17 Φεβ. 2021

Αν ο τσομπάνος δεν μπορεί να φυλάξει τα πρόβατά του, θα τα φάει ο λύκος!

| Ιστολόγιο |


 


Του Σωτήρη Μ. Τζούμα 

 


«Γνώθι σαυτόν» ήταν ένα γνωστό Δελφικό παράγγελμα που χρησιμοποιούσε πολύ ο μπαρμπα-Σωκράτης. Επί το χριστιανικότερον: η αυτογνωσία καθιστά τον άνθρωπο σοφό, αφού οδηγεί στην ταπείνωση και έτσι δέχεται την Χάρη του Θεού…
Έχουμε ασχοληθεί πολλές φορές με το θέμα των γερόντων και κυρίως των ανήμπορων Αρχιερέων, οι οποίοι εκόντες-άκοντες σέρνονται από κληρικούς ή λαϊκούς του στενού περιβάλλοντος, συγγενικού ή μη και προκαλούν την θλίψη όλων μας,την ταλαιπωρία του ποιμνίου τους και τον καγχασμό των εχθρών της Εκκλησίας. Αυτά περιμένουν για να αποδομήσουν την Εκκλησία.
Και αν εν γνώσει τους, όταν συνειδητοποιούν το πρόβλημα της υγείας τους, επιμένουν να παραμείνουν στον θρόνο ώστε να… κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας  τους (!) τότε αυτό τους καθιστά τουλάχιστον ασυνεπείς με τα περί ταπεινώσεως κηρύγματά τους και τα τοιαύτα, που τα λένε για να τα ακούμε!
Αν όμως συμβεί κάτι αναπάντεχο και η Μητρόπολη έχει μπει χωρίς να το συνειδητοποιήσουν στον… αυτόματο πιλότο (όπως συμβαίνει και τώρα με τις Μητροπόλεις που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα) τότε την ευθύνη φέρουν οι αυλικοί που χειραγωγούν τους γέροντες Επισκόπους, και  συνεχίζουν να διοικούν την Μητρόπολη αντ’ αυτού. Την ευθύνη όμως την έχει κυρίως,η Διοικούσα Εκκλησία που τους ανέχεται, τους καλύπτει και αφήνει να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση.
Το πρόσφατο περιστατικό με τον Σεβ.γέροντα Μητροπολίτη Θήρας Επιφάνιο που τα ποιμαντικά… αντανακλαστικά του φάνηκαν να δρουν όπως ο βηματισμός των γερόντων της γνωστής παροιμίας (μέχρι να σηκώσει το ένα βρωμάει το άλλο) και εξέδωσε ανακοινωθέν αφού αντέδρασε ο ΙΣΚΕ, φανερώνουν και επιβεβαιώνουν «του λόγου (μας) το ασφαλές» και το αληθές. Είναι κρίμα ο διωκόμενος σεβάσμιος κληρικός της Μητρόπολής του να μην μπορεί να βρει καταφύγιο και αποκούμπι στον Επίσκοπό του! Να έχουν ασχοληθεί όλοι οι άλλοι με τον διωγμό και την ταλαιπωρία του από την αστυνομία και η προϊσταμένη του αρχή, ο Ποιμενάρχης του να ενδιαφέρεται τελευταίος με ένα κείμενο που του επέβαλαν οι συνθήκες να εκδόσει για τα μάτια του κόσμου. Να μην κάνουμε πάλι μάθημα. Επίσκοπος σημαίνει επί-σκοπόν. Βιγλάτορας και φύλακας, πρώτα του ιερατείου του και έπειτα του ποιμνίου του.
Αν ο τσομπάνος δεν μπορεί να φυλάξει τα πρόβατά του, θα τα φάει ο λύκος!
Και αυτό αποδεικνύει το έλλειμα ευθύνης και ικανότητας να ασκεί πλέον τα καθήκοντα του.

exapsalmos.gr

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης