27 Ιουν. 2020

Το ερώτημα της Αγίας Σοφίας ή ... γιατί ο Χριστιανικός Κόσμος δεν λέει τίποτα;

| Ιστολόγιο |


 

 

Του Μητροπολίτη Μπίχατς & Πέτροβατς Σεργίου

 Η είδηση ότι οι τουρκικές αρχές, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ερντογάν, σκέφτονται να μετατρέψουν τον ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη – γνωστή και ως ΑγιαΣοφιά – σε τζαμί, αντηχεί σε όλον τον κόσμο.
Λάβαμε αυτήν την απαίσια πρόθεση με δυσπιστία και όσοι την ανακάλυψαν, τραυμάτισαν ξανά την αιμορραγούμενη πληγή 567 ετών.
Για περισσότερους από πέντε αιώνες, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θρηνούσαν το πιο όμορφο κτήριο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το οποίο βεβηλώθηκε από τον Σουλτάνο Μεχμέτ τον Κατακτητή, μετατρέποντάς το σε τζαμί το 1453.
Μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, αυτή η κληρονομιά του Ιουστινιανού γνώρισε τις πιο σκοτεινές ημέρες της, οι οποίες διήρκησαν περισσότερο από μισό αιώνα. Εκείνη την οθωμανική νύχτα, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί δεν ξέχασαν ποτέ την Αγία Σοφία – την Μητέρα όλων των Ναών, για τους οποίους κάποιοι εξακολουθούν να αναστενάζουν τόσο οδυνηρά, όσο και την ημέρα που η βυζαντινή ψαλμωδία αντικαταστάθηκε από την φωνή του ιμάμη. Ενώ οι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο είναι διχασμένοι στα πάντα, οι Μουσουλμάνοι στην Τουρκία για άλλη μια φορά επιτίθενται στην θρησκευτική μας κληρονομιά, την οποία έχουν απαγάγει και δυσφημίσει. Για να συμφιλιώσει και τους δύο, η Αγία Σοφία έγινε μουσείο το έτος 1935, αλλά σήμερα, σχεδόν εκατό χρόνια αργότερα, στο πνεύμα των Οθωμανών Σουλτάνων, ο Πρόεδρος της σύγχρονης Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μαζί με τους οπαδούς του, ανακοινώνει ότι η Αγία Σοφία θα γίνει ξανά τζαμί. Το κρατικό συμβούλιο της Τουρκίας πρόκειται να αποφανθεί επί του θέματος στις 2 Ιουλίου.

Δεν μας εκπλήσσει τόσο πολύ η στάση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, η οποία συνεχίζεται εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί του, αλλά μας εκπλήσσει η σιωπή των Χριστιανών σε όλον τον κόσμο, τόσο στην Ανατολή όσο και στην Δύση. Μόνο μερικές φωνές από την Εκκλησία της Αθήνας και της Μόσχας αντιδρούν. Φαίνεται ότι οι Χριστιανοί έχουν χάσει το ενδιαφέρον για τον εαυτό τους και την πνευματική και σκλαβωμένη κληρονομιά στην οποία στηρίζονται.
Μπορούμε να φανταστούμε πώς θα αντιδρούσαν οι Μουσουλμάνοι σε όλον τον κόσμο αν κάποιος τούς ανακοίνωνε ότι το Τζαμί “Αλ Άκσα” στα Ιεροσόλυμα θα μετατρεπόταν σε Χριστιανικό Ναό; Ή, πώς θα ήταν αν αποφασιστεί να γίνει τζαμί η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη; Οι Χριστιανοί σε όλον τον κόσμο θα παρακολουθούσαν την δική τους πτώση ήσυχα, ή θα ύψωναν τις φωνές τους;

Είναι δύσκολο να πούμε, γιατί εμείς οι Χριστιανοί σήμερα στερούμαστε την δύναμη, την αντοχή και την αντίσταση σε ό,τι μας απειλεί σαν σπασμένο σπαθί πάνω από το κεφάλι της ταυτότητάς μας.
Οδηγούμενοι στην άνεση και την αδυναμία του πνεύματος της απόλαυσης, οι ονόματι Χριστιανοί, σήμερα εκτιμούν τα χρήματα περισσότερο από την ύπαρξη. Έτσι, η σιωπή είναι η μόνη απόδραση από την ευθύνη που έχουμε έναντι των προγόνων και των απογόνων μας.

Ενώ εμείς κοιμόμαστε σε ένα «νεκρό όνειρο», ο Ερντογάν συνεχίζει την ιμπεριαλιστική του αποστολή, τραυματίζοντας μια πληγή που αιμορραγεί εδώ και αιώνες. Ωστόσο, η προφητεία του Γέροντα Παϊσίου είναι το μόνο φως στην σκοτεινή νύχτα της αδιαφορίας μας.
Μ' αυτό το φως ξημερώνουμε τις ψυχές μας, στις οποίες καλυμμένες με τη σκόνη της λήθης, κρυμμένη κάπου, η Αγία Σοφία λάμπει σαν το πιο όμορφο βυζαντινό λουλούδι!

orthodoxostypos

Αναρτήθηκε από: Ποσειδώνας Αποσπερίτης