11 Φεβ. 2021

Η Αγία Αυγούστα Θεοδώρα και το χειμωνικό της Κέρκυρας

| Ιστολόγιο |


 

 

 

 

 
  Η Αγία Θεοδώρα γεννήθηκε το 815 μ.Χ., στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας, την εποχή της Εικονομαχίας.

Το 830 μ.Χ., σε ηλικία μόλις 15 ετών, παντρεύτηκε τον αυτοκράτορα Θεόφιλο, ο οποίος πέθανε δώδεκα (12) χρόνια αργότερα (το 842) καθιστώντας την Θεοδώρα Αυτοκράτειρα (Αυγούστα) της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ως επίτροπο του ανήλικου υιού Μιχαήλ. Τότε ενέκρινε τα πρακτικά της Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας (787), αντικατέστησε τον Πατριάρχη και αναστήλωσε τις εικόνες.
Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου στις 11 Φεβρουαρίου του 842, ημέρα Κυριακή των Νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, συγκεντρώθηκαν στην Αγία Σοφία και με επικεφαλής την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα τέλεσαν λιτανεία των Ιερών Εικόνων.
Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει αυτό το γεγονός κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή των Νηστειών, η οποία ονομάσθηκε Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Η Αγία Θεοδώρα κοιμήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 867 στο μοναστήρι όπου την έκλεισε ο υιός της Μιχαήλ.

Η Εκκλησία την ανακήρυξε Αγία. Η λιτάνευση του σκηνώματος της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας τελείται την Κυριακή της Ορθοδοξίας από τον Μητροπολιτικό Ναό Κερκύρας.
Η λιτανεία καθιερώθηκε το 1985 από τον Μητροπολίτη Τιμόθεο, ως ανάμνηση της αναστήλωσης των Εικόνων από την Αγία Θεοδώρα. Στον μητροπολιτικό Ναό, ο οποίος έχει και το όνομα του Αγίου Βλασίου και της Αγίας Θεοδώρας, την ημέρα της εορτής μοιράζεται στο εκκλησίασμα "το χειμωνικό", ένα μικρό κομμάτι καρπουζιού σε ανάμνηση θαύματος του Αγίου Βλασίου.
Το χειμωνικό (η ελληνική λέξη για το καρπούζι, που είναι τουρκικής προέλευσης) δεν μοιράζεται για την Αγία Θεοδώρα αλλά για τον Άγιο Βλάσιο Αρχιεπίσκοπο Σεβαστείας, που μαρτύρησε στα χρόνια του διωγμού του Λικινίου. Ο άγιος, ιατρός το επάγγελμα, θεράπευε δωρεάν ασθένειες του λαιμού, την δε παραμονή του μαρτυρίου Του είχε πέσει θανατηφόρα επιδημία ασθένειας του λαιμού. Ζήτησε να του φέρουν οπώρας που αφού ευλόγησε παρήγγειλε να δίνουν στα παιδιά όπου και θεραπεύθηκαν.

Έτσι στη Κέρκυρα επικράτησε το έθιμο να ευλογείται ανήμερα της μνήμης Του, χειμωνικό και να μοιράζεται στους πιστούς.

anazhthseis-elena.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης