28 Ιαν. 2021

Τίς δύναται σωθήναι;

| Ιστολόγιο |


 

 

Γράφει ο π. Νικόλαος Χελιώτης

 

«Τίς δύναται σωθήναι;» ( Μάρκου:Ι',27-28)Στο υπαρξιακό αυτό ερώτημα, μια είναι η απάντηση.
Σώζεται όποιος ανταποκρίνεται στον Χριστό. Ο Άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος σε μια ομιλία του λέει: «Πώς γίνεται να κοινωνείς, να παίρνεις μέσα σου το Σώμα και το Αίμα του Χριστού που είναι ζωή, που είναι φως, που είναι δύναμη, που είναι αναγέννηση, και σαν να μη συμβαίνει τίποτε στην ύπαρξή σου; Άρα λοιπόν αναξίως κοινωνείς». Και τονίζει ότι πρέπει αξίως να πάμε να κοινωνήσουμε.
Εδώ λοιπόν θα λέγαμε, όχι απλώς να βάλεις αρχή, αλλά να βάλεις αληθινή αρχή, σωστή αρχή. Όσο κι αν ο Θεός συγκαταβαίνει, αγαπά, συγχωρεί τον άνθρωπο και θέλει να τον σώσει, δεν γίνεται αυτό, αν δεν βάλει ο άνθρωπος το δικό του μερίδιο.
Πρέπει να το καταλάβουμε καλά αυτό το θέμα της σωτηρίας. Δεν είναι απλώς ότι να, μας σώζει ο Θεός.
Αν ήταν έτσι, τελείωσε. Ο Θεός ήλθε, μας έσωσε. Ο Χριστός ήλθε, απέθανε, και ο θάνατός του είναι σωτηρία όλων. Επομένως, να ξενοιάσουμε από αυτό το θέμα και να κοιτάξουμε τι θα κάνουμε στη ζωή μας. Δεν φαίνεται όμως ένα τέτοιο πράγμα μέσα στην όλη διδασκαλία και ζωή της Εκκλησίας.
Σώζεται εκείνος ο οποίος πιστεύει σ’ αυτό που έκανε ο Χριστός.
Σώζεται εκείνος ο οποίος ανταποκρίνεται στον Χριστό. Και αυτό στην πράξη σημαίνει πολλά πράγματα, τα οποία δεν τα κάνουμε. Καλός χριστιανός είσαι, αλλά το πείσμα σου δεν το αφήνεις. Καλός χριστιανός είσαι, αλλά τα κομπλεξικά σου δεν τα αφήνεις. Καλός χριστιανός είσαι, αλλά τον όποιο χαρακτήρα σου δεν τον αφήνεις.
Μάλιστα αμέσως κανείς, για να αμυνθεί, για να υπεραμυνθεί, για να υπερασπίσει τον εαυτό του σπεύδει να πει: «Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου». Δεν φαίνεται όμως πουθενά μέσα στο πνεύμα του Ευαγγελίου αυτό: «Έχεις αυτόν τον χαρακτήρα. Εντάξει. Μείνε με αυτόν τον χαρακτήρα. Εσύ που έχεις τον άλλο χαρακτήρα, μείνε με αυτόν. Εσύ που το έχεις στον χαρακτήρα σου να σου έρχεται όλο να κατηγορείς, δεν πειράζει· κράτησέ τον. Εσύ που το έχεις στον χαρακτήρα σου όλο να στενοχωριέσαι, όλο να παραπονιέσαι, κράτησέ τον. Εσύ που το έχεις στον χαρακτήρα σου όλο να γκρινιάζεις, κράτησέ τον».
Δεν φαίνεται πουθενά τέτοιο πράγμα. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αλλάξει. Ο κάθε άνθρωπος πρέπει να αναγεννηθεί. Ο Θεός θα σε αναγεννήσει.
Δεν αναγεννάσαι μόνος σου, ούτε με τις δυνάμεις σου, ούτε με τις προσπάθειές σου, αλλά όμως πρέπει να δει ο Θεός ότι το θέλεις εσύ αυτό. Να το θέλεις είναι ευκταίο, αλλ' όχι με τον παλαιό κακό χαρακτήρα σου, μετά από την ολική επιστροφή σου σ' Εκείνον, μετά από την θεία αλλοίωση που έχεις υποστεί, αφού έχεις βαπτισθεί εις Χριστόν και ως εκ τούτου έχεις ενδυθεί τον Χριστόν, θα του δοθείς ανεπιφύλακτα, χωρίς τα πρώην χούγια σου, τα αμαρτωλά και επικίνδυνα για την απώλεια της κατά Χριστόν σωτηρίας σου.
Δεν είναι λοιπόν σοφός ο λόγος του Θεού, που λέγει ή τον Θεό θα αγαπήσεις και εις αυτόν θα δοθείς ή τον σατανά θα αποδεχθείς να έχεις για «θεό» σου και έτσι θα έχεις ενσυνείδητα επιλέξει την αιώνια καταδίκη σου στην κόλαση του πυρός του ασβέστου, όπου θα οδυνάσαι αιωνίως;
Δική σου η επιλογή, δικός σου ο Παράδεισος, αλλά και δική σου η κόλαση. Στο ερώτημά μας λοιπόν, το «ποιός δύναται να σωθεί», εσύ μόνος σου θα δώσεις την απάντηση.
Η Εκκλησία για να σε βοηθήσει σε ειδοποιεί, μόνος ο Χριστός μπορεί να σε σώσει!

shmantikanea.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης