27 Δεκ. 2020

27 Δεκεμβρίου, μνήμη του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου

| Ιστολόγιο |


 

 

Γράφει ο Νικήτας Αποστόλου  

 

   Την 27η Δεκεμβρίου η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει την μνήμη του Πρωτομάρτυρος Στεφάνου.
Ο Στέφανος ήταν ένας από τους επτά διακόνους ο πιο διακεκριμένος. Τον είχαν εκλέξει αυτοδίκαια και αυτόνομα, όπως και τους άλλους έξι οι πρώτοι χριστιανοί της πρώτης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων.
Έργο τους ήταν να επιστατούν στις “κοινές τράπεζες”, χριστιανικό θεσμό της πρώτης Χριστιανικής αδελφότητας που είχε αυτόνομα αυτή υλοποιήσει. Μετά την εκλογή τους οι Άγιοι Απόστολοι προέβησαν στην χειροτονία τους.
Δημιουργήθηκε - έτσι - δίπλα στην “διακονία του λόγου” και η “διακονία των τραπεζών”. Δύο αυτόνομοι και ανεξάρτητοι από κάθε κοσμική εξουσία θεσμοί της Εκκλησίας, οι οποίοι ανεφύησαν από την νοοτροπία αγάπης που είχε φυτευτεί στους πιστούς από τον Κύριό μας και τους Αποστόλους Του.
Όπως αναφέρει η Αγία Γραφή: Ο «Στέφανος πλήρης πίστεως και δυνάμεως εποίει τέρατα και σημεία μεγάλα εν τω λαώ». (Πράξεις Αποστόλων, στ΄8-15, ζ΄1-60).  Δηλαδή ο Στέφανος, ο οποίος ήταν γεμάτος πίστη και χάρισμα ευγλωττίας και της θαυματουργίας, έκανε μεταξύ του λαού μεγάλα θαύματα, τα οποία προκαλούσαν κατάπληξη και αποδείκνυαν την αλήθεια του χριστιανικού κηρύγματος.
Οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι, οι οποίοι βυσσοδομούσαν κατά της νεοσύστατης Εκκλησίας, εξαπέλυσαν συκοφάντες ανάμεσα στον λαό και διέδιδαν ότι άκουσαν τον Στέφανο να βλασφημεί τον Μωϋσή και τον Θεό.
Με αφορμή, λοιπόν, αυτές τις συκοφαντίες, που εκείνοι είχαν ενσπείρει, άρπαξαν με μίσος τον Στέφανο και τον οδήγησαν μπροστά στο Συνέδριο, σε δίκη για να απολογηθεί και να κριθεί.
Η απολογία του Στεφάνου υπήρξε πρότυπο τόλμης και θάρρους. Εξαπέλυσε λόγια - κεραυνούς εναντίον των Ιουδαίων.
Και από υπόδικος, ορθώθηκε θυελλώδης ελεγκτής και κατήγορος.
Τότε ακράτητοι από το μίσος οι Ιουδαίοι, τον έσυραν έξω από την πόλη, όπου τον θανάτωσαν με λιθοβολισμό.
Εκεί φάνηκε και σε όλο το μεγαλείο της η αυθεντία της Χριστιανικής πίστης και των έργων του μάρτυρος Στεφάνου με την μεγάλη συγχωρητικότητά του προς τους δημίους του όταν λιθοβολούμενος είπε τη φράση, «Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Κύριε μη λογαριάσεις σ’ αυτούς την αμαρτία αυτή.
ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΠΕΙΡΗΣ ΕΜΠΡΑΚΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ.

oimos-athina.blogspot.com

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης