22 Ιουλ. 2020

Γιατί κάποιες φορές γίνονται αυτά που προλέγουν οι δαίμονες;

| Ιστολόγιο |


 

 

 

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

 

 

 

α)  Επειδή δεν πιστεύετε ακράδαντα στον Κύριο και μόνο, αλλά και στους δαίμονες. Έτσι, για την απιστία σας, ο Θεός παραχωρεί να γίνονται αυτά που εκείνοι προλέγουν.
β)  Επειδή, πηγαίνοντας στους δαίμονες και ζητώντας την βοήθειά τους, γίνεστε μόνοι σας δούλοι του διαβόλου, μπαίνετε κάτω από την εξουσία του. Έτσι, μπορεί πια να σάς κάνει ό,τι θέλει.
Άρα, ό,τι σάς πει το πραγματοποιεί κιόλας, όπως ένας κακούργος που σκλαβώνει κάποιον άνθρωπο· αν του πει ότι θα ζήσει, θα ζήσει· αν του πει πως θα πεθάνει, θα πεθάνει. Γιατί είναι στο χέρι του κακούργου να κάνει είτε το ένα είτε το άλλο.Λέει σχετικά ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:Ας υποθέσουμε, πως ένα βασιλόπουλο εγκαταλείπει το παλάτι του, πάει σε τόπο έρημο και μπαίνει θεληματικά κάτω από την εξουσία ενός λήσταρχου. Πες μου, μπορεί αυτός ο λήσταρχος να του πει από πριν με βεβαιότητα αν θα ζήσει ή θα πεθάνει; Και βέβαια μπορεί!
Όχι
- όμως - επειδή προείδε το μέλλον, αλλά επειδή, έχοντας γίνει κύριος του βασιλόπουλου, έχει την δυνατότητα να του κάνει ό,τι θέλει – είτε να το θανατώσει είτε να του χαρίσει τη ζωή.
Γι αυτό, αδελφοί μου Χριστιανοί, μην πιστεύετε στην πρόγνωση των δαιμόνων, γιατί στην πραγματικότητα δεν προγνωρίζουν τίποτα. Στον Κύριο μόνο να έχετε πίστη βαθιά, και Εκείνος θα σας φανερώσει εκείνα που πρέπει να γνωρίζετε.
γ) Οι Χριστιανοί δεν πρέπει να φοβούνται τον διάβολο και τους δαίμονες.
Γιατί, Χριστιανοί μου, με τα διάφορα μαγικά κάνετε τα χατήρια του διαβόλου; Αυτός δεν έχει εξουσία και δύναμη να προκαλέσει ούτε τον παραμικρό πειρασμό.
Αφ’ ότου ο Χριστός σαρκώθηκε, ο διάβολος έχασε την τυραννική του εξουσία.
Ο ενανθρωπήσας Κύριος τού συνέτριψε την κεφαλή και άφησε μόνο την ουρά του να σαλεύει, έτσι, για να γυμνάζονται και να στεφανώνονται οι πιστοί. Τώρα μόνο με απάτες παγιδεύει τους ανθρώπους στην κακία και όχι τυραννικά, όπως πριν.
Δηλαδή μόνο κακές σκέψεις μπορεί να μας βάζει, αλλα από την δική μας θέληση εξαρτάται αν θα τις δεχθούμε ή θα τις διώξουμε.
Κανένας πειρασμός δεν μπορεί να συμβεί στον άνθρωπο, αν δεν το επιτρέψει ο Θεός. Μάταια, λοιπόν, καλοπιάνετε τους δαίμονες με τις μαγείες, γιατί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την άδεια του Θεού.

Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης,
Λόγος κατά των μαγικών ειδών - (Μαγεία, Μαντεία, Γοητεία, Φαρμακεία, Οιωνοσκοπία, Αστρολογία, Φυλαχτά, Κλήδονες)

ΑΣΚΗΤΙΚΟΝ

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης