι «Διδαχές» και οι «Προφητείες». Θεωρείται ότι αυτές βασίζονται σε κηρύγματα του ιδίου του Αγίου που καταγράφηκαν αμέσως ή σύντομα μετά την απαγγελία τους. Έχουν γραφτεί πολλά για τις διδαχές του ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι βρίσκουν ακόμη και σήμερα παρηγοριά στα λόγια του. Ο Κοσμάς ο Αιτωλός γεννήθηκε στην Αιτωλία πράγμα που εξηγεί και τον προσδιορισμό του ως Αιτωλό ενώ το επίθετό του ήταν, σύμφωνα με αναφορές, Εσωχωρίτης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος «Η πατρίδα μου είναι Ελλάδα από το Απόκουρον». Κατά τον βιογράφο και σύγχρονό τoυ Νικόδημο Αγιορείτη ο ίδιος γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο Απόκουρου κοντά στο Θέρμο. Κάποιοι μελετητές, ωστόσο, θεωρούν πιθανή γενέτειρα τον γειτονικό Ταξιάρχη. Το έτος της γέννησής του θεωρείται ότι είναι το 1714, μιας και ο Νικόδημος ο Αγιορείτης αναφέρει πως πέθανε σε ηλικία 65 ετών.
Το πατρικό σπίτι του Κοσμά του Αιτωλού βρίσκεται στο Μέγα Δέδρο στο Θέρμο και αποτελεί πλέον έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Ο Μέγας Δένδρος ή το μέγα Δένδρο όπως συνήθως το αποκαλούν είναι ουσιαστικά ένα μικρό χωριό, ένας μαζεμένος οικισμός του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το χωριό του Κοσμά του Αιτωλού που είναι χτισμένο περίπου στα 500 μέτρα, αποτελεί τμήμα της Δημοτικής Κοινότητας Θέρμου και ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Θέρμου.
Εκτός από το γεγονός ότι εκεί βρίσκεται αυτό το σπουδαίο πια κτήριο που κάποτε έζησε ο Άγιος Κοσμάς, ξεχωρίζει ακόμη στην περιοχή και για την φυσική του ομορφιά. Είναι ένα καταπράσινο περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και ησυχία. Μια ηρεμία που μπορεί να διακόψει μόνο το κελάηδημα κάποιου πουλιού. Ο οικισμός βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Τριχωνίδα.

news.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης