18 Φεβ. 2021

"Είμαι ο μαστρο-Νικόλας και ήλθα να σας βοηθήσω"

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Όπως ακριβώς μου το διηγήθηκε ο φίλος μου Παναγής Μ.


«To 2006 ήμουν Α΄μηχανικός στο οχηματαγωγό
RR ACACIA. Την 20ή Δεκέμβρη ήμασταν φορτωμένοι στο λιμάνι της BARCELONA (Ισπανία) με αυτοκίνητα SEAT με προορισμό την Αίγυπτο.
Ο καιρός δεν ήταν κακός αλλά το δελτίο καιρού έδινε επιδείνωση. Ο καπετάνιος είπε ότι δεν θα μας προλάβαινε και αποφάσισε να ξεκινήσουμε. Έκανε όμως μεγάλο λάθος, γιατί το βράδυ στις 1.30’ πέσαμε μέσα σε μεγάλη θαλασσοταραχή (πάνω από 10 μποφώρ), τόση ώστε είχαμε μετατόπιση φορτίου που έφερε 38 μοίρες κλίση ( στις 45 μοίρες το πλοίο αναποδογυρίζει). Εκπέμψαμε SOS. Τα Ισπανικά ελικόπτερα έφτασαν σύντομα, έριχναν τους ιμάντες διάσωσης αλλά ήταν αδύνατο έστω και να σταθούμε στο κατάστρωμα. Λόγω της μεγάλης φουρτούνας ήταν αδύνατον να ρίξουμε και τις ναυαγοσωστικές λέμβους.
Ξαφνικά εμφανίστηκε ένας σχετικά ηλικιωμένος άντρας με μικρή γενειάδα που φορούσε μπλε φόρμα εργασίας. Πίστεψα ότι είχε κατεβεί από τα ελικόπτερα.
- Ήρθα να σε βοηθήσω στους χειρισμούς σου στο μηχανοστάσιο, μου είπε.
- Ποιός είσαι; τον ρώτησα.
- Μαστρο - Νικόλας, μου απάντησε.
Κατεβήκαμε στο μηχανοστάσιο, στην κεντρική κονσόλα και μαζί περίπου 6 ώρες κάναμε διάφορες κινήσεις για να μην μπατάρει το πλοίο και να γυρίσουμε πίσω.
Το πρωί έκανε σχετική ηρεμία και βρεθήκαμε ανοιχτά στο λιμάνι της Βαρκελώνης.
- Άντε τώρα πάω πάνω, φεύγω και θα πάτε με ασφάλεια, μου είπε.
Συνέχισα μόνος μου και τελικά κατορθώσαμε να φτάσουμε στο λιμάνι στις 2.30 το μεσημέρι της 21ης Δεκέμβρη...
Ανέβηκα στο κατάστρωμα και έψαξα να τον βρω. Πουθενά.
Ρώτησα τους άλλους μηχανικούς που πήγε ο μάστορας που ήταν μαζί μου.
- Δεν ήτανε κανένας μαζί σου chief. Σε βλέπαμε όλες αυτές τις ώρες που μίλαγες μόνος σου και παραξενευτήκαμε.
Κι όμως ήταν μαζί μου ο Αϊ Νικόλας. Πώς δεν το κατάλαβα; Πώς ένας άνθρωπος παραληρεί τόσες ώρες και με σύγχυση κάνει τέτοιες κινήσεις και σώζει το πλοίο;
Από τότε έχω σταματήσει να βλασφημώ (μια κακή συνήθεια που έχουμε εμείς οι Κεφαλλονίτες) και δοξάζω τον Άγιο Νικόλαο για την βοήθειά του σε μένα και τους συναδέλφους μου. Όταν κατεβαίνω στα ναυτικά καφενεία του Πειραιά και τους το διηγούμαι, μου λένε σε πιστεύουμε μαστρο - Παναγή γιατί μας το λες εσύ. Γιατί ξέρουν πως δεν ήμουν κανένας θρησκόληπτος. Δοξασμένο να είναι το όνομα του Αϊ Νικόλα».

Η φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο και δείχνει το ACACIA στο λιμάνι, σχετικά ξεφορτωμένο, με μικρότερη κλίση.

proskynitis.blogspot.com

 Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης